Prostat Kanseri Soru Cevap -Dr. David Samadi

Bu yazı, New York Mount Sinai Tıp Fakültesi’nden ürolog Dr. David B. Samadi ile yapılmış kısa bir soru-cevap çevirisi. Prostat kanseri için sık kullanılan bir terim sessiz katil, ancak erken teşhis edildiğinde tedavisi çok mümkün bir kanser bu nedenle test ve taramalarınızı (PSA testi, DRE) ihmal etmeyiniz.

Prostat kanseri nedir?
 
Prostat dokusunda zararlı kanser hücrelerinin gelişmesiyle oluşur. Prostat, mesanenin altında, üreteri cevreleyen ve rektumun önünde bulunan ince bir bezdir, erkek üreme sisteminin parçasıdır.
 
Prostat kanserine ne yol acar?
 
Neyin sebep olduğu tam olarak kesin değil. Genetik mi yoksa çevresel faktörler mi etkili araştırmalar devam ediyor. Bildigimiz DNA'da oluşan mutasyonların prostat bezinde anormal hücre büyümesine yol açtığı.
 
Prostat kanseri ne kadar yaygın?
 
National Cancer Institute (NCI) verilerine gore Amerika'da erkeklerde görülen kanserler arasında ikinci siradada. 2012’de Amerika'da her 6 erkekten birine prostat kanseri teşhisi konulacağı öngörülüyor. Bu grubun %70'i 65 yaş ve üstü.
 
Eğer ailenizde babanız ya da erkek kardeşinize prostat kanseri teşhisi konulmuşsa bu hastalığa yakalanma oranınız 2 katı daha fazla. Eğer 3 akrabanızda prostat kanseri varsa prostat kanserine yakalanma ihtimaliniz çok yüksek.
 
Ne gibi tarama ve erken teşhis metodları mevcut?


PSA testiyle birlikte parmakla rektal muayene (DRE) yapılır. Bu konuda, risk faktörlerinize göre (yaş, ırk, aile hikayesi) doktorunuzla birlikte size en uygun yolu belirleyebilirsiniz.
 
Tedavi yöntemleri nedir?
 
Aktif izleme- Teşhis sonrasında prostat kanserini tedavi etmeme, kanser büyümesi gözetimde tutularak zararlı hale gelene kadar müdahele edilmemesi.
• Kriyoterapi– Kanserli hücreleri öldürmek için prostat dokusunun dondurulması.

• Hormon tedavisi–
Prostat hücrelerinin büyümesini sağlayan erkeklik hormonu androjeni baskılama tedavisi.

  • Kemoterapi- Kanser hücrelerine öldürmeye yönelik ilaç tedavisi.

• Radyasyon terapisi
– 2 tipi var:
1) EBRT, vücudun dışından verilen radyasyondur.
2) brakiterapi,
pirinç büyüklüğündeki radyoaktif çekirdekler prostata yerleştirilir. daha uzun sureli düşük dozda radyasyon verir.

• Prostatektomi– Kanserli prostat bezinin, çevreleyen doku ve lenf bezlerinin ameliyat ile alınması.
 
Hastaların yaptıgı en büyük yanlışlar nedir?
 


En büyük yanlışlardan birini herseyi tek başına halletmeye çalışmak. Aile ve arkadaslarınızı tedavi süresince ve sonrasında destek isteyin ve diğer kanser hastalarınız bağlantıya geçin. Diğer prostat kanseri hastalarla iletişim size farklı bir destek ağı sunacaktır. Prostat kanseri tedavisi hakkında rahat secim yapabilecek kadar bilgi edinmeniz de önemli.
 
Kaynak:

Hiç yorum yok: