Meme Kanserinde Sadece Kanserli Hücrelere Yönelik Yeni İlaç Amerika'da kullanıma onaylandı




Şubat 2013'de Amerika Yiyecek ve İlaç Denetim Kurulu, FDA, türünün ilk çeşidi olarak kabul edilen ve sadece tümörlü hücreleri hedefleyip sağlıklı hücreleri öldürmeyen meme kanseri ilacını onayladı.

Roche'un Genentech ünitesinde geliştirilen Kadcyla adlı ilacı, Herceptin ile güçlü bir kemoterapi ilacını ve üçüncü bir kimyasal ilacı birleştiriyor. Bu kimyasal, iki ilacın kokteylini beraberinde tutuyor, ta ki kanserli hücreye ulaşana kadar.

Birçok kanser araştırmacısı, bu ilaç ile beraber çok önemli br adım atıldığını düsünüyor, çünkü ilaç tedavi görevini görür iken, istenmeyen yan etkileri azaltıyor. " Kanserli hücrelere ulaştığında işleve başladığından hastalarda saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma gibi yan etkiler görülmüyor." diyor Dr. Melody Cobleigh, Rush College Medical Center. Dr Cobleigh Chicago'da ilacın araştırmasında bulunmuş.

 

FDA ilacın agresif ve hormon tedavisine iyi sonuç vermeyen hastaların %20sinde kullanılmasına izin verdi. HER-2 olarak bilinen bu tür hastalarda protein çok fazla üretiliyor. Meme kanseri Amerika'daki genç kızlarda en çok tehlike arz eden ikinci kanser türü ve bu sene içinde 39,000 amerikalı genç kızın öleceği tahmin ediliyor.

 

FDA bilim adamları,Kadcyla alan hastaların, başka ilaç alan hastalardan 9.6 ay daha uzun süre yaşadığını açıkladılar. Kanser araştırmacıları, ilacın özellikle ilk evredeki meme kanseri hastaları için faydalı olma potansiyeli olduğunu belirtiyorlar.

 

Kadcyla, doktorları yan etkileri ile ilgili uyarıyorlar, bunların başında karaciğer zehirlenmesi, kalp problemleri yer alıyor. hamile kadınlarda kullanılmaması tavsiye ediliyor.

EB
 

Kaynak:


 

Hiç yorum yok: