Kolon ve Rektum Kanserleri Bölüm 2


Bazı belirti ve bulgular neler?
·         Kabızlık
·         İshal
·         Bağırsak alışkanlışkanlıklarının değişmesi
·         Devam eden karın ve gaz ağrısı
·         Yorgunluk ve halsizlik
·         Dışkıda kan
·         Ağrılı dışkılama
·         Yeterince boşalamama hissi
·         Sebebi bilinmeyen ani kilo kaybı

Bu belirtiler başka bir hastalığın belirtileri de olabilir, mutlaka doktorunuza baş vurunuz.  Bazı kişiler kanserin ileri aşamalarına kadar hiçbir semptom yaşamayabilir. 

Ne zaman doktora gitmeli?

35 yaşından itibaren yılda bir kez gaitada (dışkıda) gizli kan testi ve 50 yaşından sonra düzenli aralıklarla kolonoskopi yaptırın.  Ailenizde başka kolon ve rektum kanseri vakaları var ise daha erken tetkık ve tarama testlerine başlamanız gerekebilir. 
Eğer dişkilama alışkanlıklarınızda uzun süren değişimler fark ederseniz, dışkıda kan görülmesi ve yukarıda listelediğimiz diğer belirtiler durumunda mutlaka doktorunuza danışın.
 
Onemli!

Ailede anne, baba, kardeş ve yakın akrabalarda kolon kanseri öyküsü varsa, kolonoskopik incelemeleri daha erken başlatmak gerekiyor. Örneğin, babası ya da annesi 45 yaşında kolon kanserine yakalanmışsa, çocuklarına 35 yaşında kolonoskopi kontrolü yaptırmasını öneriliyor.
Unutmayın kolon kanseri tedavisi mümkün bir hastalık özellikle erken aşamada teşhis edildiğinde.

Nasıl tanı konulur?

Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın bağırsağı görüntülenir. Bu sırada, polip varsa alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler kolonoskopi ile takip edilir. Doktorun gerekli gördüğü sıklıkta bu işlem tekrarlanır.
Diğer bir yöntem video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Kolonun alt bölgesinin incelenmesinde kullanılır. Ayrıca dışkıda kan testi ile dışkıda gizli kan araştırılır. Bunların dışında gerekirse biyopsi ile bağırsaktan parça alınır ve incelenir.

Kolonoskopi kalın bağırsağın tümünün incelenmesini içeren bir yöntemdir. Uzun ve sonunda kamera olan bir tüp ile kolon ve rektum görünülenir.  Polip saptandığında işlem sırasında çıkarılır ve incelenmek üzere patolojiye gönderilir.

Sanal Kolonoskopi tomografi cihazından elde edilen bilgilerin, özel bilgisayarlarla endoskopik görüntülere dönüştürülmesi ile bağırsağın görüntülenmesidir. Sanal kolonoskopi bir cm den daha büyük poliplerin tanısını kolonoskopi ile benzer doğrulukla yapar. Ancak poliplerin çıkarılması ve parça alınması için standart kolonoskopi gerekebilir.

Kanser evrelemesi
Eğer biyopsi sonucu kolon kanseri olduğunu gösterir ise en iyi tedavinin planlanması için doktorunuzun kanserin ne kadar yayıldığını yani kanserin evresini bilmesi gerekir. Bu aşamada doktorunuz sizden karın ve göğüs CT taramaları da isteyebilir. 

Evre I: Kanser hücreleri kolonun iç duvarı içine ilerlemiştir. Tümör kolon duvarı dışına ilerlememiştir.
Evre II: Kanser komşu dokuları işgal etmiş olabilir fakat lenf nodlarına henüz yayılmamiştır.
Evre III: Kanser lenf nodlarına yayılmıştır.
Evre IV: Bu evrede kolon kanseri vucutta karaciğer, akciğer gibi diğer organlara yayılmıştır.
Saglikla kalin.
EB

Kaynaklar:
http://www.mayoclinic.com/health/colon-cancer/DS00035
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=64363
http://www.cancer.org/acs/groups/content/@epidemiologysurveilance/documents/document/acspc-028323.pdf





Hiç yorum yok: