Özet
Johnson & Johnson güzellik ürünlerinde, özellikle bebek şampuanları, akne kremleri ve kırışıklıkları önleyici kremlerde kullanmış olduğu formaldehit ve türevi kimyasalları 2015 yılı sonuna kadar ürünlerinden kaldıracağı açıklamasını yaptı. Şirket bu konudaki taahhüdüyle bir ilke öncülük yapıyor.
2009 yılında Çevre Çalışmaları Grubunun da içinde olduğu Güvenli Kozmetik Ürünler hareketi bir düzine çocuk kozmetik ürününün içeriğini analiz ettirdi. Birçok ürünün iki önemli kanserojen madde içerdiğini buldular; formaldehit ve 1,4 dioxane. Tüketiciler şampuan ya da losyonlarında bu iki maddeyi görmek istemiyorlardı.
Formaldehit, zaman içinde ortak koruyucular olan ve etiket üzerinde görünen quaternium-15 ve DMDM hydantoin maddelerini salmaktaydı ki hükümet formaldehit'in kanserojen maddeler içerdiğini açıklamıştı. 1,4 dioxane, diğer maddelerle karıştığında hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kansere neden oldugu kanıtlanmıştı.
Şirket ek olarak, saçlardaki sertleşmeleri yumuşatan saç spreylerinde kullanılan fitalatlar (böbrek ve karaciğer'e zarar veren bir kimyasal) ile güzel koku veren spreylerde kullanılan maddeler ve antibakteriyel sabunlarda kullanılan triklosan maddelerini aşamalı olarak ürünlerinden kaldırmayı planlıyor.
Johnson & Johnson bebe ürünlerinde ve yetişkinlerin kullandığı ürünlerindeki bir tür koruyucu madde olan paraben'leri de tüm ürünlerinden kaldıracak.
Yazının tam çevirisi
Johnson & Johnson geçen çarşamba günü yapmış olduğu açıklamasıyla, güzellik ürünlerinde, özellikle bebek şampuanları, akne kremleri ve kırışıkklıkları önleyici kremlerde kullanmış olduğu formaldehit ve türevi kimyasalları 2015 yılı sonuna kadar ürünlerinden kaldıracağı açıklamasını yaptı. Şirket bu konudaki taahhüdüyle bir ilke öncülük yaparak ilk kez bu kadar büyük bir yükümlülük altına girmekte.
Şirket halihazirda 2013 yılına kadar bazı ürünlerinden, özellikle bebe ürünlerinden bazı önemli kimyasalları çıkaracağının sözünü vermişti. Bu son açıklamayla kaldıracağı ürünlerin kapsamına Neutrogena, Aveeno ve Clean & Clear gibi bilinen markaları da dahil etiğini açıkladı.
Sirketin tüketici sağlığından sorumlu ürün yöneticisi ve toksikoloji başkan yardımcılarından Susan Nettesheim yaptığı açıklamada "kişisel bakım ürünleri içinde kullanılan kimyasal maddelerin güvenliği konusu çok canlı ve gündemde ve bizim de şirket olarak bu konuyu dile getirmiş olmamız cok önemli."
Çevreci ve tüketici grupları Johnson & Johnson ve pazarı paylaşan diğer şirketler üzerinde sorunlu karışımların ürünlerinden çıkarılması icin yıllardır baskı uygulamaktaydilar.
Şirket yetkilileriyle kimyasal içeriklerin değişikliği konusunda görüşmeler yapan organizasyonlardan biri olan Çevre Çalışmaları Grubu başkanı Kenneth A. Cook "bugüne kadar böylesine büyük bir şirketten bu sekilde bir hareket hatta bir yaklaşım bile görmedik" dedi.
2009 yılında, Cevre Çalışmaları Grubunun da içinde olduğu Güvenli Kozmetik Ürünler hareketi bir düzine civarında çocuk kozmetik ürününün içeriklerini analiz ettirdi. Birçok ürünün özellikle iki önemli madde içerdiğini buldular; bunlar formaldehit ve 1,4 dioxane maddeleriydi. Tüketiciler sampuanlarında ya da losyonlarında bu iki maddeyi görmek istemiyorlardı çünkü bu maddeler teknik olarak içerik olmaması gerekiyordu.
Formaldehit, zaman içinde ortak koruyucular olan ve etiket üzerinde görünen quaternium-15 ve DMDM hydantoin maddelerini salmaktaydı ki gecen yıl hükümet formaldehit'in kanserojen maddeler içerdiğini açıklamıştı. 1,4 dioxane, diğer maddelerle karıştığında deri üzerinde yumuşaklık sağlayan bir maddeydi ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kansere neden oldugu kanıtlanmıştı.
Şirket sağlık problemlerine neden olan içeriklere ek olarak, saçlardaki sertleşmeleri yumuşatan saç spreylerinde kullanılan phthalates (böbrek ve karaciğer'e zarar veren bir kimyasal) ile güzel koku veren spreylerde kullanılan maddeler ve antibakteriyel sabunlarda kullanılan triclosan maddelerini aşamalı olarak ürünlerinden kaldırmayı planlamakta.
Johnson & Johnson bebe ürünlerinde ve yetişkinlerin kullandığı ürünlerindeki bir tür koruyucu madde olan parabens'leri de tüm ürünlerinden kaldıracak.
Susan Nettesheim yaptığı açıklamada bu projenin cok büyük taahhütleri beraberinde getirdiğini, içeriklerden çıkarılacak maddelerin yerlerine konulacak maddelerin araştırma ve geliştirmesi icin çok büyük harcamaların söz konusu olduğunu, bu maddeleri üreten ve sağlayanların bulunması, bu maddelerinde yeteri kadar güvenli olup olmadığının test edilmesinin cok önemli olduğunu belirtti. Şirket, bu yeniden yapılanmanın maliyetinin ne olacağını şimdilik açıklamayacak.
Kuşaklar boyunca kullanılan ürünlerdeki bu değişiklikleri yapmak cok hassas bir konu. 50 yıldan uzun bir zamandir pazarda olan bebe şampuanı buna bir örnek teşkil etmekte.
Susan Nettesheim, "tüketicilerin yeni ürünleri kabullenmesinin de çok önemli olduğunu, ancak bunların yeniden formüle edilmesine rağmen insanların hoşlanmaması durumunda bir anlamı olmayacağını" belirtti.
Güvenli Ürünler Kampanyası yöneticisi Lisa Archer'da Johnson & Johnson gibi Estée Lauder, Procter & Gamble, Avon ve L’Oreal gibi diğer şirketler üzerinde baskının artırılacağını belirtti.
Procter & Gamble, 2010 yılında Bitki Öz'lü şampuanlarındaki 1,4 dioxane maddesi oranını sınırlandırarak yeniden formüle etmişti. Ayrıca şirketin ürettiği Tide çamaşır deterjanı da aynı tüketici gruplar tarafından içindeki maddeler nedeniyle izlenmeye alınmıştı.
Procter & Gamblel üst düzey yöneticilerinden Tim Long şirketin tüketicilerle açık bir sekilde iletişim kurarak kullandıkları içerikler konusunda bilgilendirdiklerini ve tüm ürünlerinin gerekli olan mevzuat şartlarını yerine getirdiğini belirtti.
Estée Lauder de bir açıklamayla tüm ürünleri için güvenlik standartlarına bağlı kalacağını ve ürünlerinin satıldığı ülkelerdeki mevzuat uygulamalarına uyacağını taahhüt etti.
Johnson & Johnson'un bu kararı ip üzerinde yürüyen bir cambaz gibi davranmasını gerektirmekte çünkü şirket kendi isteği ile bu degisiklikleri yaparken halen kullanımda olan ürünlerinin de güvenli olduğu konusunda tüketicileri rahatlatmalı. Şirketin bu çabalarının başarılı olması çok önemli çünkü şirket geçtiğimiz yıllarda bir çok hatalı ürününü piyasadan çekmek durumunda kalmıştı. Şirket, bu değişiklikleri tüketicilere açıklamak için kurmuş olduğu web sayfasında, bu durumu "güvenliğinde ötesinde bir hareket" olarak açıklamakta.
Susan Nettesheim, yaptığı açıklamaların sonucunda bir soru üzerine tüketicilerin ürünler hakkindaki raporlardan kaygı duyduğunu "bu durumu anladığını ve gözardı etmediğini, bir biliminsanı olarak burada bulunuyorum ve bu ürünlerin tamamen güvenli olduğunu söylüyorum" dedi.
Çevreci Calışma Grubundan Cook'ta yaptıgı açıklamada, kimyasalların güvenli olduğu konusuna katılmadığını fakat sampuan şişelerindeki içerikler konusunda istekli bir çalışmanın olduğu konusunda hem fikir olduğunu belirtti. Ayrıca devam ederek bağlı olduğu grubun yüz milyonlarca sayfa izlenimini aldığı ürün güvenlik veritabanı tuttuklarını belirterek "bunlar şirketlerin iddiaları eğer tüketicilerin bu isteklerini dikkate alırlarsa pazarda kazanacaklardır." dedi.
Formaldehit (Formaldhyte)
Formaldehit kimya endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ve üretilen maddelerden birisi. Formik aldehit ve metil aldehit olarak ta bilinmektedir. Renksiz bir gazdır ve sıklıkla en fazla %40 lık olmak üzere sulu çözelti halinde kullanılır (formalin). Formalin çözelitlerinde bir miktar da metil alkol bulunmaktadır. Gerek gaz hali gerekse sıvı çözeltisi kendisine özgü, hoşa gitmeyen bir kokuya sahiptir. Oksitleyen maddelerle hızla tepkimeye girer, yüksek derişimlerinde yanıcı bir sıvıdır. Hidroklorik asitle bis (klorometil) eter buharı oluşturacak şekilde tepkimeye girer, oluşan bu madde ise kanser yapıcı bir maddedir. Tıbbi laboratuvarlarda koruyucu sıvı ve sterilize edici madde olarak kullanılmaktadır. Doğal maddelerle üretilmeyen diş macunlarında ve günlük temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır (formaldehitin bu ürünlerin yapımında kullanılması çok sakıncalıdır).
Formaldehit etkilenimi çoğu kez gaz halinde iken solunum yoluyla alınmasına bağlı olarak meydana gelir. Formaldehit soluyan kişilerde yorgunluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, deri döküntüleri gibi şikayetlet görülüyor. Tüketiciler inşaatta kullanılan bazı malzemelerden, kozmetiklerden, ev parkelerinden, ev mobilyalarından ve dokuma ürünlerinden yayılan formaldehitten etkilenebilirler. Ani formaldehit etkilenimi ölüme neden olabilir. Koku eşiği 1 ppm civarındadır. Koku duyusu yorgunluğuna bağlı olarak formaldehit kokusunu algılama eşiği zamanla yükselebildiğinden kokunun uyarıcı bir faktör olarak kabul edilmesi çok zordur. Uzun süreli olarak düşük dozlarda formaldehite maruziyet solunum güçlüğü, ekzema ve allerjik reaksiyonlara yol açabilir. Formaldehit insanlarda kanser yapıcı maddeler arasında sayılmaktadır. Burun ve akciğer kanseri ile bağlantılı, beyin kanseri ve lösemiyle de ilişkili olduğu düşünülmektedir. Havada 0,1 ppm bulunduğunda, gözlerin sulanmasına, öksürüğe, nefes darlığına, hırıltılı solunuma, deri döküntülerine, allerjik tepkilere, göz, burun ve boğazda yanmaya neden olur. Etkilenime bağlı olarak kusma ve ishale de yol açar. Duyarlığa yol açması nedeniyle daha sonraki etkilenimler aynı derişimde daha şiddetli reaksiyolara yol açabilir. 2 ppm konsantrasyonda gözlerde tahriş yapar, 20 ppm de tek bir etkilenimle bile korneada kalıcı matlaşmaya neden olur. 25 ppm üzerindeki etkilenimler öldürücü akciğer ödemi dahil çok şiddetli tepkilere yol açar.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Formaldehit
Dioksan (1,4 Dioxane)
Dioksan 5170 mg / kg LD50 içermektedir ve bu bileşik, gözleri ve solunum sistemini tahriş eder. Uzun süreli kullanımlarda merkezi sinir sistemi, karaciğer ve böbreklerde hasara neden olabilir. Dioksan Grup 2B kanserojen olarak IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü) tarafından sınıflandırılmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kanserojen olduğu kanıtlandığından muhtemelen insanlar içinde kanserojen etkiler gösterebilir.
Etoksilasyon sürecinin bir yan ürünü olarak, kozmetikte temizleme ve nemlendirme ürünleri gibi deodorantlar, şampuanlar, dış macunları ve ağız gargaraları gibi kişisel bakım ürünlerinde az bir miktarda kullanılmasına rağmen zehirlenmelere ve buna paralel kansere neden olabilir.
http://en.wikipedia.org/wiki/1,4-Dioxane
Quaternium-15 çok sayıda kozmetik ve endüstriyel maddeler bulunan ve formaldehit’i açığa cikaran bir koruyucudur. Bir çok güzellik malzemesinde bulunur; rimel, goz kalemleri, nemlendirici, losyon, şampuan, saç kremi, cila, kişisel yağlar, sabun, vücut yıkama, bebek losyonu ve şampuan, yüz temizleyici, bronzlaşma yağı, güneşsiz bronzlaşma kremi, güneş kremi, pudra, tıraş ürünleri, merhemler, kişisel mendil tırnak veya temizleyiciler, mendil, kağıt, mürekkep, boya, cila, mum ve endüstriyel yağlar en yaygin kullanildigi ürünlerdir.
Bir alerjik reaksiyon belirtisi olarak, özellikle hassas cilde sahip olanlarda dermatite neden olabilir.
DMDM Hydantoin
DMDM hydantoin ticari ismi ile Glydant antimikrobiyal bir formaldehit çözücü koruyucudur. Serbest formaldehit mikroorganizmaları çevreye daha az zarar verici hale getirir, çünkü DMDM hidantoin koruyucu olarak görev görür.
Kozmetik sanayinde kullanılan, küf mantarlarına ve bakteriyel bozulmaları önlemek için şampuanlar, saç kremleri ve cilt bakım ürünleri gibi ürünlerde bulunur. Ayrıca yüz nemlendiriciler, yüz temizleyiciler, sıvı el sabunları, şampuanlar, vücut yıkama / temizleyici, nemlendiriciler, jel / losyon, saç boyaları, dezenfektanlar, yapıştırıcılar, zemin pasta ve cilaları, kağıt ve karton, su bazlı mürekkepler, lateks boyalar, endüstriyel kesme sıvısı, çamaşır kolaları nişasta, gibi kullanım alanları vardır.
http://chemicallypure.com/dmdm-hydantoin
Fitalatlar (Phthalates)
Fitalatlar yaygın olarak çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılır. Bunlar daha çok oyuncaklarda kullanılan plastikleri yumuşatmada, ayrıca koku maddesi olarak, plastik duş perdeleri, koku spreyleri, deterjanlar ve temizlik ürünlerinde kullanılır. Kozmetiklerde, renk ve koku tutucu ayrıca tırnak cilası ve tırnakları tedavi edici ürünlerde kullanılırlar.
Yasadaki boşluk tüketiciler için açıklama yapmaksızın Fitalatların (ve diğer kimyasal maddeler) kokuların eklenmesine izin verir. Çünkü bu kokular akla gelen hemen hemen her üründe, losyonlar, sabunlar, temizleyiciler ve saç bakım ürünleri de dahil olmak üzere, yaygın olarak kullanılırlar..
Araştırmalar göstermiştir ki Fitalatların kullanılması sakat bebek doğumlarını artırmıştır. Özellikle erkek bebeklerde genital gelişimi sırasında anus ve genital organ arasında mesafe kısalması meydana gelmiş, ayrıca yine erkek bebeklerde anne sütüyle geçen Fitalatların hormonal düzensizliklere neden olduğu bulunmuş. Bir diğer araştırmada da yetişkin erkeklerde sperm sayısının azalmasına ve kısırlığa yol açtığı bulunmuştur. Bir diğer araştırmada Fitalatların göğüs kanseri ile ilişkili olduğu ve göğüs kanseri ile ilgili tedavilerde göğüs tümör hücrelerinin çoğalmasına neden olduğu için tedavilerin olumsuz sonuçlanmasına neden olduğu bulunmuştur.
http://safecosmetics.org/article.php?id=290
Triklosan (Triclosan)
Triklosan çeşitli ortak ev ürünleri dahil olmak üzere sabunlar, gargara, bulaşık deterjanları, diş macunları, deodorantlar ve el hijyen ürünlerinde kullanılır. Amerika’da üreticiler triklosan içeren ürünlerde bunu etiket üzerinde belirtmek mecburiyetindedir.
Triklosan, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri ile klorlu aromatik bir bileşiktir (Microban, UltraFresh, Amicor ve BioFresh gibi degisik ticari isimler ile satilir)
Triklosan küf, bakteri ve mantar üremesini veya büyümesini yavaşlatmak, durdurmak ve önlemek amacıyla tahta yataklar, lamine ahşap ürünler ve halı da dahil olmak üzere çeşitli döşeme ürünlerinde kullanilan koruyucu bir bileşendir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Triclosan
Suat Günderen
SG
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder