Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 6 -Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ





Bölüm 1, 2, 3, 4, 5:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/diyetisyenime-soruyorum-uzm-diyetisyen.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_16.html


http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_27.html

http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/04/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_8.html

Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. 'Kanser ve beslenme', 'Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi' uzmanlık alanlarından birkaçı. Hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş'a.



Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında 'Diyetisyenime soruyorum' köşesinde cevapladı.



Soru: Kolestrolü düşürmek için neler yemeli veya yememeli?
Dilşat BAŞ: Az yağlı az kollesterollü diyet programında dikkat etmeniz gerekenler;
Süt veya yoğurt tüketiminizi günlük 500 gr olarak sınırlayınız ve kaymaksız olmasına özen gösteriniz.
Yarım yağlı peynirleri tercih ediniz ,günlük peynir tüketiminizi 60 gr olarak sınırlayınız.
Haftada 2 kez 30 gr peyniriniz yerine 1tam yumurta tüketiniz.
Sadece kırmızı et tüketirseniz günde 60 gr ,beyaz et tükettiğinizde 150 grtüketebilirsiniz.Haftanın 2 günü kırmızı et diğer günler dönüşümlü olarak beyaz et tüketiniz.
Yemeklerinizin içerisine giren yağ miktarını günlük 30 gr (yaklaşık 3 yemek kaşığı )ile sınırlayınız.Sıvı yağ tercih ediniz ve yarısı zeytinyağ , yarısı diğer bitkisel sıvı yağlardan olacak şekilde yemeklerinizin hazırlanmasında karışım yağ kullanınız.
5 adet zeytin yarım yemek kaşığı yağ demektir yağ hakkınızdan düşerek tüketebilirsiniz.
İlave şeker tüketiminizi 40 gr ile sınırlandırın (8 tatlı kaşığı toz şeker veya 4 tatlı kaşığı bal veya reçel)
Günde 2-4 porsiyon pişmiş sebze veya salata tüketiniz.
Tam buğday ekmeğini tercih ediniz.
Kabuğuyla yenilebilen meyveleri soymadan kabuklu tüketiniz
Haftada 2-3 kez kurubaklagil(kurufasulye,nohut,mercimek vb)

Aşağıdaki yiyecekleri tüketmeyiniz;
Sakatatlar:karaciğer,beyin,öbrek,dil,dalak,yürek v.b.
Yağlı gıdalar;Kaymak,krema,mayonez,çikolata,pasta,soslar,tahin helvası,kuru yemişler v.b
Kuyruk yağı,içyağı,terayağ,paket margarin
Yağda kızartmalar:Et,sebze veya hamur kızartmaları.
Alkollü içecekler ve meşrubatlar,hazır meyve suları.
Yağlı etler,yağlı balık,yağlı tavuk ,sucuk,pastırma,salam,sosis ve yağlı peynirler.


Ek hastalık varlığı veya bireysel ayrıcalıklar önerileri değiştirebilir, sizi takip eden doktor ve diyetisyeninizin önerileri öncelikle dikkate almanız gereken önerilerdir.
Soru: Ben zayıflamak istiyorum, neler yapmalıyım?

Dilşat BAŞ: Tedavi gördüğünüz hastanede doktorunuzdan sizi diyetisyene yönlendirmesini talep ediniz. Diyetisyeniniz size uygun beslenme programınızı oluşturacaktır.Bu noktadan sonra düzenli takiplere gidip diyetisyeninizin tavsiyelerine uyarak hedeflediğiniz ağırlığa ulaşabilirsiniz. Kontrollü ve sabırlı olmalısınız.

Soru: Sevgili Dilşat hanım ben meyve şekerlerinin ( markette satılan toz halindeki meyve şekeri) hakkında ki yorumlarınızı almak istiyorum.

Dilşat BAŞ: Diyabetik hastalarda fruktozu günlük enerji ihtiyacının %10 'unu geçmeyecek şekilde tatlandırıcı olarak kullanıyoruz.
Diyabeti olmayan bireylerde ilave şeker günlük enerji ihtiyacının %10'unu geçmeyecek şekilde kullanılabilir.

1 yorum:

Bebek Beşikleri dedi ki...

Allah düşman başına vermesin kanser çok kötü.