Hormon tedavisi nedir? --Çeviri: Gülay Öner-Scales

Sevgili Gülay Öner-Scales’in bilgi dolu çevirisi hormon tedavisi nedir çok sade bir dille anlatılmış. Çok soru aldığımız konulardan biri umarım ışık tutmaya yardımcı olur. Yazının sonuna bir mini sözlük ekledim kullanılan bazı terimleri (örneğin hormon reseptör pozitif) açıklamak için.
Sağlıklı günler dilerim
Ebru

Hormon Tedavisi
Hormonlar, yumurtalık ve testisler gibi bezler tarafından üretilen kimyasal maddelerdir. Hormonlar, bazı durumlarda, meme kanseri ve prostat kanseri gibi kanser hücrelerinin büyümesine neden olur. Bazı durumlarda ise, hormonlar tedavi amaçla kullanılıp kanser hücrelerini öldürür, kanser hücrelerinin daha yavaş büyümesine yardımcı olur ya da bunların büyümesini tamamen durdurabilir.
Bir kanser tedavisi olarak hormon tedavisi, hormonun faaliyetine müdahale veya hormonların üretimi durdurmak için kullanılan ilaçları içerir. Hormon tedavisi, hormon üreten bir bezden kurtulmak için cerrahi müdahaleyi de gerektirebilir.

Hormon tedavisi nasıl işler?
Doktorunuz tedavi seçenekleri belirlemek ve tümör hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için hormon reseptör testi yapılmasını önerebilir. Bu test, kanser hücrelerinin hormona duyarlı olup olmadığını anlamaya yardımcı olur.
Hormon reseptör testi kanser dokusu içindeki protein miktarını (hormon reseptörleri olarak adlandırılır) ölçer. Hormonlar, doğal olarak vücutta bulunan östrojen ve progesteron gibi proteinlere tutunabilir.
Eğer test pozitif ise, bu hormonun kanser hücrelerinin büyümesine yardımcı olduğuna işaret eder. Bu durumda tedavi, hormonun çalışma şeklini bloke etmek (durdurmak) ve hormonu  kanser hücrelerinden (hormon reseptörleri) uzak tutmak için verilebilir. Test sonucu  negatif ise, hormon kanser hücrelerinin büyümesini etkilemez ve diğer etkili kanser tedavileri uygulanabilir. Her zaman  hormon reseptör test sonuçlarını doktorunuzla değerlendirmeniz gerekir.
Yapılan test hormonların kanseri etkilediğini gösteriyorsa, kanser aşağıdaki yollardan biriyle tedavi edilebilir:
-Kanser hücrelerinin tedavisinde onların büyümek için ihtiyaç duydukları hormonların almasını engellemek
-Hormon üreten bezlerin hormon yapmasını engellemek
-Cerrahi müdahale ile östrojen üreten yumurtalıklar ya da testosteron üreten testisler gibi hormon üreten bezlerden kurtulmak.

Bir kişinin aldığı hormon tedavi türü, tümörün tipi ve boyutu, kişinin yaşı, tümör üzerindeki hormon reseptörlerinin varlığına ve diğer faktöre bağlıdır.

Hormon tedavisi ne zaman verilir?
Doktorunuz kanser tedavisine başlamadan önce ya da kanser tedavisi sonrasında hormon tedavisini tavsiye edebilir. Eğer hormon tedavisi birincil tedavi öncesi verilirse buna neoadjuvan tedavi denir. Neoadjuvan tedavi kanser hücrelerini öldürülmesine ve birincil tedavinin etkili olmasına yardımcı olur. Hormon tedavisi birincil kanser tedavisi sonrasında verilirse, adjuvan tedavi olarak adlandırılır. Adjuvan tedavi, kanser tedavisinin şansını artırmak için uygulanır.

Bazı kanser türlerinde kanser teşhis edilir edilmez diğer tedavilere başlanmadan hormon tedavisi verilir. Bu bir tümörü küçültmek veya hastalığın ilerlemesini durdurmak  için olabilir. Bazen de bu prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinde, ilerlemiş hastalığın acı ve sıkıntılarını hafifletmesine yardımcı olur.  Ulusal Kanser Enstitüsüne (NCI) göre hormon tedavisi prostat kanserini tamamen tedavi etmez fakat genellikle onu küçültmek veya hastalığın ilerlemesini durdurmak için uygulanır.

Kaynak:

Mini Sözlük:
Hormon reseptör testi: Bu test, kanser hücrelerinin hormona duyarlı olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Hormon reseptör testi kanser dokusu içindeki protein miktarını (hormon reseptörleri olarak adlandırılır) ölçer.
Hormon reseptör testi POZİTİF (+): Bu hormonun kanser hücrelerinin büyümesine yardımcı olduğuna işaret eder. Bu durumda tedavi, hormonun çalışma şeklini bloke etmek (durdurmak) ve hormonu  kanser hücrelerinden (hormon reseptörleri) uzak tutmak için verilebilir.
Hormon reseptör testi NEGATİF (-): Hormon kanser hücrelerinin büyümesini etkilemez ve diğer etkili kanser tedavileri uygulanabilir.
Neoadjuvan tedavi: Eğer hormon tedavisi birincil tedavi öncesi verilirse buna neoadjuvan tedavi denir. Neoadjuvan tedavi kanser hücrelerini öldürülmesine ve birincil tedavinin etkili olmasına yardımcı olur

Hiç yorum yok: