Meme Kanseri Uzmanlarından Uyguladıkları 10 Sağlıklı Alışkanlık


Esasında uçakta ve seyahatim boyunca çeviri yapmak için bir sürü kağıt bastım, plan önce onları tercüme etmekti, taki LUCKY dergisinin Ekim sayısında aşağıda tercüme edeceğim yazıyı görene kadar...

Lucky dergisi 5 önde gelen Meme Kanseri Uzmanına kendi kişisel riskilerini azaltmak için ne yaptıklarını sormuş. Yazıyı da Estee Lauder'in kurucularından, ve meme kanserinden vefat eden Evelyn Lauder'in hatırasına hediye etmişler.

Evelyn Lauder senelerce meme kanseri ile dans ederken, hem bu konuda birçok araştırmanın finansal öncülüğünü yapmış, hem de o her yerde gördüğünüz pembe farkındalık kurdelasını yaratmış.

Gelelim yazımıza:

1.    Kilonuza Dikkat Edin

Her 5 uzmanın da ilk söylediği bu. UCLA Kanser Merkezinde Direktör olan Dr Patricia Ganz, 50 yaşında kilo almanın ne kadar kolay olduğunu vurguluyor. Kilosu fazla olan hanımlarda meme kanserinin tekrarlama ihtimali daha yüksek. Yediklerinize dikkat etmek, spor yapmak, hiç yapamamaktansa yürümek bile sizin için ilk öneri. Alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın: tatlı yerine meyva, araba yerine yürüyüş, meşrubat yerine yeşil çay tercih edin.

2.    Spor Yapın

Bu sadece kilo kontrolü için değil. Spor yapmanın Meme Kanserine engel olduğu konusunda ciddi kanıtları mevcut. Dr Ganz her gün bütün ekibine zorunlu 10 dakika müzik koyup spor yaptırıyor iş yerinde. Dr Funmi Olopode Chicago Üniversite Hastanesinde Kanser Genetik Bölüm Başkanı, "yürümek bile hiçbirşey yapmamaktan iyi" diyor. Vücudunu aktif tutmak yaşamında devam ettirdiği en önemli alışkanlık onun için.

3.    Bol Bol Sebze ve Meyva Yiyin

Her 5 uzman da, öğünlerinin çoğunu evlerinde yiyorlar. Böylece restaurantlardaki gereksiz büyük porsiyon, tatlı ve yüksek kalorili yiyeceklerden korunmuş oluyorlar. Dr Sharon H. Giordano, Texas MD Anderson Araştırma Merkezinde Meme Onkoloji Bölümünde Profesörlük yapıyor. Sebze ve meyvanın sadece düşük kalorili olması değil, aynı zamanda içindeki besin ve antioksidanların, sadece meme kanseri dahil bütün kanser riskini azalttığını vurguluyor.

4.    Sigaraya HAYIR

Sigara sadece kırışık, akciğer kanseri, kalp hastalıklarına sebep olmuyor, Meme Kanseri riskini de ciddi ölçüde arttırıyor. Bu arada Dr Elizabeth Mittendorf,  MD Anderson Araştırma Merkezi Onkololi Cerrahı, sigaranın şimdiye kadar hiçbirşeye iyi gelmediğinin de kanıtlandığına dikkat çekiyor. Yani kısaca "niye içiyorsunuz" diyor bir bakıma.

5.    Her Ay Evde Kendi Kontrolünüzü Yapın

Dr Mittendorf, her ay kontrol yapmanın kansere engel olmadığını bilse de her ay duş alırken kontrolünü yapmaktan kaçınmadığını vurguluyor. Erken teşhis, erken teşhiş... Ve erken teşhis.

6.    Geçmiş Genetik Özelliklerinizi Kabullenin

Öncelikle anneniz veya kızkardeşinizde Meme Kanseri mevcutsa, veya ikinci derece akrabalarınızda varsa risk grubunda olduğunuzu kabullenmeniz gerekiyor. Dr Giordano, eğer ailenizde çok sayıda meme kanseri varsa, kontrollerinizin ona göre yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

7.    Uykunuzu İhmal Etmeyin

Dr Ganz, akşam uykusunu almayanlarda ölüm oranın yüksekliğine dikkat çekiyor. Uykusuzluk vücutta enflamasyon yaratarak tümör büyümesine kapı aralıyor. Ayrıca iyi alınmayan akşam uykuları kilo almaya da sebep oluyor, böylelikle riskiniz katlanmış oluyor. Jennifer Carr, Florida Mayo Kliniğinde Uzman Teknoloji Analisti olarak görev yapıyor. Carr, her akşam en az 7 saat uyumaya çalıştığını söylüyor.

8.    Alkol Tüketiminizi Azaltın

Her Uzmanımız, haftada 1-2 bardaktan fazla içmemeye gayret ediyorlar. Gündelik içilen birkaç kadeh, meme kanser riskinizi kesinlikle yükseltiyor. Özellikle daha önceden Meme Kanseri olmuşsanız, az bile olsa alkol almamanız tavsiyelerinden.

9.    Mamogramlarınızı İhmal Etmeyin

Eğer yüksek risk grubunda değilseniz, ve daha önce hiçbir şikayetiniz olmadıysa bile 40ı devivir devirmez mamogramlara başlamanız lazım. Dr Mittendorf, risk grubunda olmasa da her sene Mamogramını ihmal etmeyenlerden.

10. Diğer Kontrollerinizi de İhmal Etmeyin

Yıllık genel kontrol, dermotolojist, kadın doktoru... Bunlar sadece birkaçı. Ayrıca Carr, gereksiz x-ray ve CT scanlerden de kaçınılma konusunda uyarıyor ve sormanızı beklediği soruya önden cevap veriyor: Mamogramlarda radyasyon oldukça düşük miktarda.

Hadi bakalım, 10 tanesine de bugün itibari ile başlarsanız SÜPER.

Yok olmadı derseniz, şu andan itibaren 5 diyelim, her hafta da yenisini ekleyelim. Ne diyorsunuz?

EB

Kaynak:
Lucky Magazine, October Issue, pages 116-120.


Hiç yorum yok: