Rakamlar Korkutucu

CNN’de 31 Mayıs 2012’de yayınlanan bir makaleye göre, 2030 itibari ile dünyada kanser vakaları 75% daha artacak. 2008’de 12.7 milyon olan rakamın 2030 yılında 22.2 milyona ulaşması bekleniyor. Bu rakamların genelde az gelişmiş, fakir ve yeni gelişmekte olan ülkelerde çoğalacağı tahmin ediliyor. 2009 yılında yapılan araştırmalar, yakın zamanda kanserin kalp hastalığını da geçip, bir numaralı ölüm nedeni olacağı tahmin ediyor.

Son senelerde, daha önce en cok görülen enfeksiyon sebepli kanser cesitlerini (bakteri ve virüs kaynaklı mide, karaciğer gibi), beslenme kuralları ve hormonsal faktörlerin etkilediği kanserler geçti ne yazık ki.  Ayrıca sigara tüketimi de kanser vakalarının çoğalmasında çok büyük etken.

Amerikan Kanser Derneği Başkanı Nathan Grey, rakamların ciddiye alınmasi gerektiğini savunuyor: yıllık kontröllerin yaygınlaştırılmasi ve maliyetinin azaltılması, sigaraya çok yüksek vergiler koyarak caydırıcılık uygulanmasının büyük farklar yaratacağı bir gercek…

Yine kendimden bir örnek vermeden geçemeyeceğim… Babam her sene yıllık kontröllerini ihmal etmezdi, hatta Aralık 2010’de yaptırdığı kontrölde herşeyin normal olduğu söylenmis doktorlar tarafından. (2011 Eylül ayında Pankreas teşhisi konuldu). Ne yazık ki Pankreas Kanseri teşhisi atlanmış son kontrölde, çünkü yıllık kontröllerde MRI yapılmadığı taktirde erken teşhisi nerdeyse imkansız bir kanser türü Pankreas. Eğer MRI yıllık kontröllerin bir parçası olursa, kimbilir kaç can kurtarılabilir. Ebru’nun da önceki yazısında bahsettiği gibi, erken teşhis hayat kurtarır.

Sağlıkla kalın,
EB

Kaynak:
http://thechart.blogs.cnn.com/2012/05/31/report-number-of-cancer-cases-worldwide-could-go-up-75-by-2030

Hiç yorum yok: