Kanserli Hastaya Bakım Veren Kişi Olmak

Bu yazı National Cancer Institute (NCI) tarafından kanser tedavisi gören kişilerin yakınlarına destek vermek için hazırlanan bir kitapçıktan alıntı. Sevdiğiniz kişiye destek vermek isterken kendinizi bambaşka ve yabancısı olduğunuz bir dünyanın içinde bulabilirsiniz. 

Elinizden gelenin en iyisini yaparken kendi duygularınızı olduğu gibi kabul edin ve yaşanılan gel-gitlerin sadece size mahsus olmadığını unutmayın. Tedavi gören yakınınıza davrandığınız gibi kendinize de şefkat ve anlayış gösterin.


                                                                   
Değişen Roller

Kanserli yakınınıza bakım veren kişi olarak, kendinizi yeni bir rol içinde bulursunuz. Kanserden önce de aynı kişinin hayatında aktif olarak yer almış olabilirsiniz ama şimdi bu kişiye vereceğiniz destek farklı olacaktır.

Bu aşamalardan geçen ve hastaya bakım rolünü üstelenen yakınları kanser deneyiminin içine girdikçe daha fazla şey öğrendiklerini söylüyor. Sıkça yaşanılan bazı durumlar:

·         Eşiniz sadece sizin bakımınızla kendini daha rahat hissedebilir.
·         Ebeveyniniz sizden yardım kabul etmekte zorlanabilir.
·         Kanserli yetişkin çocuğunuz bakım için size bel bağlamak istemeyebilir.
·         Birine bakmanızı fiziksel ya da duygusal olarak zorlaştıran bir sağlık sorununuz olabilir.  

Üstlendiğiniz rol ne olursa olsun, değişiklikleri kabul etmek ve uyum sağlamak herkes için zordur. Bu dönemde kendinizi kafası karışmış ve stresli hissetmeniz normaldir.

Yapabiliyorsanız, duygularınızı yakınlarınızla paylaşın veya bir destek grubundan, danışman ya da psikologdan yardım alın. Pek çok kişi sevdikleri kişiye söyleyemedikleri şeyleri bu yolla paylaşabildiklerini ve bunun kendilerine yardımcı olduğunu ifade ediyor. 

Duygularınızla başa çıkmak

Sevdiğiniz kişiye bakım ve destek verirken muhtemelen çok farklı ve değişken duygulardan geçeceksiniz. Pek çok kişi bu durumu ‘duygu silsilesi' olarak tarif ediyor. Kendinizi üzüntülü, korkmuş, kızgın, endişeli hissedebilirsiniz. Bilin ki doğru veya yanlış hissetme veya davranış söz konusu değildir. Bu duyguların tümü normaldir.

Bu duyguları farklı zamanlarda yaşayabilirsiniz, bazı günler diğerlerinden daha iyi olacaktır. Başkalarının da aynı yollardan geçtiğini bilin, yalnız değilsiniz.

Duygularla baş etmenin ilk adımı, onları yargılamadan ve olduğu gibi kabul etmek, bu yaşananların normal ve doğal olduğunu kabullenmektir.

Duygularınızın çeşitliliğini anlamak ve düşünüp değerlendirmek için kendinize zaman tanıyın.

Sağlıkla kalın,
ET


Kaynak:
http://www.cancer.gov/cancertopics/coping/when-someone-you-love-is-treated/page3

Hiç yorum yok: