Kemik Metastazları Tedavi Bölüm 2

     
     Doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular
     Kemik ağrısı ve diğer semptomlar için ne gibi tedavi seçeneklerim var?
     Kemik kırılmasını engellemek için ne yapabilirim?
     Kemiğim kırılırsa ne olur?
     Hangi tedavileri öneriyorsunuz ve neden?
     Bu tedavilerin yan etkileri nedir ve azaltmak için neler yapabilirim?
     Tedavi günlük yaşantımı nasıl etkileyecek?
Tedavi çeşitleri aşağıdaki bilgilere göre düzenlenir:

·Kanserin tipi (kanserin başladığı organ ya da birincil kanser)
·Kanser hangi kemiklere yayılmış
·Kırık ya da zayıflamış kemik var olup olmaması
·Daha önce hangi tedavileri gördüğünüz
·Genel sağlık durumunuz
Kemik metastazlarında genel hatlarıyla tedavi
Ana tümörden uzun zaman sonra ortaya çıkan, yavaş ilerleyen ve sadece bir bölgede bulunan metastazda yaşam beklentisi daha uzun olacaktır.

Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapiye duyarlı tümörlerde  tedaviyle tümör kontrol altına alınabilir. Diğer durumlarda amaç hastanın ömrünü ve yaşam kalitesini iyileştirmek, ağrısız, hareketli ve başkalarının desteğine ihtiyaç duymayan bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Buna palyatif tedavi denir.

Eğer metastaz ağrıya yol açmıyorsa ve kırılma tehlikesi yoksa sadece gözlemleme ve ilaç tedavisi kullanılabilir. Eğer ağrı mevcutsa, kemikler hassaslaşmış ise ve kemikte yayılım sınırlıysa doktorunuz zarar gören bölgeye radyasyon önerebilir. Radyoterapi kanserli hücreleri öldürüp kemikleri tekrar güçlendirir.
Metastaza bağlı kırıklar genellikle vücut ağırlığını taşıyan kalça bölgesinde olur. En etkili yöntem kırığı engellemeye yönelik olandır.   

Kemoterapi

Kanserin ilk başladığı organa yönelik ilaç tedavisidir ve birçok metastatik kanserde ana tedavi olarak kullanılır. Örneğin kemiğe metastaz yapmış meme kanseri, meme kanserine özgü kemoterapi ajanlarıyla tedavi edilir. Pek çok vakada kemoterapi tümörü ufaltabilir ama tamamen yok etmeyebilir.
Bazen, kemik iliğine zarardan dolayı, düşük kan değerlerine ve dolayısıyla enfeksiyon riskine, kolay morarma, kanama ve yorgunluğa yol açabilir. 

Hormon terapisi

Meme ve prostat kanseri kemik metastazı tedavisinde en etkili yollardan biri bu kanseri tetikleyen hormonların (estrogen ve testesteron) üretimini durdurmaktır. Hormon tedavisinin yan etkileri ateş basması hissi, kan pıhtılaşması ve kilo alımıdır.

Immunoterapi (biyoterapi)
Bu metodla hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılır. Birçok metastatik kanser için kullanılmaktadır. Bu yöntemler, cytokinler, monoclonal antibodiler ve tümör aşılarıdır.

Radyoaktif ilaçlar
Metastaz, tüm vücuttaki kemiklerde yayılım gösterdiğinde, diğer dokulara harabiyet vermemek için radyoterapi uygulanamaz. Bu durumda alternatif radyoaktif ilaçlardır. Damardan ve kanserin metastaz yaptığı kemiklerin olduğu bölgeye uygulanırlar.  Kanserli hücreleri öldürerek ağrıyı azaltabilirler. Tek bir tedaviyle bile etkili olabilirler.
Yan etkileri, beyaz kan hücreleri lökositleri ve trombositleri azaltıp enfeksiyon ve kanama riskini arttırmasıdır. Ayrıca  kendinizi iyi hissetmeye başlamadan kısa bir süre önce kötü hissedeceğiniz bir dönem olabilir.  

Bifosfanatlar
Bu ilaçlar osteoclast denilen kemik hücrelerini yavaşlatma yoluyla tedavi sağlar. Kemik ağrısını, yükselen kalsiyum değerlerini, kemik kırılma riskini azaltırlar. Metastatik kanserlerin kemikleri zayıflattığı ve incelttiği durumlarda etkili olurlar. Eğer kansere bağlı kemikleriniz kalınlaşıyorsa aynı şekilde etkili olmazlar.

Bazen ağızdan alınırlar ancak çoğunlukla damar yolundan her 3, 4 haftada bir verilirler. En sık kullanılan tipleri zoledronic acid (Zometa®) ve pamidronate (Aredia®)tır.

En fazla görülen yan etkisi yorgunluk, ateş, kusma, kansızlık, eklem ağrısıdır. Ender görülmekle birlikte çene kemiğine zarar verebilirler.

Birçok doktor hastalara bu ilaçları kullanmadan önce dişlerini muayene ettirmesini öğütler. Bu ilaçları kullanıyorsanız ağız sağlığınıza azami özeni göstermeniz gerekir.  

Denosumab

Denosumab (Xgeva™) osteoclast'ı regüle eden RANK ligand proteinine yönelik bir tedavidir. Kemik metastazlı hastalarda kemik kırılmasını engeller ya da yavaşlatır. Bifosfanatların  etkili oladığı durumlarda kullanılabilirler. Çoğunlukla damar yolundan her 3, 4 haftada bir verilirler, bulantı, diyare yorgunluk bazı yan etkileridir. Ayrıca az görülen bir yan etkisi çene kemiğine zarardır.

Radyoterapi
Eğer kanser bir ya da birkaç ufak noktaya yayılmışsa radyoterapi ağrı gibi semptomları gidermeye yardım eder. Ama eğer farklı kemiklerde bir çok metastaz var ise radyoaktif ilaçlar daha faydalı olabilir. Eğer kemik zayıflamış ve kırılabilir durumda ise radyoterapi yarar sağlamayabilir. Bunun yerine ameliyat seçenek olabilir. Eğer kemik henüz zayıflamadan radyoterapi görülürse kırılma önlenebilir. 

Doktorlar ışın miktarını ve kemikte kesin yerini belirler. Tedavi ağrısızdır her seans sadece birkaç dakika sürer. Tedavi planı 1, 2 seans ile 5-10 seans arasında değişebilir.

Ablasyon tedavisi (RFA, radyoablasyon, cryoablasyon)

Tümöre sokulan iğne yoluyla sıcak, soğuk ve kimyasallar verilmesine abasyon denir. Bu yöntem genellikle hasta anestezi altındayken yapılır. Tümör yok edildikten sonra kemik çimento yöntemiyle doldurulabilir.

Ameliyat

Genellikle belirtileri gidermeye yöneliktir. Örneğin kemiğin kırılmasını engellemek için ameliyatla kemiğe metal çivi konulabilir. Ya da ameliyat kırılan kemiği tedavi için uygulanabilir. 

Metastatik tümörlerde omurilikte çökme ve felç riski varsa vakit geçirmeden çökmeyi engelleyecek cerrahi destek sağlanmalıdır. Bu, açık cerrahi yöntemleri ya da uygun olgularda kapalı tekniklerle, omurga içine kemik çimentosu doldurulmasıyla sağlanabilir.
 
Kemik çimentosu

Bazı kişilerde yapışkan ya da kemik çimentosu kemiği güçlendirmeye yönelik kullanılır. Bu da ağrıyı durdurur. Uzun kemiklerde ve omurilikte daha çok kullanılır. Bazen diğer tedavilerle birlikte kullanılır.

Ağrı kesiciler
     
Hangi tip ağrı kesici kullanılacağına doktorunuz kara verecektir. Genellikle non-steroid antienflamatuar etkili ilaçlar kullanilabilir. Bu ilaçların etki göstermediği durumlarda doktorunuz başka ilaçlar önerebilir. Morfin türevleri tablet ve enjeksiyon  ya da deriye yapıştırılarak etki gösteren flasterler gibi. 

Stereotaktik radyocerrahi (SRS),Stereotaktik vücut radyasyon tedavisi (SBRT) ya da Cyberknife

Tümörün çevresindeki normal dokulara az, tümör dokusuna mümkün olan en fazla radyasyonu vererek yok olmasını sağlayan yeni bir tedavi teknolojisidir. Daha az seans, ve daha yüksek doz radyasyon içerir. Adında cerrahi geçse de gerçekte cerrahi tipi bir yöntem değildir. Pek çok doktor SBRT sistemlerinden bahsederken CyberKnife gibi marka isimlerini kullanır. Bu yöntemle kansersiz dokulara verilen zarar en aza indirgenir. Omurilik tümörlerinde yaygın kullanılır. Ağrısız ve operasyon gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir.

Cyberknife
Klinik denemeler

Bu denemelerin listesi ve kabul kriterleri için: www.cancer.gov/clinicaltrials.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

EŞİM ÖN TANI.PANKREAS CA.AMELİYAT OLDU.AMELİYATTAN SONRA OMUGASINDA AĞRILAR OLUŞTU.TAM BİR TEŞHİS KOYULAMADI.ISRARIMIZ ÜZERİNE SİNTİGRAFİ ÇEKİLDİ.ÇOK NET BİR SONUÇ ÇIKMADI.SONRA LOMBER MRG ÇEKİLDİ.SONUÇ ŞÖYLE.T10 VERTEBRA VE L4 VERTEBRA KORPUSLARINDA T1, DE HİPO,T2, DE HİPER KONTRASLI YAĞ BASKILI SERİLERDE KONTRAS TUTAN LEZYONLAR,METASTAZ.BİZE YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ TEŞEKKÜRLER.