Tamoksifen Kullananların Dikkat Etmesi Gerenler -- Derleme: Yıldıray KAYA

Sevgili Yıldıray Kaya Kanserle Dans için Tamoksifen hakkındaki bilimsel araştırmaları kaynaklarını vererek derledi. Çok teşekkür ediyoruz. Her zaman olduğu gibi bu genel bilgileri mutlaka ve mutlaka dokturunuza danışın.


D vitamin eksikliği TAMOKSIFEN’e karşı kanser hücrelerinin direnç geliştirmesine sebep olabilmektedir.

D vitamini düzeylerinin kontrolü v eksikliği durumunda doktor kontrolünde D vitamini takviyelerinin yapılarak seviyenin normale getirilmesi önemlidir. Bu amaçla 25 (OH) D testi önerilmektedir.
Kanser hastalarında; Kan serum 25 (OH ) D vitamini düzeylerinin , 50- 70 ng/ml  aralığında olması özellikle tavsiye edilmektedir.

Aşağıdaki linkler Tamoksifen, D vitamini kombinasyonun direnç gösteren hücrelerde nasıl etkili olabildiği, D vitamini kombinasyonlu verilen Tamoksifen uygulamalarının nasıl daha etkili hale geldiğiyle ilgili bilimsel çalışmalardan bir kaç tanesidir:

2008 yılında Cancer, Chemotherapy and Pharmacology ‘de yayınlanan bilimsel çalışma sonuçlarına göre;
Destek olarak, günlük 100 mg Co-Q10 ( Ubiquinol formu )  + 10 mg Riboflavin( B2 vitamini ) + 50 mg Niasin (B3 vitamini ) kombinasyonun verilmesiyle, tek başına TAMOKSIFEN alanlarla kıyaslandığında, kombinasyonlu alımların, TAMOKSIFENIN kanser hücreleri üzerinde etkisini belirgin ölçüde ARTIRDIĞI, Metaztas riskini ve Tümör yükünü düşürdüğü, hücrelerin DNA tamir mekanizmasını da hızlandırarak tedaviyi olumlu yönde etkilediği yapılan klinik çalışmalarla tespit edilmiş ve kanser savaşçılarına destek ürün olarak doktor nezaretinde önerilmeye başlanmıştır. 

OMEGA-3 içeren BALIK YAĞI destekleri, TAMOKSIFENIN etkinliğini DÜŞÜRMEKTEDİR.  Ancak;  özel tekniklerle Omega-3 içinden sadece EPA bölümünün ekstrakte edilerek  yapılan çalışmalarda ise  Omega-3 yağ asitlerinin sadece EPA bölümünün İSE Tamoksifenin etkinliği ARTIRDIĞI  bildirilmiştir.

Bu nedenle sadece saf EPA Fraksiyonel Omega-3 Balık yağı desteği kullanımı önerilmektedir.
( Günlük 1.000 mg ) Ancak balık yağının sadece fraksiyonel  '' EPA '' bölümünü bulmak her zaman kolay ve güvenilir olamayacağı için komple balık yağlarının , Tamoksifen kullanımı esnasında Omega-3 desteği olarak KULLANILMAMASI, Türkiye şartları için çok daha mantıklı olacaktır.


Keza ; C VİTAMINI takviyelerinin bazılarında bulunan ; CITRUS FLAVONOIDS ' ler TAMOKSIFENIN etkinliğini DÜŞÜRMEKTEDİR. Bu durum GREYFURT tüketmeye özdeştir. Yeri gelmişken , TAMOKSIFEN kullanan Kanser savaşçılarının GREYFURT uzak durması çok önemlidir.

TAMOKSIFEN kullanan kanser savaşçılarının  dışarıdan takviye olarak , '' E Vitamini '' kullanması önerilmez. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18468636

TAMOKSIFEN ETKISINI ARTIRAN BAZI DESTEKLER

1- GAMA LINOLEIC ASİT ( GLA )
2- CONJUGE LINOLEIC ACID ( CLA )
http://www.biomedcentral.com/1471-2407/8/208/abstract
3- SELENIUM  
http://mct.aacrjournals.org/content/4/8/1239.abstract , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22128327 , http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10549-008-0216-x
yapılan kontrollü çalışmalarda TAMOKSIFENIN tedavi etkinliğini ARTIRDIĞI tespit edilmiş. Bu destekler sadece doktor kontrolünde kanser savaşçılarına önerilmektedir.

Ancak bu durumda etkinlik artacağı için, doktorunuzun TAMOKSIFEN dozunu düşürmesi gerekebilir.  Bu husus önemlidir doktor kontrolü dışında destek ürün kullanılması tehlikelidir.

Kansas üniversitesinde yapılan son çalışmalarda , TAMOKSİFEN duyarlı Meme Kanseri tedavilerinde, NAR çekirdeği ekstresinin Tamoksifen direnci gösteren kanser hücrelerinin direncini kırdığını ve Tamoksifenin etkinliğini artırdığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla çekirdekleriyle birlikte NAR tüketebilirler.


TAMOKSIFEN KULLANAN , kanser savaşçılarının özellikle uzak durulması gereken destek ürünleri şöyledir :

1-    ST.WORTH , BLACK COHOSH .EKSTRELERİ ( fito östrojenik etki )
2—RESVERATROL ( fito östrojenik etki )
3- GRAPE SEED EXTRACT ( ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ EKSTRAKTI veya YAĞI ) (fito östrojenik etki )
4-- MİLK THİSTLE ( fito östrojenik etki )
5-- E VİTAMİNİ
6- CORIOULUS MANTAR EKSTRESİ ( fito östrojenik etki )
7- KETEN TOHUMU ve YAĞI (fito östrojenik etkı)
http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/22/1_meetingabstracts/311.3
8- I-C-3 ve DIM ....
Http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15041081
9- SOYA VE ÜRÜNLERİ ( SOYA SÜTÜ, SOYA ETİ, SOSU, PROTEINLERI vb )

ÖSTROJEN RESEPTÖRÜ POZİTİF OLAN ve TAMOKSIFEN KULLANAN MEME KANSERİ HASTALARINDA; PHYTO ÖSTROJENİK ETKİYE SAHİP ÜRÜNLERİN KULLANIMI RİSKLİDİR! http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10787-008-8020-0
Fakat bu ürünler; MEME KANSERİ  ÖNCESİ DÖNEMDE ,ise ;  ailesinde meme kanseri hikayesi olan kişilerde meme kanserine karşi koruma ve risk düşürücü özelliğinde olmalari sebebiyle kullanilmasi önerilmektedir. Bu sebeble arada nüans farkliliği vardir. Bu hususun karıştırılmaması önemlidir.

Besinler ile ilgili:

Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz ve kara lahana içerisinde bulunan sulforaphane bir histone deacetylase (hdac ) inhibitörü olmasi sebebiyle, tamoksifen alan kişilerin, özellikle bu grup sebzeleri yoğun olarak tüketmeleri önerilmektedir.

Lahana gruplarinin düzenli tüketilmesi ise tamoksifenle birlikte pik etki göstermekte ve programlı kanser hücresi ölümü ve kanserin diğer organlara yayilmasini engellemektedir. Brokoli vb. Lahana gruplarinda yoğun ve doğal olarak bulunan sulforaphane , daha sonra vücutta I-3-C ( indole-3 carbinol ) ve D.I.M  metabolize edilerek dönüşmektedir .

Burdaki ilginç olan husus ise ; bunlar doğal olarak yukaridaki etkiye sahip iken, dişaridan besin desteği yani takviye olarak, I-3-C veya DIM olarak alinmasi durumunda ise tamoksifenin etkinliğini düşürmektedir.

Dolayisiyla tamoksifen kullanan kişilerde , dişaridan besin desteği takviyesi I-3-C ve ya DIM olarak , alinmasi önerilmez.

Ama buharda az pişmiş lahana gruplarinin Salata şeklinde yenilmesi şiddetle önerilmektedir.
Bu sebeple gördüğünüz gibi küçük detaylar , tedavinin seyrini ve etkinliğini değiştirebilmektedir.

Tamoksifen alan , Meme kanserlili hastalarin mutlaka kadin doğum uzmani kontrolünde düzenli kontrollerini yaptirmalari, yukarida bahsedilen olasi risklerin zamaninda önlenmesi açisindan önem arz eder. Bu husus atlanmamalidir.


AYRICA , Tamoksifen kullanıcılarının aşağıdaki besin gruplarından uzak durması bazı bilimsel yayında tavsiye edilmektedir.

1- ALKOL http://cebp.aacrjournals.org/content/17/11/3224.abstract
2- MISIR YAĞI
3- SUSAM
4- SOYA IZOLE PROTEINI (TOZ) , SOYA FASULYESI , TOFU
VEYA SOYA EXTRAKTLARI OLAN ; GENISTEIN , DAIDZEIN ( SOYA, KUDZU (gegen) BİTKİSİ vb ürünlerde bulunur )
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10787-008-8020-0
5- SIĞIR ve Domuz ETİNDEN YAPILAN SALAMURA ÜRÜNLER
(SALAM, SOSİS, SUCUK, JAMBON, PASTIRMA VB)
6- KIZARTMALAR
7- SIĞIR SÜTÜ,  
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22008464
TAMOKSIFENLE birlikte tüketilmesi önerilen besin maddelerinden bazıları ise aşağıdadır:

Sarmısak, Zencefil
Zerdaçal (uzun süreli kullanımlarda demir eksikliği anemisine sebep olabilir bu hususa dikkat edilmelidir.)
Zerdaçalın doğru kullanımı ise şu şekildedir : 3 ay kullanım , 1 ay ara şeklindedir .
Dozajlaması:  1- 2  silme yemek kaşığı Zerdaçal , + ½ çay kaşığı taneden çekilmiş Karabiberle, 1 yemek kaşığı Organik ve Tuzsuz Domates salçası içerisinde 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile  karıştırılarak özellikle sabah kahvaltısı esnasında kullanılması önerilmektedir.
Kullanılmasının önerilmediği durumlar ise :  Karaciğer ve Safra kanalı problemi olanlar ve Reflu problem  olanların  Zerdaçal  kullanması önerilmez.
Safran,karabiber,çilek,böğürtlen,yaban mersini ( Blueberry ), kabuklu ceviz ,brezilya kestanesi,tatli badem içi ( çiğ ), kabak çekirdeği ( çiğ ), brokoli, brüksel lahanasi,karnabahar,lahana,yeşil çay.

Tamoksifenin ciddi yan etikilerinden olan ve her zaman dikkat edilmesi ve uyanık olunması gereken, damarlarda tıkanıklık ve emboli attırma risklerine karşı ( trombo embolizm ) , keza yumurtalık ve endometrial ( rahim ) kanserleri de yan etki olarak tetikleme özelliklerine karşı , dikkatli olunmalıdır . Bu amaçla , özellikle, Doktorunuza danışarak , emboli riskine karşı , 1 adet , '' Enterik Kaplı '' 100 mg 'lık ASPIRIN alınması ve Yumurtalık-Rahim kanseri tetikleme risklerine karşı da düzenli,olarak , Kadın-Doğum uzmanıyla irtibatta olunması çok ÖNEMLİDİR. Ancak aspirin veya diğer ilaçların , Tamoksifenle etkileşime girmemesi için alınma saatleri arasında en az 2 saatlik bir fark olmalıdır.
Tüm kanser savaşçılarına acil şifalar diliyorum .
Sevgilerimle

Yıldıray Kaya
Bursa

Hiç yorum yok: