Kanser
hastalarında kortikosteroid kullanımına bağlı olarak kilo alımı sonucu oluşan
şişmanlık, yüksek tansiyon ve ödem için beslenme önerileri;
1-tuz ve
tuzlu besinlerden(peynir,zeytin,tuzlu bisküvi,kraker, cips vb.) uzak durulmalı
2-pişmiş
sebze ve meyveleri bol tüketilmeli
3-şeker,reçel,
bal, çikolata, bisküvi, kek gibi şekerli besinlerden kaçınılmalı
4-tam undan yapılmış
ekmek ve makarna, galeta tercih edilmeli
5-az ve sık
öğünler şeklinde yemek yenilmeli
6-kalsiyumdan
zengin süt ve ürünleri, yumurta, balık( özellikle sardalye, hamsi, somon,
alabalık), kurubaklagiller, kuru meyveler, ceviz, fındık, badem ve pişmiş
olarak brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir
7-güneşlenmeye
özen gösterilmeli ve ya doktorunuza danışarak D vitamini kullanılmalı.
Haliç üniversitesi beslenme ve diyetetik 4. sınıf öğrencisi FİLİZ ÇETİN BOYRAZ
Kaynaklar:
1. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kit ve Nötropeni Hastaları Diyet Listeleri.
2. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kit Hastaları Diyet Listesi.
3. Shaw V, Lawson M (Ed). Clinical Paediatric Dietetics (3rd ed.). Oxford: Blackwell, 2007.
4. T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ‘Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’, 2004.
5. Uğurlu S, Nötropenide Hasta Bakımı, XIII. TPOG Ulusal Pediatrik Kanser Kongresi, Hemşire Programı, 2004.
6. University of Pittsburgh Medical Center, Neutropenic Diet, 2008.
7. Jackson MS. The Neutropenic Diet. Department of Food and Nutrition Services, The University of Mississippi Medical Center, 2009.
8. Huntsman Cancer Institute, Reduced Microbial (Neutropenic) Diet, 2011.
9. Leukaemia Research, London Haematology Dietitians Group. Dietary advice for patients with neutropenia, 2009.
10. The Ohio State University Medical Center, Department of Nutrition and Dietetics. Low Bacterial Diet, 2008.
11. Yıldırım T. Kanserli Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Uzmanlık Tezi, 2004.
12. University Hospitals Of Leicester Nhs Trust, Clinical Guideline For Dietary Management Of Neutropenic Patients, 2010.
13. National Cancer Institute, Nutrition in Cancer Care, 2009.
14. The Ohio State University Medical Center, Weight Gain with Cancer Treatment, 2006.
15. U.S. Department Of Health & Human Services, Center for Disease Control and Prevention, Guidelines for Preventing Opportunistic Infections among Hematopoietic Stem Cell Transplant Recipients, 2000.
16. Dinler G. Çocuk Kanser Hastalarında Beslenme. Güncel Pediatri 2009; 7: 31-36.
17. Sala A, Pencharz P, Barr RD. Children, Cancer, and Nutrition—A Dynamic Triangle in Review. Cancer 2004; 100: 677–687.
18. Barr R, Atkinson S, Pencharz P, Arguelles GR. Nutrition and Cancer in Children. Pediatr Blood Cancer 2008; 50: 437.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder