Efkarlandınız mı? Sigaraya değil Sevdiklerinize Uzanın

İç Hastalıkları Uzmanı Sevgili Doktor Altuğ Ergin bizi kırmadı ve Kanserle Dans için yazdı.  Ayrıca eğer okucularımızdan gelen sorular olursa sizler için cevaplayacak.  Dr. Ergin başka yazılarıyla da bizimle birlikte olacak.  Kanserle Dans ailesinden sonsuz teşekkürler anlamlı desteği için! 
Dünyada her yıl ortalama 5 milyon kişinin doğrudan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?
Sigara içenlerin kalp krizi sonrası ölüm riski içmeyenlerden iki misli fazla. Kalp krizi sonrası yoğun bakımda yatan, sigara içmiş insanlarla bu bilgiyi paylaşın ve neler düşündüğünü sorun vereceği cevap sigarayı bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Sigara içen erkekler ortalama 13,2 yıl, kadınlar ise 14,5 yıl daha az yaşar. Sigorta şirketlerinin hesabına göre her sigara insan ömrünü 12 dakika kısaltıyor. Hayatta 12 dakikanın değerini öğrenmek istiyorsanız yaşlı insanlarla konuşun ya da günde bir paket içerek erken yaşlanmış gençlere sorun.

Sigara içmeyip sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de  risk altında!  Senede ortalama 80.000 kişi sigara dumanına bağlı akciğer kanserinden, 700.000 kişi
sigara dumanına bağlı diğer kanserlerden hayatını kaybediyor.

Erişkinlere kıyasla çocuklar sigara dumanından 20 misli, kediler 30, köpekler 50 misli daha fazla etkilenir. Çocukları, hayvanları çok seven hanımlar ve beyler sevginizden ne kadar eminsiniz?

Tütündeki radyoaktif, kurşun ve polonyum kanser uyarıcılarındandır. Çernobil ve Fukusima ile aranızdaki mesafe sigara paketinizle olduğu kadar kısa.
Sigara içmenin sakinleştirdiğini düşünenler dikkat! Bu etkiyi yapan hidrojen siyanürdür ve II. Dünya savaşında kitle imha silahı olarak kullanılmıştır.

Light sigaralar asla light değil kendinizi kandırmış olursunuz. Sigaranın içinde bulunan 5000’e yakın maddeden sadece ikisi azaltılmış light sigaralarda. 

Efkarlandınız mı? Sigaraya degil sevdiklerinize uzanın.
15 sene günde 1 paket sigara içen birinin akciğerlerinde yaklaşık 1 kilo katran birikir. Sadece o ağırlıktan kurtulmak için bile sigarayı bırakabilirsiniz?
Dr. Altuğ Ergin, İç Hastalıkları Uzmanı

Hiç yorum yok: