Mide kanseri ve beslenme Bölüm 2



Vitamin ve mineral eksikliği

Doktorunuza ya da uzman bir diyetisyene danişin ve gereken tahlilleri yaptırın. Bazı mineral ve vitamin takviyelerine ihtiyaç duyabilirsiniz.  Örneğin D vitamini, kalsiyum, demir ya da B12 enjeksiyonları gibi.

Kalsiyum iceren gıdalar, sardalya, lahana, brokoli, süt, yumurta, peynir, koyu yeşil yaprakli sebzeler, tatli badem, kuru baklagiller.  Kalsiyum, D vitamini olmadan vucut tarafindan emilemez.  D vitamini ihtiyaci büyük oranda güneşten elde edilir.  Demir ise diğer gıdalara oranla kırmızı ette bulunan haliyle vücüt tarafindan daha kolay emilir. 

B-12 vitamini

B-12 eksikligi mide kanserinde kullanılan tedavilerin sonucunda ortaya çıkabilir.  Örneğin, midenin bir bölümünün alındiğı gastrektomi ameliyati besinlerin emilmesini sınırlayabilir ve operasyondan bir süre sonra B-12 eksikliği görülebilir. 

Merck Manuals Online Medical Library ye göre karaciğeriniz 5 yıl kullanima yetecek kadar B-12 depolar. Bu nedenle, B-12 eksikliğinin sağlıgınızı etkilemeye başlaması uzun bir sureç sonrasında hissedilebilir. B-12 eksikligi yorgunluk, anemi, denge bozukluğu, elde ve ayakta karıncalanma hissine yol acabilir. Tedavi icin doktorunuza danışın cünkü uzun süren B-12 eksikliği kalıcı sinir hasarı yaratabilir. 

Dumping Sendromu

Oncelikle doktorunuza danisin.  Dumping-Sendromu,midenin alınmasından sonra görülebilen bir tablodur. Likit gıdalar ince bağırsağa cok hızlı geçerek dumping sendromuna yol açabilir.
Hemen yemekten sonra görülen ve erken dumping denilen durumda, gıda içerisindeki çözülebilir maddeler, bağırsaktaki kan yollarından sıvı emerler ve kalp çarpıntısı, tansiyon düşüşü, baş dönmesi, bulantı ve terleme gibi dolaşım sistemi semptomları ortaya çıkar.

Geç dumping denilen durum ise birden tuketilen aşırı karbonhidrat nedeniyle kan şekeri seviyesin geçici olarak hızla yükselisi ve kısa bir süre sonra hızla düşmesidir. Bu nedenle yemekten 2-3 saat sonra kan şekeri düşüşü meydana gelebilir ve bu durum titreme ve bilinçte bulanıklık belirtileri ile kendisini gösterebilir.

Yemeklerle ayni anda, yemeklerden 30 dakika once ve 30 dakika sonra sıvı tüketMEyin. Çok yağlı ve kızartma yiyeceklerden kaçının.  Sekerden kaçınmak ve ya azaltmak bu duruma karşı alınacak en önemli önlemlerdir. Kompleks karbohidratlar ve lifli gıdalari tercih edin.

Bunlardan kaçının

·         Asiri tuz tüketimi
·         Kızartmalar
·         Tuzlanmis ve kurutulmus etler
·         Islem gormus urunler, pastirma, sucuk, sosis gibi
·         Tuzlanmış, tütsülenmiş ve turşu gibi salamura gıdalar
·         Fazla alkol tuketimi ve sigara
·         İdeal kilonuzu koruyun ve aktif olun. 

Saglıklı günler dilerim,

ET

Kaynaklar:
Cleveland Clinic: Post-Gastrectomy Syndrome Overview
National Cancer Institute: Eating Hints: Before, During, and After Cancer Treatment
"A Cancer Journal for Clinicians"; Nutrition and Physical Activity During and After Cancer Treatment: An American Cancer Society Guide for Informed Choices; Colleen Doyle, MS
Cancer Help UK: Diet After Stomach Surgery



1 yorum:

Unknown dedi ki...

Mide kanserinin görülme sıklığı dünya üzerinde bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Örneğin; mide kanserine Amerika Birleşik Devletlerinde 100.000’de 10 oranında rastlanırken Japonya ‘da 100.000 de 78 oranında rastlanmaktadır. Günümüzde mide kanseri Asyada Batı Avrupa ve Kuzey Amerikaya göre daha fazla görülmektedir. Dünyada en sık görülen ülkeler Japonya ve Kore’dir.