Kanserle dansta korkusuz ve yorulmaz KEMO SHARK

KEMO SHARK




Kahramanımız: kanserle dansta korkusuz ve yorulmaz



Konsept Mitchell McGough

Yazar H. Elizabeth King, Ph. D.
Illüstrasyon Diane Williford Steele
Yapım KIDSCOPE

1995 Kidscope, Inc.


 

Uzun zaman bilim insanları kanser olan hastaların kullanabileceği bir ilaç bulmaya çalıştı. Uzun uğraşılar sonucu bir gün KEMO SHARK’ı (kopek balığını) keşfettiler!! Kemo Shark hiç kuşkusuz güçlü bir savaşçı, kanser hücrelerini bulup öldürebiliyor. Doktorlar Kemo Shark’ın kanser hücrelerini öldürebildiğini bulduğunda çok mutlu oldu ama yan etkilerinden dolayı üzgündüler.  







Kemo Shark kanser hücrelerini gören özel bir görüşe sahip ama görüşü mükemmel değil. Kemo Shark annenin vücudundaki bir hücreye doğru yüzebiliyor. Eğer bu iyi (sağlıklı) bir hücreyse (resimde pembe renkli) Kemo yanından geçip gidiyor. Eğer kötü bir hücre gördüyse (kırmızı) o hücreleri özel görüşüyle yok ediyor. Kanser hücreleri kemoya zarar veremiyorlar.





Ama bazen annenin vücudundaki iyi hücreler kötü hücrelerle aynı renkte olabiliyor. Bazen, saç, tırnak gibi hücreler kanser hücreleri gibi gözükebiliyor.  Böyle bir durumda Kemo Shark onlarla mücadele etmeye çalışıyor.

Ah hayır!!! İşte bunlar kötü yan etkiler. Ve anneyi kötü hissettiriryor.

 


Kanser hücreleri gibi görünen sağlıklı hücreler yaralanır ve yıpranır. Bazen zarar görür.  Şanslıyız ki Kemo Shark bu hücreleri öldürmez. Yaralanan hücreler ‘hücre hastanesine’ gidip iyileşir.


Hücreler annenin vücudunda iyileşirken yapmaları gereken işlevleri yapamaz. Bu yüzden annenin saçı dökülebilir, cildi hassaslaşabilir ve kolay canı yanabilir.  








Annenin kanserle mücadelesi bittiğinde Kemonun da işi bitmiştir. Başka bir anneye yardıma gider.  Bu arada annenin vücudundaki iyi hücreler güçlenmiştir. Annenin saçı geri gelir! Önce kirpikleri, sonra kaşları, ve en sonunda kafasındaki saçlar. Anne çok mutludur! Kanser gitmiş ve saçı geri gelmiştir.






Kemo Shark görevini yapmasına rağmen doktorlar ve bilim insanları onu mükemmelleştirmenin yollarını arar. Tadı kötü olmayan annenin canını acıtmayan ve iyi hücreleri değil sadece kötü hücreleri etkileyen bir ilaç bulmak için.



Anneleri bu ilaçları alan çocuklar onlara nasıl yardım edebilir peki? Öncelikle kanserle mücadele etmenin zor ve yorucu bir iş olduğunu anlayarak.

Anne yorgun olacaktur çünkü Kemo Shark yanlışlıkla anneye enerji veren hücreleri de yaralar. Anne farklı görünebilir –gözleri daha yorgun ve kırmızı olabilir. Annenizi böyle gördünüz mü? Anneniz saçsız farklı görünebilir.




Bazen yemekte farklı davranabilir. Yemeği yarım bırakabilir çünkü kokusu kendini kötü hissettirir en sevdiği yemek bile! Anneler çocuklarından ayrı olmak istemez sadece ilacın etkisiyle kendini kötü hissedebilir.






Anneye yardım etmenin bir başka yoluda adil olmayan (hak etmediği ) şeyleri yapması gerektiğini anlamak. Örneğin kendini iyi hissetmediğinde bazen karpuz, elma suyu gibi soğuk yiyecek ve içecekler tüketmesi. Gördüğün gibi annenin ekstra sıvıya ihtiyacı var.  





Anneye yardım etmek için yapabileceğin birşey daha var, anneye, babaya, doktora aklına gelenleri sormak. Birşeyden korkuyorsan onun hakkında konuşmaya çalışmak—anneye, babaya, öğretmene, arkadaşa. Kimle konuşabilirsin örneğin? Korkuları içinde saklama çünkü kendini daha kötü hissettirir.




Çok kez konuşmak gerekebilir. Korkularının resmini yapabilirsin mesela. Ya da kanser hücrelerin resimlerini çizebilirsin.  






 

 Sonra onları yırtıp cöpe atmak zevkli olabilir.



Anne ve babadan bir sürü öpücük almayı ve sarılmayı unutma.  Anneye de bol bol sarıl ve öp. İkinizi de daha iyi hissettirir.





Kemoya yardımları için teşekkür edelim!!!


Hiç yorum yok: