KANSER TANIMINDA DEĞİŞİKLİK TARTIŞILIYOR --Çeviri: Merve Gürakar

New York Times, 29 Temmuz 2013
Çeviri: Merve Gürakar
KANSER TANIMINDA DEĞİŞİKLİK TARTIŞILIYOR

“Şu an kullandığımız ondokuzuncu yüz yılın kanser tanımını yirmibirinci yüzyılına göre bir kanser tanımıyla değistirmemiz gerekiyor.”

- Amerikan Kanser Derneğin baş tıbbı danışmanı

ABD nin en ünlü kanser araştırma enstitüsunun uzmanları kanser tanımının değistirilmesini ve bazı tanılardan kanser kelimesinin tamamen kaldırılmasını  öneriyorlar. Bu değişiklikler ABD nin kanseri algılama ve kanser tedavisine yeni yaklaşımının bir parçası.


Bazı kanser öncesi (premalign)  durumlarda (memede görülen duktal karsinoma in situ gibi) kanser kelimesinin kullanımından vazgeçilmesi  ve yeniden adlandırılması tavsiye ediliyor. Bu tavsiyeler hastaların korkmayıp gereksiz ve fazka olduğu düşünülen tedavi ve ameliyatlarin peşinde koşmamaları icin öneriliyor.

Son yıllardaki hassas taramalardan dolayı premalign ve erken evrede tanı konulan hasta sayısında artış görülmektedir.  Yanlız bu lezyonların çoğu çok yavaş büyüyen ve bu yüzden gelecekte ne kadar tehlikeli olacağı konusunda tartışmaların devam ettiği lezyonlar olabiliyor. Bu bulguların hem hastaları hem doktorları endişelendirip, gereğinden fazla ve sık tetkik yapılmasına ve tedavi uygulanmasına  yol açtığı tespit ediliyor. Bu yüzden kanser taramalarında bulunan bazı meme, prostat, tiroid ve akciğer lezyonlarının kanser olarak değil, epitel kaynaklı yavaş seyirli lezyonlar (indolent lesions of epithelial origin) olarak yeniden sınıflandırılması gerektiği tavsiye ediliyor.

Bu terminolojik değişikliklerin gerçekleşmesi yıllar sürebilir, veya hiç de gerçekleşmeyebilir, çünkü bazı uzmanlar bu değisikliklerin yapılmasını desteklemiyor. Asıl problem, doktorların da hangi lezyonların  kesin kötüye doğru ilerleyip hangilerinin ilerlemeyeceğini net olarak tespit edememesinden kaynaklanıyor. Bu problem sadece terminolojinin düzeltilmesi ile ortadan kalkacak gibi görünmüyor.  Mesela duktal karsinoma in situ görünüş olarak kansere benzese de  kanser gibi davranmayabilir. Doktorların hastalarına kanser öncüsü lezyonlar ve kanser hakkında ayrıntılı bilgi vermeleri gerekiyor.  Bunlara rağmen, son tartışmaların ilerde kanserin tanımı, tedavisi ve gelecekte yapılacak araştırmalarla ilgili önemli değişikliklere işaret edeceğini düşündürüyor.


Kaynak:

Hiç yorum yok: