Kanserden Korunmak İçin Beslenme Önerileri Bölüm 1 -- Prof. Mustafa TAYAR

Bu bilgi dolu broşürü sizlerle paylaşma imkanı ve izni veren Sn. Prof. Mustafa Tayar’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, güzel ve özverili çalışmalarının devamında başarılar diliyoruz. Kaynak bölümündeki linkte bu güzel broşürün tamamını bulabilirsiniz, biz okunması kolay olması açısından bilgileri birkaç bölüm halinde yayınladık.
Kanserden Korunmak İçin Beslenme Önerileri
• Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

• İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.

• Yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı kırmızı etlerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.

• Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

• Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekler az miktarda tüketilmelidir.

• Günlük 25-30 gram posa (lif) tüketilmelidir.

• Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Kabuklu yenebilen meyveler kabuğu ile birlikte tüketilmelidir.

• Günde 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketilmelidir.

• Kurubaklagillerin ıslama ve haşlama suları dökülmemelidir.

• Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

• Alkol tüketilmemelidir veya tüketimi azaltılmalıdır.

• Hazır satılan gıdaların etiketleri incelenmelidir.

• Besinlerin taze ve kendi mutfaklarımızda hazırlanıp,pişirilmiş olanları tercih edilmelidir.

• Kepekli ekmek tercih edilmelidir.

• Yiyeceklerin hazırlama ve pişirme aşamasında domates,sarımsak,soğan,nane ve maydanoz gibi sebzeler bolca ve sıkça kullanılmalıdır.

• Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyüş,yüzme,bisiklet gibi egzersizler yapılmalı ve ömür boyu sürdürülmelidir.

Yazının 2. bölümü: http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/01/beslenme-ve-kanser-bolum-2-prof-mustafa.html

Kaynak:
Hazırlayan : Prof.Dr. Mustafa TAYAR
Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
E-posta:mtayar@uludag.edu.tr

Hiç yorum yok: