Hastalıktan Aktivizme! Bonnie Addario Akciğer Kanseri Vakfı

Bonnie J. Addario 13. Ulusalararası Akciğer Kanseri Kongresinde
9 yıl önce 50li yaşlarda başarılı bir işkadınıyken bulmuş kanser teşhisi onu. Göğsünde sürekli ağrılardan yakınırken doktorları bunun bir disk probleminden kaynaklanabileceğini söylemiş önce. Aylarca ağrı geçmeyince kendi cebinden ödeyerek yaptırdığı tüm vücut tomografisinde ortaya çıkmış gerçek: evre 3B akciğer kanseri.

Bu travmatik olaydan başkalarına fayda sağlamak istemiş. ‘Doğru teşhis ve tedavi zor olmamalı ve ben bu değişimin parçası olacağım’’ diyerek.

2006’da Bonnie J. Addario Akciğer Kanseri vakfını kurmuş akciğer kanseri  araştırmaları ve desteğinde kullanılmak üzere ilk yıl $9 milyon dolar bağış toplamış.

‘Ne yazık ki henüz akciğer kanseri tedavisinde meme kanserinde uygulanıldığı bibi standart  yöntemler yok. Mesela meme kanserinde erken teşhis nedeniyle 5 yıl sağ kalım oranları 90%, akciğer kanserinde de bu oranları yakalamak istiyoruz.’ diyor.

Hastaları bilgiyle buluşturmak

Vakıf araştırmalara büyük fon sağlıyor, hastalara moleküler test yapılması konusuna dikkat çekiyor. Hedeflerinden biri kişiye özel tedavi, ilaç ve taramaları yaygınlaştırmak. Hatta standart hale getirmek.

Yaptıkları ilk kampanya akciğer kanseri teşhisinde tomografinin yaygınlaştırılması üzerine olmuş. Ayrıca Akciğer kanseri ‘Yaşam Odası’ adında bir kampanyayla her salı bir uzmanla intenetten canlı röportaj yapıyorlar: hastalar ve aileler sorularını yazabiliyor ve doktordan anında cevap alıyor. Her hafta en az 2000 kişi katılıyor bu yayınlara. Evinde çayını içerken bilgi edinebiliyor hastalar.

Bir diğer önem verdikleri konu akciğer kanseri hastası sigara kullanmış kişilere olabilecek ayrımcılığı engellemek. 'Kanser teşhisi zaten korku verici birde bunun üzerine hastayı suçlayarak sigara içerek buna sen sebep oldun demeye gerek yok' diyor Bonnie Addario.

Sigara içenlere karşı ayrımcılık ya da suçlama yapmak yerine bu sorunu kökünden çözmeye sigaraya karşı kampanyalara yönelik vakfın çalışmaları.

Sağlıkla kalın,
ET

Kaynak:

Hiç yorum yok: