Vakit Ayirmak, Dinlemek ve Kabul Etmenin Gücü- Zeliha Eren

Kendimize ve sevdiklerimize vakit ayıralım...

Hayatın keyfini çıkarmak, elimizdekilerin değerini bilmek ve buna benzer düşünceleri kendimiz ya da sevdiklerimiz zorlu bir şeyler yaşadığında düşünürüz. Bu tip olaylarla karşılaşınca da neden yalnızca böyle zamanlarda bu düşüncelere kapıldığımızı sorgularız. Ama bir süre sonra hayatın akışı içerisinde bu düşünceler kaybolur gider. Hayatın koşuşturmacası içinde, hem kendimize hem de sevdiklerimize, bu zorlu olaylara ihtiyaç duymadan zaman ayırmak ve birlikte geçirilen zamanın kıymetini bilmek hayatı herkes için daha keyifli kılacaktır.
Ertelemeden kendimize ve sevdiklerimize vakit ayıralım ve keyfini çıkaralım...
                                                                                                                                                               

·                                               Kabul etmenin gücü…
·                                              
Beklenmedik bir durumla karşılaşınca önce reddederiz. Duruma alışmak için kullandığımız bir yöntemdir yok saymak. Zaman geçince yeni duruma adapte oluruz ve kabul ederiz. Kabul ederek yola devam ederken daha güçlüyüzdür artık. Biz kabul ederken aynı kabulü çevremizden de bekleriz. Kayıp, hastalık gibi zorlu bir durum yaşandığında insanlar genellikle o durumdan konuşmaktan kaçınmayı ve yokmuş gibi davranmayı tercih ederler. Bu şekilde davranırken durumu yaşayan kişiye iyilik yaptıklarını düşünürler.
Yok saymak karşımızdaki kişinin kendini kötü hissetmesinden başka bir işe yaramaz. O nedenle kabul etmek ve o durumla ilgili konuşabilmek her iki tarafa da iyi gelecektir...
Dinlemenin Gücü...

Yaşamda öyle anlar vardır ki birilerinin bizi dinlemesini isteriz. Zorlu bir durum yaşarken ve bunu birileriyle paylaşırken en büyük beklentimiz anlaşılmaktır. Anlatırken karşımızdakinin bizimle göz teması kurmasını, tüm dikkatini bize vermesini ve bizi anladığını hissettirmesizi isteriz. Çözüm ya da bir öneri beklemeyiz yalnızca dinlenmek isteriz.
Birine destek olmak istediğinizde onu dinleyin...

Zeliha Eren
Klinik Psikolog

Hiç yorum yok: