Kanser Tedavisi Yan Etkiler Kilo Alımı

  
   Tedavi sırasında bazı durumlarda kilo alımı da gözlenebilir. Özellikle, hormon tedavisi, bazı kemoterapiler ve steroid ilaçları kullanımı kilo alımına neden olabilir. Steroid ilaçları kendinizi şişkin hissettirip vücutta su birikimine yol açabilir.

    Bazı tedaviler iştahınızı artırır ya da aç hissettirebilir ve fazla yemenize yol açar. Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha fazla kalori alınca kilo alırsınız.
    
    Buna ilave olarak, kanser ve tedavileri halsizliğe neden olup aktivitelerinizi azaltabilir ve daha az hareket etmekde kilo alımına neden olur.

    Bazı meme kanseri hastaları için erken menopoz kilo alımını nedeni olabilir. Ancak menopoz mutlaka kilo alımına yol açmaz.

   Tamoksifen kullanımının kilo aldırdığı düşünülmüştür ancak yapılan 2 büyük çaplı araştırma bu konuda kesin bir bağlantı bulamamıştır.

Tedavi süresince kilo vermek için bir diyet programı uygulamayın. Önceliğiniz iyileşmeye ve bu dönemi güçlü atlatmaya yönelik olmalıdır.

Çözüm Yolları -birkaç basit öneri

1.Karbohidratlara dikkat! Özellikle basit karbohidratları sınırlı tüketin. Ekmek, beyaz pirinç, unlu ve şekerli mamüller gibi.  

2. Enerjinizi iyileşmeye odaklamanız gereken bir zamanda dikkatinizi sadece buna verin, kilonuza değil.  Kendi kendinize şunu tekar edin. “Şu anda bunu düşünemem. Bununla zamanı gelince ilgilenirim”

3. Bolca meyve sebze yiyin. Bunların lifi fazla, kalorisi azdır. Kendinizi doymuş hissettirecektir.  

4. Yağsız dana eti, derisiz kümes hayvanları gibi az yağlı et tüketin.

5. Buğulama, ızgara, fırınlama gibi düşük yağlı yöntemlerle pişirin.

6. Küçük porsiyonlar tüketin.

7. Daha az tuz tüketin. Bu durum su birikimini engeller.

8. Bir diyetisyene danışın.

9. Her gün egzersiz yapın. Egzersiz yalnız kalorileri yakmakla kalmaz aynı zamanda daha iyi hissetmesine yardım eder ve nüks riskini azaltır.

Sağlıklı kiloda olmak neden önemli ?

Özellikle meme kanserli hastalar için, araştırmalar tedavi sonrası aşırı kilolu ve obez olmanın nüks riskini arttırdığını söylüyor.  Bir teoriye göre yağ hücrelerinde östrojen üretildiği için fazla yağ daha fazla östrojen üretimine neden oluyor ve bu da hormona duyarlı kanserleri besliyor.  

Kaynak:

April 18, 2007, the Ask-the-Expert Online Conference Weight Management During and After Breast Cancer Treatment. Cyndi Thomson, Ph.D., R.D. and Melinda Irwin Ph.D., M.P.H.

Hiç yorum yok: