Kanser Şekeri Sever mi? Çeviri: Aslı Eren

Şeker kanser hücrelerini besler mi?
Şekerin kanserin büyümesi ve daha hızlı dağılmasına sebep olup olmadığını anlamak için kanıtlara bakalım.
Şekerin vücudumuzda kanser hücreleri dahil tüm hücreleri beslediği doğrudur. Fakat araştırmalar gösteriyor ki şeker yemek mutlaka kansere yol açmaz. Kansere yol açan,şekerin bel ölçünüze etkisidir.
Çok fazla şeker kalorisi almak kilo alımına sebep olabilir. Ve aşırı kilolu ya da obez olmak; sizi kansere ve diğer hastalıklara karşı daha yüksek riskli hale getirir.
Öyleyse, şekerden kaçınmalı mısınız?
MD Anderson Kanser Önleme Merkezi  klinik diyetisyeni Clare McKindley diyor ki; vücudunuzdaki hücreler şekeri hayati organlarınızın çalışması için kullanır. Fakat günlük aşırı şeker tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Sağlıksız kilo alımı ve egzersiz yapmamak kanser riskini arttırır.
Doğru miktarda şeker yiyin.
Öyleyse ne kadar şeker yemek güvenlidir? Amerikan Kalp Derneği diyor ki; Kadınlar günde 6 çay kaşığından fazla (25gr), erkekler ise günde 9 çay kaşığından fazla (37gr) şeker tüketmemelidir. Bu miktar kadınlar için 100 kalori, erkekler için ise 150 kaloridir.
Eğer siz de çoğu Amerikalı gibiyseniz, bu mikarın iki katıdan fazla şeker tüketiyorsunuz (yaklaşık 22 çay kaşığı) ki bu da yılda 260 bardak veya 60kg demektir.
Daha da kötüsü, tüm bu ekstra şeker günde yaklaşık 500 kalori etmektedir. Bu da hiçbir besleyici değeri olmayan ve kansere karşı faydası olmayan yüzlerce kalori demektir.
Şeker kapsayan gıdalar sadece şekerli yiyecekler değildir. Makarna sosları,salata sosları ve konserve sebzelerde gizli şeker bulunmaktadır. Konserve ve işlenmiş yiyecekler en büyük suçlulardan bazılarıdır.
Yiyeceklerdeki gizli şekeri bulun.
Bu yüzden gıdaların etiketlerini okuyup gizlenmiş şekerleri bulmak önemlidir.
Herhangi bir üründe aşırı miktarda şeker olup olmadığını anlamak için en büyük ip ucunuz, içindekiler kısmında şekerin ilk sırada listelenmiş olmasıdır.
Yine de dikkatli olun. Bazı şekerli yiyeceklerin içindekiler bölümünde şeker yer almaz. Bunun sebebi; şekerin farklı isimler altında gizlenmiş olmasıdır.Burada dikkat etmeniz gereken bazı gizlenmiş şeker isimlerini bulabilirsiniz;
-          Fruktoz (meyvelerde bulunan doğal şeker)
-          Laktoz (sütte bulunan doğal şeker)
-          Sakaroz ( fruktoz ve glikozdan yapılır)
-          Maltoz ( tahıldan yapılır)
-          Glukoz ( fotosentez ürünü basit şeker)
-          Dekstroz ( glikozun bir türü)
Doğal şeker için seçenekler
Melas(Şeker pekmezi), agave şurubu, bal ve akça ağaç şurubu, vücudunuzu kanserden koruyan antioksidanlarla doludur.
Bu şeker seçenekleri doğal olmasına rağmen,normal şekerdeki kadar kaloriye sahiptir.Bu yüzden tavsiye edilen günlük şeker miktarına bağlı kalmak çok önemlidir.
Yapay Tatlandırıcılardan Kaçının
Yapay tatlandırıcıları şekere tercih ediyor musunuz?
Laboratuvar hayvanlarıyla yapılan bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcılar ile kanser arasında bazı ilişkiler bulmuştur. Fakat yapay tatlandırıcıların kesinlikle kansere sebep olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. Daha fazlası bilinene kadar,yapay tatlandırıcı kullanımından kaçınmak  ya da kısıtlamak sizin için iyi olacaktır.
Tatlıya Düşkünlüğünüzü Dizginleyin
Sonuç olarak; şeker  az miktarlarda yenildiği zaman dengeli bir diyete uygundur.Ve eğer  tatlıya düşkünseniz, şekeri işlenmiş gıdalar yerine doğal şekerli meyvelerden almanız çok daha iyi olacaktır.
Bu şekilde, iştahınızı bastırıp,kanser gibi hastalıklarla savaşmak için vücudunuzun ihtiyacı olan besinlerden daha fazla almış olacaksınız.

Kaynak: http://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/issues/2012-november/cancersugar.html
Çeviri: Aslı Eren

Hiç yorum yok: