İlerlemis Prostat Kanseri İcin Yeni Umut -Zytiga


Esasında bu yazıyı bulup bana gönderen Ebru, ama o sizlerden gelen sorular doğrultusunda Mide Kanseri araştırmasının içinde günlerdir. Bu konuyu yazmak da bana düştü.

Tercüme ettiğim makale elime geçtiginde ilk yaptığım şey, Prostat Kanseri ile senelerdir dans eden, işyerinde beraber çalıştığım iki kişiye ingilizce linki göndermek oldu. Ne enteresandır ki, ikisi de bu ilacı biliyor, birisi daha önce kullanmış ama yan etkilerinden şikayetçi olunca bir sure için bırak başka tedaviye dönmüş. Diğeri ise bu ilacın kendisi için onaylanmasını bekliyormuş… Amerika’da herkes araştırdığı için, bilgi şeffaf, ve ulaşmak da bir o kadar kolay. İşte bizim de amacımız bu bilgileri sizlere elimizden geldiğince  ulaştırmak…

İlacın adı ZYTIGA, üreticisi Johnson & Johnson.  İlaç deneme aşamasında son derece etkili olduğu için denemeleri durdurup, üretime başlanması kabul edilmiş. Amerika’da şu anda kullanımı kabul edilen vakalar sadece daha önce kemoterapi gören ve şu anda kanserin vücudun başka organlara yayıldığı hastalar. Kemoterapi görmemiş hastalar için de kullanıma kabul edilmesi bekleniyor.  Yine dünkü yazımda bahsettiğim gibi, bu ilaç ve klinik deneme sonuçları da Chicago’da 1-5 Haziran 2012de gerçekleşen  Amerikan Klinik Onkoloji Derneği yıllık kongresinde sunuldu, ve kabulu beklenmekte. Kabulu gerçekleştiği takdirde, bu ilacı kemoterapi görmemis hastaların da kullanması ile beraber, çok geniş bir kitle ilaçtan faydalanmış olacak.

Dr Mark Scholz, Los Angeles Prostat Kanseri Araştırma Enstitüsü Başkanı. İlacı her kullananda 100% başarı sağlanmasa da, büyük bir çoğunluğunda olağanüstü sonuçlar gösterdiğine dikkat çekiyor.  Prostat Kanseri tedavi edilen bir kanser türü olarak kabul ediliyor aslında.  Amerika’da her sene 200,000 kişiye prostat kanseri teşhisi konuluyor, ve yıllık ölüm sayısı 30,000 civarında. “Kimi zaman kanser hastalarının tedavisinde seçenekler bitiyor” diyor Dr Scholz.

ZYTIGA klinik denemelerinden biri 65 yaşındaki Michael Wells’e yapılmış. 2000 yılında prostat kanseri teşhisinden sonra birçok ve çeşitli tedavi sonrası kanser geri gelmeye devam etmiş. İlaci kullanmaya başladığında şikayetlerinin arasında yorgunluk ve yüksek tansiyon bulunuyor, ama kanserin yayılması duruyor ve hastalık kontrol altında tutulabiliniyor. Rodolfo Chavez’a ise 1997 yılında prostat kanseri teşhisi konuluyor, ve hastalık 2006 yılında geri geliyor. İlacı geçen sene kullanımı onaylandıktan sonra hemen kullanmaya başlıyor, ve halen kullanmakta.

Şimdi paylaşma sırası sizde. Faydasını göreceğini düşündüğünüz tanıdığınız varsa, veya siz Prostat Kanseri ile dans ediyorsaniz, bilgi elinizde. Kullanmak da.

Sağlıkla kalın,
EB

Kaynaklar:
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2012/06/02/MNI11ORI84.DTL
http://www.topix.com/forum/health/prostate-cancer/T77QM942DUCTMDS08

Hiç yorum yok: