Plastikler Ve Aliminyum Folyo Çöpe Mi?

İlk yazılarımdan birinde bahsetmiştim, uzun yazılarda dikkatim dağılır sonunu getiremem diye. Eğer benim gibi olanlar varsa, bize okulda öğrettikleri "Giriş" "Gelişme" "Sonuç"un sonuç kısmına geçiyorum sizin icin hemen! Her ne kadar hiçbir araştırma "evinizde ne kadar plastik kap ve aliminyum folyo varsa atın" demese de, yazımı okuduktan sonra "riske girip kendimi ve ailemi zararlı maddelere  niye maruz bırakayım" diyerek atacaksiniz muhtemelen. 

Günlük yaşamımızın bir parçası olan plastikler birçok kimyasal maddeden oluşuyor. Bu maddeler de içinde bulunan yiyecek ve içeçeğe geçebiliyor. Su şişeleri haricinde bu listeye bebek biberonları, meşrubat şişeleri, plastik sürahi, plastik saklama kapları da dahil tabi ki. 

Plastik ürünlerin içinde en çok bulunan 2 toksik madde:

1. PVC- polivinil klorür
PVC’nin içinde bulunan ftalat yumuşak bir kimyasal, içecek ve yiyeceğe çok kolay geçebiliyor. Ftalat aslında bir çeşit kimyasal estrojen. Ergenliğe gecisin erken baslamasına ve ileriki yaşlarda kadınlarda göğüs kanserine sebep olabiliyor. 

2. BPA- bisfenol
En çok kullanılan kimyasallardan biri.  En çok bebek biberonlarında ve su şişelerinde bulunuyor. Kalp hastalıkları, göğüs kanseri, karaciğer anormalliklerinden kaynaklanan hastalıklarla bağlantısı olduğu ve ayrıca kısırlığa yol açtığı kanıtlanmış.

Size esas mesleğimden bahsettim mi bilmiyorum. Ben çocuk kıyafet üretiminden sorumluyum. Çin, Bangladeş, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerden Amerika'ya mal üretip getiriyoruz. Yukarıda bahsettiğim toksinlerin çocuk ürünlerinde kullanılması yasaklandı bir sene önce Amerika'da. Ve bu yasak sadece plastik şişe ve biberonlar için değil, aynı zamanda tişörtlere konulan baskılar için de geçerli. Her ürünü test etmeden Amerika'ya sokmak imkansız. Eğer işin ciddiyetini anlatamadıysam, belki bu örnek anlamanıza yardımcı olur diye düşündüm. 

Bizi Facebook'dan takip eden bir okuyucumuz plastiklerin altındaki numaraların ne demek olduğunu sormuştu. Buna en özet cevabı Lance Armstrong'un sitesinde buldum: "7" gördünüz mü kaçın. En güvenilir olanlar "2", "5" veya "4"le başlayanlar.
Peki ama hayatımıza bu kadar giren plastiklerden nasıl kurtulabiliriz, veya kullanımı nasıl azaltabiliriz?

1. Plastik şişeleri ısıtmayın, mikrodalgaya koymayın. 
2. Arabada kalmış ve ısınmış olan plastik su şişelerini kesinlikle atın. 
3. Mutfağınızda kullandığınız plastikleri, cam ve seramik ile değiştirin. 
4. Tek kullanımlık plastikleri bir kere kullanın. Masraftan kaçtığınızı zannederken sağlığınızla oynamayın. 

Şimdi gelelim aliminyum folyoya... Aliminyum folyonun sağlığa zararı hakkında çok araştırma var ama hiçbiri bilimsel sonuca varamamış. Ben size araştırmalarda neyin kesinlik kazandığını özetleyeceğim:

1. İtalya'da yapılan araştırmaların sonucunda aliminyum folyodan yemege 2-6 miligram aliminyum geçtiği kanıtlanmış.
2. Hala devam eden araştırmalar aliminyuma maruz kalmanın uzun dönemde sağlık sorunlarıyla bağlantısının olduğunu kanıtlanmış. 
3. Aliminyum federal listede toksin olarak geçiyor. New York Üniversitesinin Tıp Merkezi aliminyumun insan sağlığına zararlı olabileceğini vurguluyor. Ve ne yazık ki aliminyum sadece folyoda değil, aynı zamanda içtiğimiz su, soluduğumuz havada da mevcut. 

Aliminyum kullanmaktan kaçının diyorum, peki yerine ne kullanalım derseniz fırın için en mantıklısı yağlı kağıt. Biz bile birkaç ay öncesine kadar fırın tepsisi temiz kalsın veya kolay temizlensin diye aliminyum folyoyu kullanırken, şimdi tamamen yağlı kağıda döndük. 

Bilinçli olmak ve bu bilgileri kullanıp, kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için elimizden geleni yapmak bence görevimiz.  Sağlıklı günler dilerim hepinize. 

EB

Kaynaklar:



1 yorum:

Unknown dedi ki...

benim bildiğim petlerin altında ucgen var ve içinde 1 den 6 ya kadar sayılar.. 1 en kaliteli anlamında..