Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 2 --Uzm. Diyetisyen Dilşat Baş


Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ
Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. Pek çok kanserli hastayla çalışmış ‘Kanser ve beslenme’, ‘Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi’ uzmanlık alanlarından birkaçı.

Ama hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Biz Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş’a.

Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında ‘Diyetisyenime soruyorum’ köşesinde cevapladı.

Bölüm 1:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/diyetisyenime-soruyorum-uzm-diyetisyen.html


Soru: Meme kanserinden sonra (kemoterapi biteli 1 yılı geçti) nelere dikkat etmem gerek?

Dilşat Arslangeri Baş: Öncelikle sağlıklı ağırlıkta olmanız önemli . Eğer kilo fazlanız var ise kontrollü bir şekilde zayıflamalısınız. İdeal ağırlığınızda iseniz ağırlığınızın artmamasına özen gösteriniz.
Kan yağlarınız yüksek ise beslenme planınızı bu yönde yapmalısınız (yağ oranı yüksek yiyecekleri azaltmak ve diyetinizin posa oranını arttırmak faydalı olacaktır). Bundan sonraki dönemde rengarenk salatalar sofranızın vazgeçilmezi olsun, tam tahıllı ekmekten vazgeçmeyin, yeşil çay günde 1-2 fincan tüketin (doktorunuzun aksi bir önerisi yok ise),  D vitamini düzeyinizi kontrol edin ve gerekiyorsa takviye alın ve tabiki düzenli sporu hayatınızın bir parçası haline getirin.

Sağlıkla kalın.


Soru: Oğlum 4 ay önce ilik nakli oldu güvenilir bir markanın sucuğunu sık olmamak koşuluyla yedirebilir miyiz?

Dilşat Arslangeri Baş: Sucuk gibi hem katkı maddelerini çokça içeren hem de yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimini tüm bireyler için sınırlıyoruz. Oğlunuzun yaşını belirtmemişsiniz ama nakil sonrası 100 günlük dönemi geride bırakmışsınız. Nakil olduğunuz birimin protokolü farklı olabilir ben bizim uygulamamızı size aktarıcam bu sebeple nakil olduğunuz hastanenin diyetisyeni ile görüşe bilirsiniz.

Nakil sonrası dönemde sağlıklı beslenme kurallarını önemsiyoruz ancak bu dönemde birincil hedef hijyenik gıda tüketimi.Güvenilir bir firma olması, gıda sizin elinize ulaşana kadar soğuk zincirin korunmuş olması ve iyi pişirilmiş olması kurallarına uyarak seyrek aralıklarla tüketebilir (haftada 1 kez 30-40 gr kadar).

Sağlıkla kalın.

 

Soru: Mide kanseri tedavisi gorenler nelere dikkat etmeli yeme icme olarak?

Dilşat Arslangeri Baş Mide kanserinde ameliyat olup olmamasına bağlı olarak beslenme tedavi yaklaşımımız değişiyor.Ameliyat sonrası beslenmeye sıvı yiyeceklerle kademeli olarak geçiş yapılarak başlanıyor. Son derece küçük ve sık öğünleri tercih ediyoruz. Öğün öncesi (45 dakika) ve sonrası (45 dakika) su ve içecek tüketmeyiniz. Öğünlerinizde sıvı yiyecekleri en fazla yarım kase şeklinde tüketiniz. Şeker ve şekerli yiyecekleri tüketmeyiniz.

 
Yemekleri yavaş yiyiniz iyi çiğneyiniz. Süt gaz şikayetinizi arttırabilir süt yerine yoğurt -ayran veya laktaz süt tercih ediniz.

 
Sebzeleri iyi pişirilmiş olarak küçük porsiyonlar halinde tüketiniz (2 yemek kaşığı kadar), gaz yapıcı sebzeleri (lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık, brokoli, bürüksel lahanası, kara lahana, sarmısak, soğan) özellikle ameliyattan hemen sonra tüketmeyiniz aradan yaklaşık 2 ay geçtikten sonra az miktarda deneyerek tüketiniz.

Meyveleri kabuğunu soyarak küçük porsiyonlar halinde tüketiniz.Gaz yapıcı meyveleri (karpuz,kavun,portakal,mandalina ,greyfurt vb) tüketmeyiniz.

Kurubaklagiller (kurufasulye,nohut,mercimek,barbunya,bakla), mısır, bulgur, yarma, kepekli ekmek gibi besinleri tüketmeyiniz.

Kaymak, krema, tahin, tahin helvası gibi yağlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Pişirme yöntemi olarak kızartmayı kullanmayınız. Haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini kullanınız.Yemeklerden sonra yaklaşık yarım saat çift yastıkta yatar pozisyonda dinleniniz.

Diyetiniz doktor kontrolünüz ile birlikte yavaş yavaş açılacaktır tedavi gördüğünüz hastanenin diyetisyeniyle mutlaka görüşünüz. Enerji ve protein ihtiyacınızı karşılamakta zorluk çekiliyorsa sizin durumunuza uygun beslenme destek ürünleri uygun öğünlerde beslenmenize ilave edilerek beslenme takibiniz sürdürülebilir.

 
Sağlıkla kalın

 
Soru: Dilşat hanım akciğer ameliyatlarından sonra uygulamamız gereken beslenme proğramı varmıdır yoksa beslenme alışkanlığımıza eskisi gibi ''vejetaryen'' olarak devam etmemiz iyileşme ve tedavi sürecini etkiler mi?

Dilşat Arslangeri Baş Özel bir program yok, ancak vejeteryan besleniyorsanız ameliyat sonrası protein alımınızın yeterli olmasına dikkat etmelisiniz bu konuya dikkatinizi çekmek isterim.

Sağlıkla kalın.


Soru: Mide kanserinde midenin tamamı alındıktan sonra kilo kaybeden bir hasta tekrar kilo alabilir mi? Kilo alabilmesi icin hangi besinlere ağırlık vermeli nelere dikkat etmeli?

 
Dilşat Arslangeri Baş Eğer hastalıkla ilgili kontrol edilemeyen bir gelişme sözkonusu değil ise tabi ki tekrar kilo alabilir. Bunun en önemli adımlarını sıralamak isterim:

 
1-Öncelikle beslenme ile ilgili yapılan hata tespit edilmeli detaylı bir öykü ve 3 günlük besin tüketimi görülerek bu değerlendirme yapılır (Tedavi gördüğünüz hastanede diyetisyeniniz bu konuda yardımcı olacaktır).

 
2-Azar azar sık sık yemek yemek, yediğiniz yiyeceklerin sindiriminin tamamlanması için bu çok önemli .Fazla miktarda yediğinizi düşündüğünüz halde kilo alamaya bilirsiniz çünkü çok miktarda yemeye bağlı ishal şikayeti yaşayabilirsiniz ve yiyecekler sindirim döngüsünü tamamlamadan yani yeterli emilim gerçekleşmeden atılıyor demektir. Diyetisteninizden size özgü günlük beslenme planı oluşturmasını talep edebilirsiniz.

 
3-Mide ameliyatı sonrası diyet tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları belirtmiştim o önerilere uyulmalı.

 
4-Sizin için en uygun beslenme destek ürününü (hastalarımızın mama tabir ettiği ) diyetisyeninizin belirlediği dozda ve öğünde tüketin.

 
5-Düzenli aralıklarla tedavi gördüğünüz hastanede sizi takip eden diyetisyeninize kontrole gidiniz.

Sağlıkla Kalın.

 

Soru: Kök hücre naklinden önce ve sonra nelere dikkat etmeliyiz Dilşat hanım?

Dilşat Arslangeri Baş Bu konuda detaylı önerilerimi aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kok-hucre-nakli-oncesi-ve-sonras_9.html

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Sayin Diyetisyen Dilsat Bas hanimin gorusleri cok yapici ve olumlu. Elimin altinda Kanada'da cikan Chatelaine dergisinde cikan "eat for your health" "sagiliginiz icin yiyiniz" tablosunda guclu kemikler, saglikli kalp, alzheimer's hareketi diabet kontrolu icin salik verilen yiyeceklerle en onem verdikleri kanserden korunma yiyecekleri tablosu var. Bu tablo oldukca genis oldugu icin hemen her cesit yiyecegi kapsiyor. Soyle ki:
Sebzeler: Asparagus, Brocoli, Bruksel lahanasi, Lahana, Karnibahar, Kereviz, Misir, Sarimsak, Yesil Fasulya, Bamya, Sovan, Maydanoz, Taze biber, Ispanak ve Her turlu kabak cesidi; Meyveler: Elma, Avokado, Bogurtlen,Blueberry, Kavun, Incir, Grapefruit, Uzum cesitleri, Mango, Portakal, Papaya, Erik, Kuru erik, Cilek, Frambuaz, Domates, Karpuz;
Hububat ve Kabuklu Kuru yemis: Badem, kara fasulya, iri fasulya, Bezelye, Fasulya, Her cins Mercimek, Barbunya Fasulye, Soya Fasulyesi, Ceviz yer aliyor.
Taneli Bitkiler: Siyah ekmek, kahverengi pirinc, oat bran, Pirinc kabugu,
Proteinler: Tavuk, Uskumru, Somon, Soy, Hindi;
Yaglar: Kanola, Flax Seed, Zeytin Yagi
Aslinda bu tabloya bakmadan bile insan kendi yontemi ile kolayca beslenebilir.

Ben bir tip uzmani degilim. Benim bu yazdiklarima pek bakmayin ama bence beslenmek cok kolay bir olaydir. Asil onemli olan vucutta biriken artik maddelerin (zehirli maddeler ve kotu cins bakteri iceren artiklar) vucuttan hemen atilmalidir. Bu maddeler vucutta olusumlarindan sonra cok kalirlarsa (kabizlik hali, idrara cikamama gibi) zararlari cok buyuk olur. Bunun icin yapilmasi gereken seyleri belki bir daha seferki gorus yerimde yazarim. Hepinize saglik, esenlik ve mutlu yarinlar diliyorum.