Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 3 – Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ


Bölüm 1 ve 2:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/diyetisyenime-soruyorum-uzm-diyetisyen.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime.html

Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. 'Kanser ve beslenme', 'Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi' uzmanlık alanlarından birkaçı. Hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş'a.
Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında 'Diyetisyenime soruyorum' köşesinde cevapladı.




Soru: Dilşat hanım, probiyotikler konusunda ne düşünüyorsunuz kanser hastaları tüketmeli mi? Hap olarak tüketilmesi uygun mu?


Dilşat BAŞ:
Probiyotikler yeterli miktarda tüketildiğinde insan sağlığı ve fizyolojisi üzerinde olumlu etki yapan yararlı canlı mikroorganizmalardır.


Piyasada tablet, toz formları ve probiyotik ilaveli yoğurtlar olduğu gibi bizim günlük beslenmemizde kullandığımız yoğurt ,kefir de probiyotik besinler olarak kabul edilmektedir.

Tedavi sürecinde hastalarımızın günlük beslenme alışkanlığında yer alan yoğurt ,ayran gibi doğal probiyotik yiyecekleri sınırlandırmıyoruz ancak probiyotik tablet veya probiyotik yoğurt tüketimini tavsiye etmiyoruz.

Özellikle nötropenik dönemde probiyotik yoğurt ve probiyotik tabletleri önermiyoruz.

Bilgi! Nötropeni tanımı: Nötropeni, anormal derecede düşük sayıda (nötrofil) kandaki beyaz kan hücresi olmasıdır. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonlara karşı birincil savunma görevi görür. Dolayısıyla, nötropeni hastaları bakteriyel enfeksiyonlar daha yatkındır.
Sağlıkla kalın


Soru: Merhaba Dilşat Baş Hanım, bir doktordan lenf kanseri olanlara peynir ve süt ürünlerinin zararlı olduğunu duydum ama çoğu yerde yoğurdun kansere iyi geldiği söyleniyor. Sizce ne yenilmeli, ne yenilmemeli, süt ürünlerinin lenflere bir zararı var mı?


Dilşat BAŞ:
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile ilgili bir sınırlama yapmıyoruz. Günlük protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmemiz için en iyi kaynaklardan biri süt ve süt ürünleridir. Lütfen bu besin grubunu beslenmenizden çıkarmayınız.



Dikkat edilmesi gereken ;
Süt ve süt ürünlerinin yağ oranı düşük olanlarının tercih ediniz. Kaymaklı süt ,kaymaklı yoğurt tüketmeyiniz
Pastörize ve UHT süt ve pastörize süt ürünlerini tüketiniz.
Sağlıkla kalın


Soru: Alınan kilolar nasıl verilecek, hele birde insülin direnci varsa eğer?


Dilşat BAŞ:
İnsülin direnciniz varsa mutlaka konusunda uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız. Çünkü diyetinizin karbonhidrat-protein -yağ oranının uygun düzenlenmesi ve sıkı bir takip gerekli . Ayrıca azimli ve istikrarlı olmalısınız. Sizi normalden daha uzun bir takip sürecinin beklediğini bilin. Bu uzun süreçte sıkılmadan diyetisyeninizin tavsiyelerine uyarak mutla zayıflayabilirsiniz.

Bilgi: İnsülin direnci tanımı: Pankreas tarafından üretilen normal miktarda insülinin yağ, kas ve karaciğer hücrelerinde gerekli veya yeterli tepkiyi oluşturamaması durumudur. İnsülin vücutta glukoz yani şekeri kandan hücrelere taşıyarak hücre fonksiyonuna yardımcı olur. Yüksek karbohidrat içeren gıdalar tükettiğimizde insülin şekeri kandan alıp hücrelerimize getirmek için yükselir.

İnsülin direnci sonucu kan plazmasındaki yüksek seviyelerdeki insülin ve şeker oranı genellikle metabolik sendrom ve tip 2 diyabete sebep olur.
Sağlıkla kalın


Soru: Selam dilşat hanım, eşim kolon ca. rektum ve çekumda tümör tespit edildiği için bağırsağın tamamı alındı. Anüste 3 ya da 4 cm lik bir kalın bağırsak kaldı ince bağırsağı eklendi ve kemoterapiler radyo terapiler uygulandı. Kürler bitti ama anastomoz bölgesinde iltihap ve kolit oluştu sanırım radyoterapinin sebep olduğu bi durum kalın bağırsağın olmamasından dolayı nasıl besleneceğini bilemiyoruz. Her şey yiyebilir dedi doktorumuz fakat eşim çok sık tuvalete çıkıyor bazen 10 defadan fazla inanın yemeğini azaltarak yemeye çalışyor ki çıkmamak için. Aşırı yanmalar oluyor şu an antibiotik ve fitil tedavisi uygulanıyor. Eşim kendine göre bana şu iyi gelmiyor veya şu iyi geliyor gibi bir beslenme tarzı oluşturuyor ama ben buna katılmıyorum. Acaba bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkürler.
Ek bilgi: kolostomi yok, ameliyattan 1,5 ay sonra alınmış. Bu rahatsızlık sonrası kilo kaybı yaşanmış ve kolit teşhis edilmiş. 


Dilşat Baş:
Aşağıdaki belirtilen yiyecekleri tüketmeyiniz;

Sucuk,salam,sosis ,pastırma
Kepekli ekmek,kepek içeren besinler,bulgur,kuru baklagiller(kuru fasulye,nohut,mercimek vb)
İyi pişirilmiş taze fasulye,ıspanak,havuç,patates,kabak dışındaki tüm sebzeler
Olgun muz,kabuksuz şeftali ve kabuksuz elma dışındaki bütün meyveler
Kahve,neskafe,koyu çay,gazlı içecekler,hazır meyve suları,alkollü içecekler
Acılı baharatlar,kuru yemişler,hazır soslar,limon tuzu,et suyu,turşu
Yağlı yiyecekler ve yağda kızartılarak pişirilen her türlü yiyecek
Süt ve sütlü yiyecekler(sütlü tatlılar,dondurma vb)(Laktaz süt(sindirimi kolay veya laktaz enzim ilaveli sütler) kullanabilirsiniz)

Öncelikle az ve sık sık beslenmelisiniz.
Yemekleri yavaş yiyin ve iyi çiğneyin
Bol su tüketiniz(doktorunuzun aksi bir önerisi yok ise)

Kilo kaybınız var ise ve bu önerileri uygulamanıza rağmen şikayetleriniz düzelmedi ise tedavinizin sürdüğü hastanede diyetisyeniniz ile  mutlaka görüşünüz. Sizin durumunuza uygun özel beslenme destek ürünleri ilave edilerek yeni bir beslenme planı yapılabilir.

Sağlıkla kalın

Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ


Hiç yorum yok: