ASPİRİN: Baş Ağrısı İçin mi?, Kanser İçin mi?



Bu yazım biraz istatistik ve rakam ağırlıklı oldu, niye mi? Ortada 3 ana araştırmanın sonuçları var: kanser türüne ve aspirinin alındığı süreye göre rakamlar çok değişiyor. Tavsiyem size yarayanları okuyun, daha derin araştırın, doktorunuza sorun; işinize yaramayanları hızlı hızlı geçin.

2011 Kasım ayında, 2012 Mart ayında ve 2012 Ağustos ayında yapılmış üç araştırmanın özetini vermeye çalışacağım sizler için.

İngiltere'de 2011 yılında yapılan bir araştırma, her gün yüksek dozda alınan aspirinin (600 mg) nonpolipos kolon kanseri riskini (Lynch Sendromu) %60 azalttığını öne sürdü. Bu hastalığa meyilli olan, yani kalıtsal risk taşıyanlarda, genlerin yanlış eşleşmesi 40lı yaşlarda oluyor, ve kolon kanserinin %15’inin de sebebinin bu yanlış eşleşme olduğu öngörülüyor.

İki sene her gün aspirin alan 861 kişiden 258inde, almayanlarla karşılaştırıldığında kolorektal kanser oranı %60 daha düşük. Ayrıca araştırma, 2 sene boyunca alınan aspirinin  mide, idrar yolu, safra yolları ve endometriyal kanser türlerinde de %55lik bir düşüşe sebep olduğunu gösteriyor.

2012 Mart ayında yayınlanan bir başka araştırmanın sonuçları da şöyle:
Oxford Üniversitesi, 5 yıl boyunca her gün aspirin kullananlarda kanser olma riskinin aspirin almayanlara göre %37 daha az olduğunu öngörüyor. 3 yıl boyunca kullananlarda ise bu yüzde, %25 olarak değişiyor. Ne kadar uzun süre aspirin kullanılırsa risk o kadar düşüyor yani.  Bu yüzdeyi kanser çeşitlerine göre bölmek gerekirse; kolon, akciğer ve prostat kanserleri için  risk %46 daha az, mesane ve böbrek kanserleri için ise risk %18 daha az.

Gelelim 2012 Ağustos ayında yapılan araştırmaya:
Ağustos ayında yayınlanan araştırmanın başlığı bence iyi bir özet: her gün alınan aspirin kanser riskini düşürebilir, ama daha önceden tahmin edildiği kadar değil!

6000 prostat kanseri hastasından 2175'ine her gün aspirin veriliyor. 10 senelik bir araştırmanın sonucunda, aspirin kullanan grupta ölüm oranı %3 iken, kullanmayanlarda %8.

5 yıl boyunca her gün aspirin kullananlarda kanser riski %16 daha az. Kanser ölümlerinde en çok azalma gözlemlenen yine 2011de açıklanan grup: mide, idrar yolu, safra yolları ve endometriyal kanserleri. Araştırma 100,000 yaşı ilerlemiş kişide Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılmış.

Yine de doktorlar, hiçbir sağlık problemi olmayan hastalara, sadece kanserden korunmak için her gün bir aspirin önermiyorlar; unutmayın ki aspirin bir ilaç! Sağlıklı olana faydasından çok yan etkisi bulunabilir. Amerikan Kanser Grubuna bağlı bulunan Dr Otis Brawley, aspirinin iltihap giderici özelliğinin kansere karşı güç olabileceğinin düşündüğünü belirtiyor. İltihap kansere yol açmayabilir ama kanserin yayılmasına yardımcı olabilir, aspirin de işte o zaman etkili oluyor. 

Faydası, zararı, kanser riski, yan etkisi... Her birimiz için bunlar büyük değişken. 

Ben bu yazıdan sonra günlük aspirin kullanmaya başlayacak mıyım? Hayır. 
Ama iş yerinde beraber çalıştığım ve senelerdir prostat kanseri ile dans eden Steve'e ingilizce linkleri bir saniye bile düşünmeden gönderdim. 

Bana şu anda bu yazının bilgiden başka faydası yok, ama siz, ya da bir sevdiğiniz için durum farklı olabilir. Her zaman olduğu gibi mutlaka doktorunuza danışın.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

EB

Kaynaklar:
http://www.nytimes.com/2012/08/28/health/research/regular-aspirin-use-may-aid-prostate-cancer-recovery-study-finds.html?_r=0
 http://www.guardian.co.uk/science/2012/aug/10/daily-aspirin-cancer-risk-study
 http://healthland.time.com/2012/08/10/an-aspirin-a-day-may-still-lower-cancer-risk-but-not-as-much-as-previously-thought/
http://www.medicalnewstoday.com/articles/248937.php
http://www.cbsnews.com/8301-504763_162-57492051-10391704/cancer-deaths-less-common-in-people-taking-aspirin-daily-study-shows/


 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet benimde onkoloğum hergün CORASPİN 300 verdi.

Murat Enöz dedi ki...

Aspirin kullanımı ile makalede yazılan gastrointestinal sitem kanserlerinin sıklığında azalma olduğu gösterilmiş. Bununla birlikte kanserden ölüm oranlarını azaltabileceği bildirilse de; ölümcül beyin kanamalarına neden olabileceği de bildiriliyor. Aspirin kullanan depremzedelerde, beyin kanamaları ve felçler daha sık görülüyor.

Selamlar,

Dr.Murat Enöz

www.kulakburunbogaz.info
www.muratenoz.com

Unknown dedi ki...

Sevgili Dr. Murat Enoz,

yorum ve eklemelerinize cok tesekkur ederiz.