Kanser Nedir? --Merve Erden

Kanser...
 
 
Tabu kelime, adı bile korkutuyor. Bazıları kötü hastalık diyor. Gün gelecek verem gibi aşısı çıkacak ve tarihe karışacak kanserde. Önce kanseri bilimsel olarak tanımlayalım ne dersiniz!

Kanser nedir?

  • Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptir.

  • Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Ama bu yetenekleri sınırlıdır sonsuz bölünemezler. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir.

  • Kanser hücreleri ise, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalır. Bu şekilde tümörleri oluşturur, tümörler normal dokuları sıkıştırip, içine sızabilir yada tahrip edebilirler.

  • Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan yada lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilir. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılmasın metastaz denir."
Kanser ne demek Kanserle Dans Aile üyelerinin dilinden dinleyelim.

"Haylaz bir iki hucre:) Sabir ve umut ise tek ilac..."
Derya O.

 
"Sadece soğuk ve sevimsiz bir şekilde adlandirilmis davetsiz misafir .."
Serıfe C.

"ben kanseri maraton olarak dusunuyorum ve basldm yarı yolda havlu atmadm daha fınale gıtmeyı dusunuyorum" Elanur G.
 
" Hayata dort elle saril anin tadini yasa iyilikleri sonraya erteleme diyen bir uyarici "
Didem T.

" Hayatımın dönüm noktası "
Dilek U.
" onca kahkaha içinde bir an susup kalmaktır kanser.. "
Özge D. A.

Bu da benim tanımım:
"Aslında hayatın farkına , kendinizin farkına varmanızı sağlayan zararlı ama biraz da insanların olumlu yanlarını ortaya çıkaran bir hastalık "
 
Kanserle Dans Ailemizden gelen cevaplar böyle. Belki herkesin tanımı kendi yaşanmışlığını yansıtıyordur ama bence hepsi doğru tanımlar. Sizce?

Kitapdan anlamını öğren yada başkalarından öğrenmekle  yaşayarak öğrenmek başkaymış...
Bizler gülümsemenin, yaşamın, mutluluğun dibine vuran insanlarız. Umutsuzluk, karamsarlık, yaşama küsmek yok bizde. İnadına gülümsemek acılarla alay etmek bizimkisi. Ve dahası. Kanserle Dans Ailemizin ortak noktası kanser değil hayata bakışımız. Düşünsenize kim görmediği, yüzyüze görüşmediği insana güvenir. Ama biz güveniyoruz çünkü birbirimizi yüreklerimizde hissediyoruz. İşte böyle umut üzerine kurulan bir hikaye bizimkisi…

Umut bir insanın gülüşünde, bir iyilikte bazen kötü bir anda gizlidir.Ama onu dışarıya çıkarmak bizim elimizde her zaman.

Güzel Günler Bizi Bekler

Hiç yorum yok: