Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 5 -Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ



Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. 'Kanser ve beslenme', 'Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi' uzmanlık alanlarından birkaçı. Hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş'a.
Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında 'Diyetisyenime soruyorum' köşesinde cevapladı.


Soru 1: Hastalanmadan önce 69 kiloydum ve çok kortizon cok aldım şu an 90 kilo oldum. 24 yaşında bekar bir kızım hastalıgım boyunca bu kadar caresiz kalmamıştım. Spor salonuna yazıldım tuzu yagı kestim. Doktorum spor yap gecer diyor ama o sen iyi ol kilon önemli değil mantıgında. Kortizonun etkilerinden nasıl kurtulacağım?"

Dilşat BAŞ: Sorudan anladığım kadarıyla tedaviniz tamamlandı ve şu an kortizon kullanmıyorsunuz. Kortizon hem vucutta su tutulumuna neden olduğu hem de  iştahı arttırdığı için ağırlık artışına neden olmaktadır. Kontrolsüz  ve hızlı alınan kilolar gerçekten hayatı güçleştirir haklısınız, aynı zamanda şişmanlık birçok kronik hastalığın nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır bu nedenle ideal ağırlığınıza ulaşma çabalarınız önemli. Ancak ciddi bir tedavi aldığınız için mutlaka bu girişiminizi bir uzman denetiminde kontrollü olarak yapmalısınız. Tedavi gördünüz hastanede doktorunuzdan sizi diyetisyene yönlendirmesini talep edebilirsiniz. Düzenli kontroller ve sizinde istikrarlı bir şekilde diyet programina uyumunuz ile sorununuz çözülecektir.

Soru 2: Benimde bir sorum var malum aldığımız ilaçlar ve lenf bezlerimin alınmasından dolayı 64 kiloyla tedaviye başladım şu an 69 kiloyum boy 1.68 ama yinede doktorum kilo almamamı istiyor. Eskiye nazaran çok az yememe ve dikkat etmeme rağmen artı spor kilomu nasıl korumalıyım?
 Dilşat BAŞ: Beden Kütle İndeksiniz 24.1 bu ne demek normal ağırlıktasınız çünkü biz 21 -24.9 aralığını normal kabul ediyoruz (yaşınızı belirtmemişsiniz). Ağırlık artışınızın ne kadar sürede olduğunu belirtmemişsiniz eğer hızlı bir artış  ise kontrol altına almak doğru olacaktır. Besin tercihlerinizin gözden geçirilmesi ve ağırlık artışına neden olan yanlışlar var ise doğruları ile yer değiştirilmesi gerekli. Tedavi gördüğünüz hastanede doktorunuzdan bir yönlendirme isteyerek hastanenin poliklinik diyetisyeni ile görüşerek sağlıklı beslenme programınızı oluşturabilirsiniz.

Soru:Kanser hastaları için hangi pisirme sekilleri daha sağlıklı?

Dilşat BAŞ: Besin öğesi kayıplarını önlemek için yemek hazırlama ve pişirme aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:
Taze sebzeler:
Sebzelerinizi hazırlarken;ayıklama,yıkama ve doğrama sırasını takip ediniz. Sebzeleri doğradıktan sonra bekletmeyiniz ve pişirme suyunu dökmeyiniz.
Taze meyveler:
Meyvenin suyu yerine kendisini tercih ediniz. Kesip doğradıktan sonra meyveleri bekletmeden tüketiniz. Komposto hazırlarken :meyveleri bekletmeden kaynayan su içerisine ekleyip pişiriniz.
Kurubaklagiller:

Kurubaklagilleri pişirmeden önce mutlaka ıslatınız. Islatma sırasında belli aralıklarla ıslatma suyunu değiştiriniz. Kurubaklagilleri iyi pişiriniz ve pişirme suyunu kesinlikle dökmeyiniz.
Pilav -Makarna:
Pilav ve makarna yaparken haşlama sularını kesinlikle dökmeyiniz.
Et-Balık-Tavuk:
Haşlama ,ızgara,buğulama yöntemlerini tercih ediniz. Izgara yapıyorsanız etin ateşten 15 cm kadar uzakta olmasına dikkat ediniz. Kesinlikle kavurma ve yağda kızartma yöntemlerini kullanmayınız.
Yumurta:
Asla çiğ yumurta tüketmeyiniz.Yumurtayı iyi pişmiş tüketiniz,ancak sarısının etrafında yeşil halka oluşmamasına dikkat ediniz.

Uzman Diyetisyen Dilşat BAŞ

Hiç yorum yok: