Yazılacak çok sey var o nedenle birkaç bölüme ayırmaya karar verdim bu yazıyı. Geçen hafta hem bir takipçimiz dile getirdi hem de beraber çalıştığım bir arkadaşım kolon kanserine yakalandıktan sonra hayata bakış acısının değiştiğini ve artık yapacaklarını ertelememeye dikkat ettiğini söyledi. O nedenle bu haftanın konusu kolon ve rektum kanserleri, teşhis, tedavi, risk faktörleri, korunma, testler, ilaçlar, faydalı terimler sözlüğü ve bir de yaşam öyküsü olacak.
Kolon ve Rektum Kanserleri nedir?
Sindirim sisteminde, ince bağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki kolonda meydana gelen kansere kolon ya da (kalın bağırsak) kanserı diyoruz.
Kolonun “rektum” adı verilen son bölümünde oluşan kansere ise rektum kanseri denilir. Her iki tip kanserin ortak adı kolo-rektal kanserler.
Ne sıklıkta rastlanır?
Cancer.org sitesi bilgilerine göre 2011 yılında Amerikada en sik görülen kanserler arasında üçüncü sırada. Tüm dünyadaysa yaklaşık olarak yılda bir milyon yeni vaka görülüyor. Kolon ve rektum kanseriyle ilgili bir diğer çarpıcı veriyse kanserin, yaşam süresi boyunca toplumda her 50 kişiden birinde ortaya çıkması. Türkiyede kolorektal kanserler erkeklerde dördüncü, kadınlarda beşinci sırada yer alıyor.
Erken Teşhis
Çok önemli çünkü erken teşhis ve tedavi edilen her 100 hastadan 95′i sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebiliyor. Kolon kanseri tedaviye iyi cevap verebilen bir kanser türü. National Cancer Institute (2007 yılı) tahminlerine gore 1.1 milyon Amerikalı bu kanserle yaşıyor ya da atlatmış.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Kolon kanserlerinin oluşum mekanizmalarından en iyi tanınanı, barğırsak iç dokusundaki hücrelerin değişerek poliplere (küçük iyi huylu tümör), ardından da kötü huylu tümörlere dönüşmesi.
Ancak bazı kişilerde polipler ileride kansere dönüşürken, bazı kişilerde böyle bir değişim görülmüyor. Kolon kanserlerinin yüzde 90′ı çok çeşitli etkenler ile oluşuyor. Kısaca bu alanda da çok bilinmeyen var.
· 50 yaş ve üstünde olmak. Yaklaşık vakaların yüzde 90ı 50 yaş ve üstü hastalarda teşhis edilmiş. Kolon kanseri her yaş hastada oluşabilir ancak genç yaşta daha az sıklıkta yaşanır.
· Ailede kalın bağırsak kanseri ve polip bulunması. Eğer ebeveyn, çocuk ya da kardeşte kolon kanseri görülmüş ise risk grubundasınız. Doktorunuzla konuşup test ve taramalarınızı düzenli yaptırın. Eğer bırden fazla akrabanızda kolon kanseri görülmüş ise risk grubundasınız. Bazı durumlarda birden fazla aile üyesınde kolon kanserine rastlanması genetikten ziyade aynı çevresel faktörlerın (örneğin beslenme, karsinojenler vs.) etkisine maruz kalmak olabilir.
· Kişinin daha önce kalın bağırsak, meme, yumurtalık veya rahim kanseri geçirmiş olması
· İltihaplı kronik bir bağırsak hastalığının bulunması
· Hayvansal yağ ile kırmızı etin sık tüketimi. Bu konuda farklı ve çelişkili sonuçlar gösteren araştırmalar var.
· Lif yönünden fakir gıdalarla beslenme
· Obezite, Şeker hastalığı ve aşırı kalori alımı
· Düşük fiziksel aktivite
· Aşırı sigara ve alkol tüketimi
· Karın bölgesinde radyasyon tedavisine maruz kalmış olmak
· Ailesel Polipozis hastalığı gibi kalıtsal hastalıklar
Yazının 2. Bölümü: http://kanserle-dans.blogspot.com/2012/06/kolon-ve-rektum-kanserleri-bolum-ii.html
Kaynak:
http://www.mayoclinic.com/health/colon-cancer/DS00035
ttp://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=64363
http://www.cancer.org/acs/groups/content/@epidemiologysurveilance/documents/document/acspc-028323.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder