Kanser ile ilgili doğru bilinen 10 yanlış --Derleme: Ayşin Aksu


Bilim insanlarının tedavisi için üzerinde çalıştığı kanser hastalığı, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri. Tıbbi teknoloji ve tedavi yöntemlerinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte, kanserle ilgili olumlu haberlerin yanı sıra birçok doğru bilinen yanlış bilgi de ortaya atılıyor.  Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı  Prof. Dr. Metin Çakmakçı , 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda, kanser konusundaki mit’leri sıralıyor:
     1.    Kanser bulaşıcıdır:  Kanser hastaları kendilerini enfeksiyonlardan korumak için maske takıp hijyene dikkat ederler. 
2. Kanser hastası olan ebeveynin çocuğunda da kanser gelişir: Bu durum genellenemez.  Bazen  ailesel yatkınlıklar sözkonusu olabilir.
3. Pozitif düşünceyle kanseri yenmek mümkün:  Tabii ki önemli ama tek başına yeterli değil…  
4. Kanser olduğu hastaya söylenmemeli:  Herkes kendi hastalığını ve tedavi sürecini bilmeli…
5. Kanserde cerrahi işlemler hastalığın yayılımını artırır:  Bu da son derece yersiz bir inanıştır. Hastalıklı organın ya da tümörün çıkarılması, hastanın çok daha uzun süre yaşamasını ve hastalığın geri gelme riskinin anlamlı olarak azalmasını sağlıyor.

6. Biyopsi yapmak kanserin yayılımını hızlandırır:  Biyopsiler, hastalığın tanısını koymak ve tedavisini planlamak için olmazsa olmaz girişimlerdir. 

 7. Bir kere kanser olduktan sonra işe dönmek oldukça zordur:  Yanlış bir inanıştır.  Artık birçok kanser hastası, tedavi tamamlandıktan sonra yaşıtları kadar yaşam şansına sahip oluyor.   

8. Erkekler meme kanseri olmaz:  Bu da yanlış bir inanıştır.  Her 100 meme kanseri hastasından birisi erkektir. 
9. Kronik kabızlık çekenler kolon kanseri olur:  Bu da yalnızca bir söylentidir.  Kabızlık ile kolon kanseri veya rektum kanseri arasında herhangi bir neden-sonuç ilişkisi olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma bulunmuyor. 

Hiç yorum yok: