Kadınların Dikkat Etmesi Gereken 10 Kanser Belirtisi


Yazıma bir örnekle başlıyorum... İnsanın vücudunu dinlemesinin ne kadar önemli olduğu ile ilgili... Caryl Engstrom, 49, sağ göğsünde kitle bulduğunda birşeylerin normal olmadığından nerdeyse emindi. İki ay öncesinde rutin mamogram ve doktor kontrolü yapılmış olsa da,  kütlenin boyutu onu telaşlandırmıştı, ve hemen doktorunu aradı. Engstrom'un kuşkuları biopsi ile doğrulandı, ve 2. Evre göğüs kanseri olduğu ortaya çıktı.
40 yaşının üstünde olup son iki sene içinde mamogram yaptıran kadınların yüzde 65inde kanser ne yazık ki testlerde bulunamıyor. Çok ciddi bir yüzde bu, eğer birşeylerin ters olduğunu düşünüyorsanız ucunu bırmayıp doktorunuza danışmanız tavsiye ediliyor. Çoğunlukla kadınların yaptığı en büyük yanlışlar arasında korkudan belirtilere aldırmamak, belirtilerin başka şey olduğunu düşünmek, belirtileri önemsememek var.
Her belirti kanser demek değil ama eğer durumunuzda iyileşme yerine kotüleme oluyorsa, bir kac haftadan fazla rahatsızlık devam ediyorsa, doktora görünme zamanınız gelmiştir. Yıllık kontroller (mamogram ve Pap smear testi) hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için kaçınılmaz.

Gelelim dikkat edilmesi gereken 10 belirtiye:

Hemen panik olmaniza gerek yok, ama eger aşağıdaki belirtilerden herhangi biri mevcutsa "önemsiz" diyerekten geçiştirmeyin de. Bilinçli olmak, kendini yetiştirip belirtilerden haber olmak en önemlisi:

1. Göğüslerde Değişme
Mamogramınız normal bile olsa eğer elinize kütle geliyorsa, muhakkak tekrar doktorunuza görünün. Eğer meme ucunuzda kurulaşma ve dökülme görülüyorsa, bu "Paget Hastalığı"nın belirtisi olabilir. Ve bu hastalığın 95%i de sonra kansere dönüşebiliyor. Göğüsten gelen kan veya süt gibi beyaz akıntının da muhakkak kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca göğüs derisinin sivilceli olması, şişmesi, kızarması veya sıcak hissi vermesi de çok hızlı yayılan bir kanserin işareti olabilir.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz,  size yapılması gerekenler arasında goğüs kontrolü, ailede meme kanseri olup olmadığının sorulması, mamogram veya sonogram ve bu iki testden birinin sonucuna göre büyük ihtimal biopsi yapılması bulunur.

2. Menopoz sonrası veya adet dışı kanama
Menopoza girdikten sonra (12 ay boyunca hiç adet görmeme), herhangi bir kanama bir anormalliğin belirtisidir. Bu kanama ufacık bir damla da olabilir, büyük parçalar da. Bu kanamalar zararı olmayan kist ve polip olabileceği gibi, endometrial veya rahim kanserinin de göstergesi olabilir. Normal hastalık dışında kanama, hormonal dengelerin değiştirdiğini işaret edebiliyor olsa da, muhakkak doktora görünüp kontrolden geçmeniz gerekir.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz,  size yapılması gerekenler arasında vajinal sonorgam ve hatta belki biopsi bulunur.

3. Rektal/ Anal Kanama
Kolon kanseri kadınlarda en çok görünen üçüncü kanser. En önemli belirtisi de rektal kanamadır. Çoğu zaman bu basur sebepli olarak düşünüldüğünden genelde doktora gorünmenin gereksiz olduğuna karar verilir!. Ama eğer büyük tuvaletinizde kırmızı veya koyu renk kan gördüyseniz, hemen bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz,  size yapılması gerekenler arasında anal kontrol, kolonoskopi bulunur.

4. Vajinal Akıntı
Anormal ve kokulu akıntı çoğu zaman ilhitap göstergesi olsa da, aynı zamanda rahim kanserinin de işareti olabilir. Menopozdan sonra veya adet dönemi arasında olan bu akıntıda hafif kan görülmesi de mümkündür.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz,  size yapılması gerekenler arasında muayene ve test bulunur.

5. Şişkinlik
Yumurtalık kanseri üreme organlarında bir numaralı öldüren kanser ne yazik ki. Seneler önce sessizce öldüren kanser olarak kabul edilen bu kanserin aslında belirtileri mevcut: şişkinlik hissi, çok sık tuvalete gitme, bel ve kasık ağrısı. Bunlardan bir veya birkaçından ara ara şikayetçi olmanız çok normal. Ama eğer iki hafta boyunca hergün aynı şikayet devam ediyorsa, geçmiyor veya daha kötüleşiyorsa doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz,  size yapılması gerekenler arasında belden aşağı muayene, vajinal sonogram, hatta CA-125 kan testi bile olabilir.

6. Ani kilo alma veya verme
Aniden 2-3 kilo aldıysanız telaşlanmak için çok erken. Ama birkaç ay arka arkaya kilo almaya devam ediyorsanız ve yediklerinize dikkat ettiğiniz halde bu 5-6 kiloyu geçmişse bu yumurtalık kanserinin belirtisi olabilir.  Ayrıca aniden verilen 5-6 kilo da kanserin ilk işaretlerinden olabilir. Amerikan Kanser Derneğinin araştırmaları doğrultusunda, bu pankreas, mide veya akciğer kanserinin göstergesi olabilir. Bayanlarda kilo kaybı genelde tiroid bezlerinin çok çalışmasından da kaynaklanabilir.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz, kan testinin yanı sıra tiroid testi de yapılabilir.

7. Geçmeyen Öksürük
2-3 haftadan fazla devam eden ve alerji veya üst solunum yollarıyla bağlantılı olmayan öksürük muhakkak doktor tarafından kontrol edilmelidir. Sigara kullanmasanız bile unutmayın ki akciğer kanseri sigara içmeyenlerde de çok sık görülüyor.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz, size yapılması gerekenler arasında Xray ve hatta CT scan bulunur.

8. Lenflerde Değişme
Boyun ve kol kısmınızdaki lenflerde sertleşme hissediyorsanız doktorunuza görünmekte gecikmeyin. Genelde sebebi iltihap olsa da, lenflerdeki sertleşme lenfoma, akciğer, göğüs, boyun kanserinin de ilk belirtilerinden.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz, size yapılması gerekenler arasında muayene ve hatta biopsi bulunur.

9. Yorgunluk
Günlük koşuşturmalarımızı düşünürsek, sanırım kendini yorgun hissetmeyen yoktur. Amerikan Kanser Derneğinin yorgunluk diye adlandırdığı, dinlenmeye rağmen geçmeyen, sürekli devam eden. Kolon, mide ve kan kanserinin ilk belirtilerinden biri yorgunluk.
Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz, size yapılması gerekenler arasında genel muayene, kan testi, tiroid testi bulunur.

10. Deride değisme
Vücudunuzun tümünde veya bir kısmında oluşan ve geçmeyen şikayetleriniz için muhakkak doktorunuza görünün. Özellikle sigara içiyor veya alkol kullanıyorsanız, ağızda geçmeyen yaralar oral/ağız kanserinin belirtisi olabilir. Ayrıca vajinal bölgede olan yara, tahriş de kanserin belirtisi olabilir. Bu belirtilerle doktorunuza gittiyseniz, size yapılması gerekenler arasında muayene ve gerekirse biopsi bulunur.

KISACA:bütün bu belirtileri bilin, dikkat edin, ve vücudunuzu dinleyin, çünkü vücudunuzu en iyi siz tanıyorsunuz. Eğer birşeylerin yanlış olduğunu hissediyorsanız, peşini bırakmayın.

EB

Kaynak:
http://www.webmd.com/cancer/features/10-cancer-symptoms-women-shouldnt-ignore?ecd=wnl_can_071712



Hiç yorum yok: