Stresle Başa Çıkmada 5 Öneri

Çok kısa ama bence çok faydalı bir yazı o yüzden paylaşmadan edemedim. Belki bu yöntemlerin hiç biri size uymaz. Önemli olan sizin için işe yarayan etkili olan rahatlama yöntemini bilip zaman ayırmanız. Size keyif veren, ortamlar, insanlar ve aktivitelere hayatınızda yer verin.

Sağlıklı günler dilerim,
ET

Para. Aile. İş ve sağlık sorunları. Bazen stres YAPMAMAK zor. Ama işte size kendinizi rahatlatmak için iyi bir neden: MD Anderson Integratif Tıp Direktörü Prof. Dr. Lorenzo Cohen’e göre “kronik yani uzun süreli stres vücudumuzdaki tüm sistemleri etkiliyor hatta kasırga etkisi yaratıyor. “Bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor, tümör gelişimini etkiliyor ve vücudumuzun sağlıklı kalmasını zorlaştırıyor.”

Sadece bu da değil. Kronik stres kalp hastalığı, uyku bozuklukları, sindirim sorunları ve depresyon  riskini de arttırıyor. Sizi kansere ve diğer hastalıklara karşı koruyan sağlıklı yeme ve egzersiz alışkanlıklarını bırakmanıza da neden olabiliyor stres.

“Strese neden olan bazı faktörleri kontrol edemeyiz ama kontrol edebildiklerimiz için dengede tutacak ya da azaltacak aktiviteler yaratabiliriz diyor Cohen. “Ve, kontrol edemediğimiz stres faktörleri için, kendinize odaklanmak ve zevk aldığınız şeylere zaman ayırmak önemli.”

Şunları deneyebilirsiniz:

1. Yoga ya da oturarak meditasyon.

“Yoga gibi hareket kökenli vücut ve beyin birlikte yapılan aktiviteler stresi kontrolde çok yardımcı yöntemlerdir. “Yoganın yumuşak hareketleri, nefes alma ve meditasyon beyni ve vücudu rahatlatmaya  yardım eder.” Yoganın faydaları daha iyi uyku, ruh hali ve yaşam kalitesi.

2. Sanat ya da müzik terapisine katılın.

İnsanlar 1000lerce yıldır iyileşmek ve kendilerini ifade etmek için müzik ve sanatı kullanıyor. Günümüzde, sanat ve müziği tedavi modalitesi olarak uygulayan terapistlerler bunun öz güveni ve iletişimi geliştirdiğini söylüyor.  Cohen’e göre en önemlisi faydalarını görmek için yetenekli bir sanatçı ya da müzisyen olmanıza da gerek yok.

3. Doğada yürüyüşe çıkın.

Spor ayakkabılarınızı giyin şehrin trafik ve gürültüsünden uzaklaşın. Bir araştırmaya göre ormanda doğada yürüyebilen insanların kalp ve tansiyon ölçümleri şehirde yaşayanlara göre daha iyi. Amerikan Kanser Derneği egzersizin stresi azaltıcı etkisi olduğunu söylüyor.

4. Masaj.

Bu yöntemle gergin bölgelerde, adele guruplarında gevşeme sağlamaya yardımcı olacaktır. Ayrıca araştırmalara ağrı ve anksiyeteye de yardımcı olacağını gösteriyor.  Cohen'e göre belki uzun vadede değil ama kısa vadede yardımcı olabilecek bir yöntem.

5. Şekere hayır diyin.

“Şeker kendinizi anlık iyi hissettirip enerji verebilir ama bu kısa ömürlüdür''  diyor Cohen. “Şeker etkisi geçince, öncekinden daha kötü hissedersiniz. Enerjiniz alır. Pek çok durumda sağlıksız yeme seçimleri kendinizi suçlu ve depresif hissettirir bu da stresi körükler.”

Şeker ihtiyacınızı meyveyle gidermeye çalışın.  Meyvede lif ve  ayrıca kanserden koruyucu pek çok besleyici madde var American Institute for Cancer Research'e göre.

Bu yöntemlerden hiç biri size göre olmayabilir.  “Farklı insanlar için farklı yöntemler işe yarıyor,” diyor Cohen.  “Stresle başa çıkmada favori hobileriniz işe yarayabilir.” Önemli olan sizin için neyin etkili olduğunu bilmeniz ve buna zaman ayırmanız.

“Birçok insan rahatlamaya vaktim yok diyor ama günde 5 dakika bile bazen yeterli. İşin asli o 5 dakikayı yaratmak.”

Kaynak:
Focused on Health - September 2012, Laura Nathan-Garner

Hiç yorum yok: