Meme Kanseri Tedavisi Sırasında Sağlıklı Beslenme --Çeviri: Gözde Demirsoy

Çok sorulan ve gündeme gelen bir konu. Sevgili Gözde'nin harika çevirisi ana noktaları çok güzel özetlemiş.
ET 
Eğer cerrahi işlem sonrası iyileşme sürecindeyseniz, kemoterapi /radyoterapi ya da diğer meme kanseri tedavilerini alıyorsanız, sizin ana amacınız kanserden kurtulmaktır. Sağlıklı beslenme, sizi vücudunuzu güçlü tutarak ihtiyaçlarına göre beslenmektir.
 
Doktorunuz ve siz tedavinizin sizi nasıl etkileyeceğini tahmin edemiyorsunuz. Sizin tedavi öncesi genel sağlık durumunuz ve kilonuz bunda önemli rol oynamaktadır. Aldığınız tedavinin miktarı, tipi, uzunluğu da etkilidir. Tedavinizi görürken bedeninizi dinleyin ve ona ihtiyacı olanı verin. Yemek yapmak ve yemeye hala devam ediyor ve hoşlanıyor olabilirsiniz ya da hiçbir şeyi yemekten hoşlanmayacağınız ya da her şeyi yemek isteyeceğiniz ve tadı güzel şeyleri yemek isteyeceğiniz günler ve zamanlar olabilir. En iyisi esnek, sağlıklı ve vücudunuzun ne isteklerine ve gerçekleşen değişikliklere kulak verebileceğiniz bir beslenme planı yapmaktır.
Sağlıklı bir beslenme planı- çeşitli meyve ve sebze porsiyonlarını ve düzenli protein alımını içeren diyet-vücudunuzun tedaviniz süresince sağlıklı ve güçlü kalabilmesi için gereklidir. İhtiyacınız olan bu rezervler vücudunuzun savunma sistemini güçlü tutmak ve yeni hücre yapımına katkı sağlamak, oluşan enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Buna ek olarak sağlıklı beslenme tedavinizin yan etkilerini de ortadan kaldırmak için yardımcıdır. Kanser tedavisinin yeterince kalori ve protein alan insanlarda daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Meme kanseri tedavisi görürken bu sadece sağlıklı beslenmeden de ötedir.
Tedavi alırken öğünleri planlama

Eğer tedaviye birden başlamışsanız, zamanınızı dikkatli kullanmak için dağıtım servislerini kullanabilir, önceden ayarlı menüler oluşturabilir ve arkadaşlarınızın size yemek ve alışveriş konusunda yardımına başvurabilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz günlerde bölüp dondurucuya atabileceğiniz daha büyük porsiyonlar isteyebilirsiniz.

Kendinizi kötü hissettiğiniz günlerde de bunları çıkarıp kolayca yiyebilirsiniz. En sağlıklı ve büyük porsiyon menülerinizi kendinizi en iyi hissettiğinizde ve enerjinizin gün içerisinde en yüksek olduğu zamanlarda yiyin. Bu kahvaltınızı çorbayla ya da güveçle yapmanız demek olsa da problem değil, vücudunuz için en iyi olanı bu.
Meme kanseri tedavisi gören kadınlar için yardımcı olabilecek öneriler
Her Isırığın hesabı yapın: Gereksiz kalori sağlayan, kalori açısından yüksek gıdalar yerine besin değeri yüksek gıdaları tercih edin. Sebzeli lazanya ya da salata gazlı içecekle beraber yenilen büyük porsiyon patates kızartmasından daha iyi bir seçimdir.
Tabure ya da sandalye kullanın: Yemek hazırlarken yorgun hissettiğinizde oturabileceğiniz bir sandalye ya da tabure bulundurun.
Pratik seçimler yapın: Küçük havuçlar ya da paketlenmiş dilim peynirler, kuru üzüm, fındık gibi çabuk ve hazırlanması kolay şeyler tercih edebilirsiniz. Öğün aralarındaki küçük atıştırmalıklar yeterli protein ve kalori almanıza yardımcı olur.
Multivitamin alın: Eğer yeterli beslenemiyorsanız, doktorunuza multivitamin almak konusunda danışabilirsiniz.
Sıvı protein desteği konusunda düşünün: Eğer yeterli protein almayla ilgili problemleriniz varsa bu konuda hazırlanan ürünler bulunmaktadır, bunun için doktorunuza ya da diyetisyene danışıp başka önerili olup olmadığını sorabilirsiniz.
Diyetisyenle konuşun: Eğer yeme planınızın yeterli olup olmadığı konusunda emin değilseniz diyetisyene danışıp diyet listesinizi değerlendirmenizi isteyebilirsiniz. Diyetisyene kanser tedavisi gördüğünüzü ve beslenme planınız için en iyisinin ne olduğunu söyleyin.
Dağıtım servislerini kullanın: İnternet aracılığıyla, telefonla, faxla sipariş verilebilen servisleri kullanabilirsiniz.
Ürünleri çiftliklerden ya da Açıkhava marketlerinden alın: Yakınlarınızda çiftlik ya d Açıkhava marketleri varsa oralardan alışveriş yapmak, ambalaj kokan marketlerden alışveriş yapmaktan daha elverişlidir.
Toptan alışveriş yapın: Kendinizi iyi hissettiğinizde alışverişe gidin ve uzun süre taze kalabilecek gıdaları büyük boyutlarda alın, böylece alışverişe çok sık gitmenize gerek kalmaz.
Yardım isteyin: Marketlerin eve servis hizmetlerini talep edin, ya da bir arkadaşınızdan size alışverişte eşlik etmesini isteyin.
Size yardım eden insanların işini kolaylaştırmak için öneriler:

Arkadaşlarınızın, ailenizin size alışverişte ve yemek yapmada konusundaki yardım taleplerini kabul etmede bencil olmayın ve yardım talep etmekten korkmayın. Aileniz ya da arkadaşlarınız hangi ihtiyacınızın karşılanıp karşılanmadığını bilemeyebilirler, onlara söyleyin. Onlar sizi seviyor-onlar size yardım edebildiklerinde mutlu oluyorlar. İşte onların işlerini biraz daha kolaylaştıracak bazı öneriler;
Elinizde bir alışveriş listesi olsun: Sizin için alışverişe giden birileri olduğunda bu işi kolaylaştırır.
Birkaç yemek menüsünü tarifleriyle beraber yazın: Size yardım etmek insanlar için hoşlanacağınız şeyleri yapmak için bir rehber olur.
‘’Bugün iyi hissetmiyorum’’ günlerinde yiyebileceğiniz gıdaların listesini tutun: Böylelikle arkadaşlarınız sizin en fazla hangi gıdaları tolere edebileceğinizi bilebilirler.

Kaynak:

Çeviri:
Araş. Gör. Gözde Demirsoy
Adnan Menderes Üniversitesi
Doğum-Kadın Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilimdalı





Hiç yorum yok: