Kıssadan Hisse Beslenme Önerileri 1: Kontaminasyonu Önleme –Filiz Çetin Boyraz


Hastalarımızın kontaminasyonlara karşı önlem almak ve mikrobiyolojik riskleri önlemek için:

paketlenmiş, teneke konserve ürünler yerine cam ambalaj (örneğin cam kavonozlar da salçalar almak gibi) almaları,

dondurulmuş ürünleri alışveriş yaparken en son almaları, çözündürüp tekrar dondurmadan bir seferde tüketmeleri,

meyve olarak iyi yıkanmış elma, armut ve muz, karpuz gibi yenilecek kısmının toprakla daha az temas etmiş olan meyveleri tercih etmeleri,

evlerinde pişirdikleri yemekleri az pişirip hemen tüketmeleri ve eğer artarsa buzdolabında saklayarak 1 gün içinde tüketmeleri,

meyve ve sebzeleri pişirilmiş olarak yemeleri, örneğin komposto şelkinde, hastalık sürecinde oluşabilecek komplikasyonları önlemekte faydalı olacaktır.

" Her hasta bir deniz yıldızıdır."

Haliç üniversitesi beslenme ve diyetetik 4. sınıf öğrencisi FİLİZ ÇETİN BOYRAZ




Kaynaklar:

1. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kit ve Nötropeni Hastaları Diyet Listeleri.

2. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kit Hastaları Diyet Listesi.

3. Shaw V, Lawson M (Ed). Clinical Paediatric Dietetics (3rd ed.). Oxford: Blackwell, 2007.

4. T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ‘Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’, 2004.

5. Uğurlu S, Nötropenide Hasta Bakımı, XIII. TPOG Ulusal Pediatrik Kanser Kongresi, Hemşire Programı, 2004.

6. University of Pittsburgh Medical Center, Neutropenic Diet, 2008.

7. Jackson MS. The Neutropenic Diet. Department of Food and Nutrition Services, The University of Mississippi Medical Center, 2009.

8. Huntsman Cancer Institute, Reduced Microbial (Neutropenic) Diet, 2011.

9. Leukaemia Research, London Haematology Dietitians Group. Dietary advice for patients with neutropenia, 2009.

10. The Ohio State University Medical Center, Department of Nutrition and Dietetics. Low Bacterial Diet, 2008.

11. Yıldırım T. Kanserli Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Uzmanlık Tezi, 2004.

12. University Hospitals Of Leicester Nhs Trust, Clinical Guideline For Dietary Management Of Neutropenic Patients, 2010.

13. National Cancer Institute, Nutrition in Cancer Care, 2009.

14. The Ohio State University Medical Center, Weight Gain with Cancer Treatment, 2006.

15. U.S. Department Of Health & Human Services, Center for Disease Control and Prevention, Guidelines for Preventing Opportunistic Infections among Hematopoietic Stem Cell Transplant Recipients, 2000.

16. Dinler G. Çocuk Kanser Hastalarında Beslenme. Güncel Pediatri 2009; 7: 31-36.

17. Sala A, Pencharz P, Barr RD. Children, Cancer, and Nutrition—A Dynamic Triangle in Review. Cancer 2004; 100: 677–687.

18. Barr R, Atkinson S, Pencharz P, Arguelles GR. Nutrition and Cancer in Children. Pediatr Blood Cancer 2008; 50: 437.

Hiç yorum yok: