Mamografi --Çeviri: Pınar Söylemez

Mamografi

Mamografi doktorun meme içini görebilmesini sağlar. Mamogram meme kanserinin erken teşhis edilmesine yardımcı olur. 

Meme Kanseri

Vücutta normal hücreler kontrollü bir şekilde ölürler. Hücreler  kontrol dışında bölünmeye ve büyümeye devam ederlerse kanser oluşur. Kanser hücreleri, lenf kanalları ve kan damarları yoluyla vücudun farklı bölümlerine de yayılabilirler. Vücuttaki kanserler kanserin başladığı yere göre adlandırılırlar. Meme kanseri vücutta karaciğer, kemik veya beyine atlasa bile her zaman meme kanseri olarak adlandırılır.

Mamogram

Mamogram memeye uygulanan X ışınıdır. Düşük dozda uygulanır. Radyolog (X ışınlarını okumada uzman doktor), normal bir meme ile  kanser belirtileri gösteren meme arasındaki farkı belirleyebilir.

Mamogram hasta veya doktor tarafından hissedilen doku veya kütlelerin teşhisi için kullanılabilir. Bu tip mamogramlar  tanı mamogramlarıdır. Mamogram aynı zamanda meme muayenesi ile anlaşılamayan kanserleri bulmak için de kullanılır. Bu tür mamogramlara tarama mamogramları denilir.

İşlem

Meme ve koltuk altı bölümleri mamogramdan önce temiz olmalıdır. Yanıltıcı x ışını şekilleri gösterebileceği için, bu bölgelere losyon veya deodorant kullanılmamalıdır. Mamogramdan hemen önce hastadan üzerindeki metal takıları, bel üstündeki giysileri çıkarması ve önden açık önlüğü giymesi istenecektir.Teknisyen, görüntü almakta ve oluşturmakta uzman bir sağlık personelidir.

Görüntü almak için meme iki tabaka arasına bastırılır. Bu meme kompresi olarak adlandırılır. Bu bütün meme dokusundaki görüntülerin teknisyen tarafından alınabilmesini sağlar. Mamogram acı veren bir uygulama değildir ancak meme plakalar arasında sıkıştırıldığı için rahatsızlık verici olabilir.

Memeleri hassas olan kadınlar için mamografi tarihi adet döneminden 1 hafta sonra alınabilir.

Mamogram bittiğinde radyoloji teknisyeni hastaya görüntülerin daha fazlasına ihtiyaç olup olmadığının belirlenebilmesi için bir radyolojist tarafından görülebilmesi amacıyla biraz beklemesini isteyecektir. Eğer görüntüler kabul edilebilir ise hasta ayrılabilir. Halen bilinen iki çeşit mamogram vardır. İlki resimlerin filme basıldığı tip mamogramdır.İkincisi  dijital mamogram olarak bilinir. Bu türde resimler bilgisayar ekranında görülürler.


Sonuçlar

Bazen sonuçlar direkt olarak hastaya verilir,diğer durumlarda doktora verilir.Hemşireye mamogram sonuçlarınızı ne zaman alacağınızı sorabilirsiniz.

Normal bir mamogram, mamogramın yapıldığı tarihte meme kanseri ile ilgili açık bir işaret olmadığını gösterir. Anormal bir mamogram her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmez. Bir çok farklı tip kistler,veya normal olmayan bölgeler mamogramda gözükebilir.

Eğer herhangi bir kanser şüphesi varsa doktorunuz biyopsi  tavsiye edebilir. Biyopsi prosedüründe, küçük bir iğne mamogramda bulunan kütleden bir doku alınır. Doku örneği kanserli olup olmadığı anlaşılabilsin diye laboratuvara gönderilir.

Tarama Mamogramları

Bir çok doktor kadınların ilk mamogramının 40’lı yaşlarda yapılmasını önerir.Bu 49 yaşına kadar yılda bir kez veya iki yılda bir kez olarak devamlı yapılmalıdır. 50 yaşından sonra,her yıl mamogram yapılmalıdır. Eğer hastada meme kanseri konusunda  güçlü bir aile hikayesi veya daha önceden konulmuş bir meme kanseri teşhisi varsa, mamograma daha erken başlanmalı ve daha sık tekrarlanmalıdır.

Sınırlamalar

Mamogramlar  güvenlidir.Doğmamış çocuklar x-ray ışınlarına maruz kalmamalıdır.Bu yüzden hamile olma olasılığınız varsa bunu doktorunuza söylemeniz çok önemlidir. Kan veya idrar testleri hamile olup olmadığınız konusunda emin olmanızı sağlayacaktır. Meme kanseri olduğunuz düşünülmesine rağmen mamogramın normal çıkması da mümkündür. Bu genç kadınlarda yaşlı kadınlara göre daha olasıdır. Genç kadınlarda meme dokusu daha yoğun olduğundan mamogramda anormal noktaların görülmesi zorlaşabilir. Aynı zamanda kanser olmamasına rağmen mamogramın anormal çıkması da olasıdır. İlave testler gözüken anormalliğin meme kanserinden olup olmadığını kesinleştirecektir.

Özet

Mamogram hastalar tarafından tercih edilen güvenli bir işlemdir.Mamogram  kendi kendine meme muayenesı ile teşhis edilebilen kanseri bir veya iki yıl önceden tespit edebileceği için hayat koruyucudur.Ayrıca hastanın memede hissettiği kütleye teşhis konulabilinmesini sağlar.

Kaynak:

 

Hiç yorum yok: