Kök Hücre Nakli Öncesi Ve Sonrası Beslenme Önerileri --Uzm. Dyt. Dilşat BAŞ Bölüm 2

Yazının 1. bölümü:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kok-hucre-nakli-oncesi-ve-sonras.html

YİYECEKLERİ SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Soğuk zinciri koruyan ,sirkülasyonu hızlı güvenilir merkezlerden alışveriş ediniz.

-Etiket okumayı alışkanlık haline getiriniz. Son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz ve son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

-Hasar görmüş ,bombe yapmış veya sızıntı yapmış hiçbir konserveyi satın almayınız ve kullanmayınız.

-Ev yapımı konserve kesinlikle kullanmayınız.

-Fiziksel hasar görmüş,küflenmiş sebze ve meyveleri kesinlikle satın almayınız,kullanmayınız.

-Süt, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerinin mutlaka pastörize edilmiş olanlarını alınız.

-Kesinlikle kapı sütü, köy peyniri, açıkta satılan peynir, yoğurt ve tereyağ satın almayınız.

-Satı aldığınız yiyeceklerin paketlenmiş olmasına özen gösteriniz ve mümkün olduğunca küçük paketleri tercih ediniz.

MUTFAKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Bakteriler nemli ortanı severler, yiyecek hazırladığınız tüm alanların kuru ve temiz olmasına dikkat ediniz.

-Mutfakta kurulama bezi olarak kağıt havlu kullanınız.

-Tencere, tabak, kaşık, çatal gibi mutfak araç gereçlerini bulaşık makinasında 70 C de yıkayınız. Bulaşık makinası yok ise deterjanlı sıcak su ile yıkayıp duruladıktan sonra temiz ortamda silmeden kurutunuz. Kuruduktan sonra kapalı ortamda muhafaza ediniz

-Mutfak kaplarını kulplarından ve tepsileri kenarından tutarak taşıyınız. Tabak ve bardakların iç kısmına elle dokunmayınız.

-Et ,sebze ve ekmek doğramak için ayrı doğrama tahtaları ve ayrı bıçaklar kullanınız (Çapraz bulaşmayı engellemek için) .

-Çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyeceklerin birbirine temas ettirmeyiniz.

-Tahta kaşık ve spatula kullanmayınız. Ahşap doğrama tahtası kullanmayınız.

YEMEK HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Yemek hazırlayan kişinin kıyafetleri temiz olmalı,tırnakları kesik, elleri temiz olmalı,saçlar toplu olmalı, yüzük, bilezik, saat gibi takılar takılmamalıdır.

-Yemek hazırlarken ve mümkünse herzaman sigara içilmemeli,birşeyler atıştırılmamalı.

-Yemek hazırlarken ve servis ederken öksürüp hapşırılmamalıdır.

-Servis yaparken , servis edilen yiyeceğe kesinlikle elle dokunulmamalıdır.

-Ellerde kesik veya yara varsa mutlaka bandajla kapatılmalı ve yemek hazırlarken eldiven kullanılmalıdır.

-Yemek hazırlarken eller saça, burna veya yüze değdiğinde mutlaka yeniden yıkanmalı.

-Eller mutlaka yemek hazırlama esnasında sık sık yıkanmalıdır.

-Yemekleri pişirirken basınçlı tencere(düdüklü) kullanınız.

-Et,tavuk ve balığı çok iyi pişiriniz. Pişirirken etlerin küçük parça olarak hazırlanması iyi pişmesini sağlamada yardımcı olabilir.

-Süt,yoğurt,peynir gibi süt ürünlerinin mutlaka pastörize olmasına dikkat ediniz. Nakil sonrası sütü sindirmekte güçlük çekebilirsiniz bu yüzden laktaz süt(laktozu azaltılmış süt) tercih ediniz.

-Yumurtanızın sarısı ve beyazının iyi pişmesine dikkat ediniz.

-Çiğ sebze (salata, cacık vb) ve çiğ meyve tüketmeyiniz. İyi pişmiş sebze ve meyvelerin kompostolarını tüketebilirsiniz.

-Poşetlenmiş ekmek tüketiniz. Üretim tarihine dikkat ediniz ve mümkünse günlük tüketiniz.

-Çorba ve unlu yiyeceklerde iyi pişirilmiş ve ev yapımı olmasına dikkat ediniz.

-Çiğ malzeme içeren hiçbir pasta –börek-kek benzeri yiyeceği tüketmeyiniz.

-Şişe suyu,kaynatılmış su,açık çay içebilirsiniz

-Tuz ve şeker için tek kullanımlık paketleri tercih ediniz.

-Pastörize bal, pastörize reçel tüketiniz.

-Acısız baharatları yemek pişerken ilave ederek kullanabilirsiniz.

-Dondurulmuş besinleri buzdolabında veya mikrodalga fırında çözdürünüz. Kesinlikle oda sıcaklığında çözdürme işlemi yapmayınız.

-Yiyecekleri çözdürdükten sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde pişiriniz.Kesinlikle çözünmüş bir yiyeceği yeniden dondurmayınız.

-Pişirdiğiniz bir yemeği hemen yemeyecekseniz,2 saat içerisinde soğutup buzdolabına kaldırınız ve 24 saat içerisinde tüketiniz.

-Buzdolabından çıkardığınız yemeği oda sıcaklığında bekletmeden kaynayıncaya kadar ısıtınız,kaynamaya başladıktan sonra 7-10 dakika kaynatma işlemini sürdürünüz.

-Buzdolabının ısısının 4-5 C nin altında olmasına dikkat ediniz.

-Ev dışında kesinlikle yemek yemeyiniz.

-Diyetisyeninizin sizin için düzenlediği belenme programına uyum gösteriniz.

-Doktorunuzun aksi bir önerisi yok ise günde en az 8 bardak su tüketiniz.

-Öğün atlamayınız.

-Haftada 1 kez tartılınız. Ağırlığınızdaki değişikliği diyetisyeniniz ve doktorunuzla paylaşınız.

 
Uzm. Diyetisyen Dilşat Baş
1973 yılında Bursa -Karacabey de doğdum. 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum.Aynı yıl yüksek lisans eğitimime başladım, 1997 yılında diyetetik alanında yüksek lisans derecesini aldım. 1995 yılında Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde klinik ve yönetice diyetisyen olarak göreve başladım.1996 yılında naklen Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesine atandım.Hastanemizin değişik birimlerinde klinik diyetisyeni, mutfakta yönetici diyetisyen olarak görev yaptım.1998-2001 yılları arasında beslenme destek ünitesinde,2003'ten bu yana onkoloji servisi ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesinde klinik diyetisyen olarak çalışmaktayım.Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Klinik Enteral Parenteral Beslenme Derneği'nin üyesiyim.

Kanser dansçılarına mesajım;
Tedaviniz süresince sizin kontrolünüzde olan tek şey beslenme,kontrolü bırakmayın ve
sağlıklı beslenin.


Hiç yorum yok: