Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 6 -Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ


Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. 'Kanser ve beslenme', 'Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi' uzmanlık alanlarından birkaçı. Hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş'a.
Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında 'Diyetisyenime soruyorum' köşesinde cevapladı.

Soru:


Dilşat hanim benim babam akciğer kanseri ve karaciğer artı kemikte yayılma var. Biz kemoterapi ve radyoterapi görduk. Babamın ağrıları ve iştahta azalma var, bıraksan bir hafta yemek yemiyecek. Bugün ögrendik ki babam bir kemoterapi daha alacak. Tedavinin ilk başında vucüt daha sağlamdı şimdi ise nasıl olur bizde bilmiyoruz ve iyi beslemeliyiz kilo aldirmaliyiz ki 21 gün sonra girecek olan kemoterapiye hazırlıklı olalım. Herkes birşey söylüyor şekerli yeme, et fazla yeme, süt tüketme biz ne yapalım? Meyve suları sıkıyoruz yogurdumuzu evde yapıyorum fakat nasıl beslemeli ki bu süreci rahat atlatsın? Şimdiden tesekkürler.

Dilşat BAŞ: Sevgili Serap Hanım öncelikle söylemeliyim ki sizin tarif etmiş olduğunuz tabloyu malnütrisyon yani beslenme yetersizliği olarak tanımlıyoruz. Et ,süt ve şeker ile ilgili görüşlerimi daha önceki haftalarda belirtmiştim özellikle babanızın durumu gibi yoğun iştahsızlık sözkonusu ise hedefimiz iştahı küçük adımlarla geri getirmek. Lütfen besin tercihlerinde kısıtlama yapmayınız. Ayrıca doktorunuz ve tedavi gördüğünüz hastanenin diyetisyeni ile görüşerek babanıza uygun beslenme destek ürününü (sıvı veya toz formda tıbbi içerikli beslenme ürünleri) tavsiye etmelerini isteyebilirsiniz.

Aynı zamanda mutlaka çok küçük öğünlerle başlayın yarım kase çorba  veya yarım yumurtayı bir öğün gibi düşünebilirsiniz. 2 saat aralıklarla beslemeye çalışın. Beslenme planınızı babanızın klinik öylüsü ve beslenme öyküsü doğrultusunda mutlaka diyetisyen ile görüşerek oluşturun. Her zaman bir sonraki öğünün bir öncekine göre en az  1 kaşık artmış olmasını hedefleyin. İştahı geri döndürmek gerçekten güç olabiliyor sabırla ve günlük yediklerini kaydedip diyetisyeniniz ile paylaşarsak takip ediniz.

Soru: Kemoterapi sonrası su sıvı hangi miktarda alınmalı, tercih sırası nedir? su, meyva suyu, ayran gibi.. Bir de Kemoterapi sonrası sıvı alımına dikkat etmeye devam mı değil mi? Esra


Dilşat BAŞ: Sıvı alımını arttırmayı hedefliyoruz günde 8-10 su bardağı su ve ilave diğer sıvılar ile 2,5 Lt ye ulaşmak hedef . Diğer sıvıları öncelikle ayran ,süt,açık çay şeklinde sıralayabilirim. Hazır meyve sularına gelince, sık tüketimini önermiyoruz, arada bir tüketilenilir. Taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini öneriyoruz bu sebeple sıvı hesaplamasına meyve suyu eklemiyorum . Bu noktada bir parantez açmak isterim beslenme güçlükleri ve aşırı iştahsızlık sözkonusu ise taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.

Doktorunuz tarafından sıvı alımınız sınırlandı ise doktorunuzun belirlediği ölçünün üzerine çıkmayınız.

Tedavi protokolünüz bittikten sonra da sağlıklı beslenme önerileri içerisinde günlük sıvı alımının 2 Lt nin altında kalmamasını öneriyoruz.

Soru: Sevgili Dilşat hanım ben kemoterapiler sırasında 20 kg aldım ve bir yıl oldu spor ve diyet yapmama rağmen neden veremiyom? Ne tavsiye edersiniz? Tesekkurler.


Dilşat BAŞ: Sevgili Meral Hanım , düzenli bir diyet programı uyguladınız ve buna rağmen kilo kaybınız yok ise mutlaka doktorunuz ile görüşüp kilo kaybını engelleyen endokrin (HORMONAL) bir neden olup olmadığı değerlendirilmelidir. Sonra mutlaka tedavi gördüğünüz sağlık kuruluşunun diyetisyeni ile görüşerek sizin için en uygun beslenme planını oluşturmalısınız. Düzenli aralıklarla diyetisyeniniz ile görüşmeli ve beslenme planınızı güncellemelisiniz. Almış olduğunuz tedaviler ve geçirmiş olduğunuz rahatsızlık nedeniyle mutlaka diyetisyen takibinde zayıflama programını uygulayın, kesinlikle kulaktan dolma, şok diyetler değil .Bu konuya tekrar dikkatinizi çekmek istiyorum. Sağlıkla kalın.

Soru: Balık çok seven biri olarak sağlık açısından hangi tip balıklar tercih edilmeli ve ideal pişirme yöntemleri nedir? Çok teşekkürler. ebru


Dilşat BAŞ: Balık tüketiminin haftada 2 kez olmasını öneriyoruz, mevsiminde tüm balıkları tüketebilirsiniz. Omega 3 açısından baktığımızda yağlı deniz balıklarını tercih ediyoruz. Pişirme tekniği önemli fırın ve buğulama yöntemini tercih ediniz ve ne diyoruz haftada en az 2 gün balık yiyelim,afiyet olsun.

Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

Hiç yorum yok: