Psiko-onkolog Zeynep Armay'la Mini Röpörtaj

Zeynep Hanım, Kanserle Dans takipçileri sizi yazılarınızdan tanıyor. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Nasıl psikoonkoloji alanına girmeye karar verdiniz?

-Kanser psikolojisinde uzmanlaşmam kişisel olarak hedefim olmasından kaynaklanıyor. Klinik psikolog olarak uzmanlığımı travma üzerine yaptım. Kanserde ruhsal bir travma ve tüm yasamı kökten sarsan bir deneyim.
Psikoonkoloji Turkiye'de 90’ların başında İstanbul üniversitesi Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Sedat Özkan tarafından kuruldu. İkinci yüksek lisansımı işte bu bölümde Onkoloji Enstitusunde yaptım. 

İşiniz yasantınızı nasıl etkiliyor, zorlukları nedir?
-Kanserle çalışmak hem cok zorlayıcı hemde ödüllendirici bir deneyim. Tüm gercekligiyle zorlayıcı bir hastalık süreci, ödüllendirici çünkü kişinin yaşamını kökten değiştiriyor ve bu süreçte uzman olarak cok faydalı olma şansınız var. 

Türkiye’de kanser psikolojisinin konumu nerede?
-Turkiye'de psikoonkoloji giderek gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Hem bilim dali hem de genel sekreteri oldugum Psikososyal Onkoloji Dernegi bu alanda dunyada temsilci görevinde. Kanserin psikolojik yönünün onemi giderek daha bilinir hale gelmeye başladı.
Humanite Kliniği bünyesinde yer alan Psikoonkoloji Birimi hasta ve yakınlarına her açıdan klinik hizmet veriyor.

Psiko-onkolog hem hastaya hem de hasta yakınlarına yardımcı olabilir mi?
-Psikoonkologlar hastaligin tum evrelerinde hasta ve hasta ailesine destek olur. Bireysel terapiler, grup terapileri ve psikolojik egitim gibi yöntemlerle bu yolculukta önemli rol oynar.

Birkaç cümlede “Kanserle Dans” edenlere ne tavsiye edersiniz?
-Kisaca tedavi sürecinde psikolojimizi ihmal etmemeliyiz. Unutmamalıyız ki bedeni tedavi ederken ruhumuzu ihmal edemeyiz. Bu süreç ciddi bir adaptasyon gerektirir ve destek almak hem tedaviyi hemde sonraki donemi kolaylastıracaktır. Tüm kanserle dans ailesi onlar için burada olduğumuzu unutmasınlar....

Zeynep Armay, PhD
Klinik Psikolog, Psiko-onkolog
Humanite Psikiyatri & Tip Klinigi
0212-2740444-125

Hiç yorum yok: