Mide kanseri ve beslenme Bölüm I

Bir sonraki yazımda mide kanseri riski ve beslenme bağlantısından ve bu kanserin çok yogun rastlandığı Japonya, Kore gibi Asya ülkelerindeki beslenme alişkanlıklarından bahsedeceğim. 

Türkiye’nin doğu bölgesi özellikle Güney Doğu Anadolu’da mide kanseri vakalari neden bu kadar yüksek araştirmalardan örnek göstererek paylaşacağım. Türkiye mide kanseri profil arastirmasi, 2010 yılında Antalya’da yapilan 2. Tibbi Onkoloji kongresinde aciklanmış. 

Ülkemizde mide kanserinin batı ülkelerine oranla 5 kat daha sık görüldüğünü ve 10 yaş daha erken ortaya çıkıtigını biliyor muydunuz?

Yazımın konusu tedavi süresince yan etkileri aza indirmeye yardımcı olan ve dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri.  Bu genellemeler herkese uygun olmayabilir.  Kişiye özel bir plan olusturmak için mutlaka doktorunuza ve var ise bu konuda tecrübesi olan lisansli bir diyetisyene danışın.

Amerikan Kanser Birliği raporuna gore tedavi için hastaların doğru miktarda protein, mineral ve vitamin tüketim dengesini saglamalari çok önemli. 


Öğün Sıklığı

Mide kanseri ve tedavisi iştah kaybı, tad alma ve koku duygusunda değişiklik, mide bulantısı, ishal, gaz ve erken doyma gibi yan etkilere neden olabilir.  Bu semptomlar kilo kaybina ve beslenme bozukluklarına yol acar.  Amerikan Kanser Birliği gün içinde iki üç saat aralıklarla küçük öğünler yemeyi tavsiye ediyor. Yemek yemek icin açlık hissini beklemeyin, gün içinde 5-6 öğün planlayın.

Protein

Protein vucutta kas ve kilo kaybını engellemeye yardımcı olur. Ekstra protein ve kaloriye kilo kaybini engellemek icin ihtiyaciniz olabilir.  Eğer kırmızı et yemekte zorlanıyorsanız proteinden zengin diğer yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin kurubaklagiller (kurufasülye, mercimek, nohut gibi), balık, yumurta, tavuk, hindi, süt, yoğurt, ayran.  Ayrica protein tuketimini arttirmak icin salatalariniza, corbaya, pilav ya da makarnaya  rendelenmis peynir ekleyebilirsiniz. 

Meyve ve Sebzeler

Amerikan Kanser Birliği meyve ve sebzelerin gunluk ogunlerinizin onemli bir parcasi olmasini oğütlüyor.  Birçok meyve sebze kansere yol acan serbest radikallerin oluşumunu engelleyen guclu antioksidanlar iceriyor.  Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimseyin.  Günde en az 5 porsiyon her renkten olan sebze ve meyvelerden tüketin. Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanın.

Süt ve süt ürünleri
Ameliyat geçiren hastaların bir kısmı yeterli miktarda kalsiyum alamiyor olabilir bu da kemik erimesi riskini arttirir.  Süt ürünleri yoğurt ve peynir tuketiminde  zorlaniyorsaniz bunlari ögünlere yavaş ve az miktarlarda dahil ediniz.  Süt ürünleri kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir.

Lifli gıdalar

Genel olarak yüksek lifli gidalar tavsiye edilmekle birlikte, bazı hastalar lifli gida tuketimi sonrası rahatsızlık hissedebilir. Zaman zaman baklagiller ve yesil sebzeler ve lahana da aynı etkiye yol acabilir. Bu nedenle bir seferde bu tip gıdalardan cok fazla tuketmeyin.  Bir iki saat aralıkla ve lifli gıdalari az miktarda diğer gıdalarla birlestirerek tuketin. 
Lifli gıda tüketiminizi özellikle kabızlıgı, ishal ve veya kilo alımını kontrol etmek için dikkat edin.  Kabızlık ve kilo alimi varsa lifli gıda tüketimini arttırın, ishal şikayeti varsa azaltın. 

Yemenizde kolaylik sağlayacak gıdalar

Ağızda acıma, diş etlerinde hassasiyet ve boğaz ağrısı çoğu zaman kemoterapiden ve radyoterapiden kaynaklanır. Fakat tuzlu, asitli, sert ve kuru besinleri çiğnemek ve yutmak zor olacaktır.O nedenle yumuşak ve besleyici besinleri seçmelisiniz. Örneğin; Yoğurt, muz, patates püresi, ezme çorbalar, sebze püresi, olgun taze meyve, elma püresi, yumuşak peynir, makarna, muhallebi, sütlaç yiyebilirsiniz.

Ağız ya da boğaz sorunu olanlar için bebek mamaları mükemmel yiyeceklerdir ve genellikle çok besleyicidir. Pek çok bebek maması ayrıca vitamin ve mineral katkılıdır.

Sağlıkla kalın,
ET



Kaynaklar:
Cleveland Clinic: Post-Gastrectomy Syndrome Overview
National Cancer Institute: Eating Hints: Before, During, and After Cancer Treatment
American Cancer Society; What Are the Key Statistics About Stomach Cancer 2010
"A Cancer Journal for Clinicians"; Nutrition and Physical Activity During and After Cancer Treatment: An American Cancer Society Guide for Informed Choices; Colleen Doyle, MS 2006
National Cancer Institute; Eating Hints: Before, During, and After Cancer Treatment 2009
Cancer Help UK: Diet After Stomach Surgery

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Mide kanserinin oluşumunda beslenme alışkanlıkları önemli bir rol oynamaktadır.
Beslenmeye dayalı bilinen risk faktörleri; çok tuzlu yemeklerin sıklıkla yenilmesi ve taze meyve ve sebzenin az tüketilmesi, tütsülenmiş ve tuzlu salamura gıdaların sıklıkla yenmesi,et ürünlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken kullanilan nitrat ve nitrit tuzları