Kanser Tedavisinde Akapunktur - Çeviri: Aslı Eren


Kanserin erken teşhisinde ve tedavisinde bir çok gelişmeler olmuştur.Kanser için standart tıbbi bakım etkili olurken,bu tedaviler serttir ve zayıflamış bağışıklık sistemine ek olarak birçok istenmeyen yan etkilere sebep olur.Son zamanlarda akapunktur,kanser tedavilerinde kemoterapi,radyoterapi,biyolojik terapi ve ameliyatlar sırasında ve sonrasında oluşan birçok semptomu ve yan etkileri hedef alan tamamlayıcı bir tedavi olarak dikkatleri üzerine çekmiştir.

Akapunktur Nasıl Yardımcı Olur?

Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre akapunktur,sinir hücrelerinde,hipofiz bezinde ve beynin bölümlerinde fiziksel tepkilere sebep olur.Bu tepkiler vücudun protein,hormon ve vücut fonksiyonlarını yöneten beyin kimyasalları salmasına sebep olur.Akapunkturun bu bölgelerdeki fiziksel tepkileri harekete geçirerek kan basıncını ve vücut ısısını olumlu etkiler,bağışıklık sistemi aktivitelerini destekler ve endorfin gibi vücudun doğal ağrı kesicilerinin salınmasını sağladığı ileri sürülmüştür.

Akapunktur sağlık bakımına bütünsel bir yaklaşımla yaklaşır ve ağrıyı hafifletme,yan etkilerin etkilerini azaltmada,iyileşmeyi hızlandırmada ve yaşamın genel kalitesini arttırmada yararlıdır.

 
Akapunkturun en çok fayda sağladığı yerler:

· Mide bulantısı ve kusma

· Ağız kuruluğu,gece terlemeleri ve sıcak basmaları

· Stres,endişe ve yorgunluk

· Ağrı yönetimi

· Akyuvar sayısını arttırır

 
Mide Bulantısı ve Kusmayı Azaltma
Akapunkturun mide bulantısı ve kusmayı rahatlattığına dair en güçlü kanıtlar klinik denemelerden bulunmuştur.Farklı akapunktur metodları deneyerek gerçekleştirilen çeşitli klinik denemeler,akapunkturun kemoterapi,ameliyat ve sabah bulantıları sebebiyle oluşan bulantı ve kusmayı azalttığını göstermiştir.

Bağışıklık Sistemini Destekleme
Kanser hastaları bağışıklık sistemi üzerinde akapunkturun etkisini araştıran çalışmalar göstermiştir ki, akapunktur alyuvar sayısını arttırarak bağışıklık sistemi tepkisini arttırır.

 Ağrı Yönetimini Geliştirme
Klinik çalışmalarda,akapunktur kanser hastalarının ağrı seviyelerini azaltmıştır.Bir çalışmada,akapunktur tedavisi gören hastaların çoğu ağrılarından kurtulmak için ağrı kesici kullanmayı bırakmış ya da dozunu azaltmıştır.

Akapunkturun onkoloji tedavi planıyla güvenli ve etkili şekilde nasıl birleştirileceğini öğrenmek için,bugün danışmak için doktorunuzu arayın.

 Akapunkturun Kanser Tedavisi İçin Onaylanması
Akapunktur hastalardan ve sağlık bakım profesyonellerinden coşkulu onaylar almaya devam etmektedir.Amerika’daki ünlü isimler ve tıbbi topluluklar,akapunkturun onkoloji tedavilerinde destekleyici tedavi olarak kullanılmasının yararlı olduğu belirtirler.

· Doktor Öz, akapunkturun kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların mide bulantısı,kusma,halsizlik,sıcak basmaları ve ağız kuruluğu gibi yan etkilerini azaltmada yararlı olduğunu söylemiştir.

 · Şarkıcı Sherly Crow’a meme kanseri teşhisi konduğunda,radyasyon tedavisinin takip ettiği lampektomi(meme kanseri vaziyette tümör, ur parçaların ameliyatla alinmasi) geçirmiştir.Bu tedavileri süresince akapunktur tedavisi görüp,bitki çayları içmiştir.

· Chicago eski First Lady’si Maggie Daley kadınların Kanser Tedavileri için Maggie Daley Center’a çok miktarda maddi yardımda bulunmuştur.Bu merkez hastalar için bir seçenek olarak akapunkturu da kapsamaktadır.

Bir çok insan kanseri yok etmek için uygulanan tedavilerin travmatik ve zayıf düşürücü olabilmesine rağmen,akapunktur ile rahatlayabileceklerini keşfetmiştir.


Klinik Denemeler Akapunkturun Rahatlattığını Gösterir
Amerikan Kanser Topluluğu,Amerika’daki erkeklerin yarısının ve kadınların üçte birinin yaşamları süresince kanserle karşı karşıya kalacağını belirtmiştir.Kanserin birçok türü olmasına rağmen,hastalığın tüm türleri kontrol dışında gelişen anormal hücrelerle başlar.

Vücudun doğal savunma sistemiyle vücuttan atılan diğer hastalıklardan farklı olarak kanserin güçlü tıbbi müdahelelerle tedavi edilmesi gerekir.Ne yazık ki mevcut çoğu kanser tedavisinin zayıf düşüren yan etkileri bulunmaktadır.Bu noktada akapunktur,geleneksel kanser tedavilerinin yan etkilerinde gerçek fayda sağlar.  

Klinik araştırmalar akapunkturun kanser üzerindeki etkilerini ve kilo kaybı,öksürük,göğüs ağrısı,ateş,endişe,depresyon,gece terlemeleri,sıcak basmaları,ağız kuruluğu,konuşma sorunları ve kol ve bacaklarda sıvı tutma gibi kanser tedavisiyle oluşan semptomları araştırmıştır.Çalışmalar bir çok hasta için akapunktur tedavisinin semptomları yok ettiğini ya da daha kötüye gitmelerini önlediğini göstermiştir.
 
Hormon Terapisi Sırasında Ağrı ve Tutulmayı Hafifletir
2010 yılında, Klinik Onkoloji Gazetesi akapunkturun hormon tedavisi gören meme kanseri hastalarında ağrıyı ve tutulmaları azalttığına dair küçük bir çalışmanın sonuçlarını sonuçlarını yayınlamıştır.
 
Ağız Kuruluğunu Azaltır
2009 yılında Head and Neck Tıbbi Gazetesi Texas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi’nde yapılan pilot çalışmanın sonuçlarını yayınlamıştır.Baş ve boyun kanserinden müzdarip kişiler konu alınmıştır.Yazarlar “bu pilot çalışmanın akapunkturun tedaviye başladıktan sonraki ilk 2 haftada görülen radyasyon sebepli ağız kuruluğu yaşayan hastaların ağız kuruluğunu azalttığını ve faydalarının tedavi bittikten sonra en az bir ay daha sürdüğünü” belirtmiştir. Dr. Mark Chambers Reuters Health’e anlatmıştır.
 
Ağrıyı ve Omuz Fonksiyon Bozukluğunu
2008 yılında, New York’ta bulunan Memorial Sloan-Kattering Kanser Merkezi baş ve boyun tıbbi onkoloji servisi şefi Dr.David Pfister, Chicago’da Amerikan Toplum Klinik Onkolojisi’nde yıllık toplantıyı sunmuştur.Pfister’in raporuna göre ”Hastaların akapunktur yardımıyla yapılan boyun analizlerinde sonra  hem ağız kuruluğu hem de ağrı ve omuz fonksiyon bozukluklarında ciddi azalmalar yaşadığını belirtmiştir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen,bu çalışma akapunkturun potansiyel rolünü desteklemektedir.”
 
Sıcak Basmalarını Azaltır
2011 yılında A Yale Universitesi/Pittsburgh Üniversitesi,sıcak basması yaşayan geleneksel meme kanseri tedavisi gören kadınlarla olan çalışmasında,akapunktur tedavisi gören kadınların sıcak basmalarında %30’luk bir düşüş yaşadığını bulmuştur.
 

Ceviri:Asli Eren


 

Hiç yorum yok: