Kanser Her Yerde

6 Mayis’ta Amerikan Baskaninin Kanser Paneli, kimyasal ve cevre kaynakli kanser risklerini anlatan 240 sayfalik bir rapor yayinladi. Raporda, Amerika’da gorulen kanser vakalarinin %6sinin cevresel etkenli kimyasallardan oldugu tahmin ediliyor: plastikte bulunan phthalates (tercumesi ftalat), trafikte solunan egzost, ictigimiz suyun icindeki kimyasallar, cep telefonu ve korunmasiz asiri guneslenme gibi…
Arastirmacilar, her ne kadar cevredeki etkenlere dikkat edilmesi gerektigini  soyleseler de, korunmaya yiyip ictiklerimizle baslamamiz gerektigini savunuyorlar. Daha cok sebze ve meyve ilk yapilmasi gerekenlerden.  Panelde tavsiye edilenler arasinda:
1.       Filtreden gecen musluk suyu icilmesi (Bu rapor Amerika uzerine yapildigi icin, Turkiye icin ne kadar gecerli oldugundan emin degilim. Onemli olan para ile bile alinsa bile, hangi marka suyun alindigi cok onemli)
2.       Suyunuzu ve yemeginizi cam kaplarda saklayin, plastiklerden kesinlikle vazgecin.
3.       Mumkun oldugu kadar organik meyve ve sebze yemeye calisin. Organik olmayan sebze ve meyve seciminde kabuklarini ya 10-15 saniye yikayin, ya da soyup kabuk kismini yemeyin.
4.       Yanmis, veya prosesden gecmis (sucuk, pastirma, sosis) etlerden mumkun oldugunca uzak durun.
5.       Elektrikle calisan urunleri kullanmadiginda tamamen kapatin (cep telefonu, bilgisayar gibi)

EB

Hiç yorum yok: