Bu yazı ile ilgili araştırma ve çeviriye yaklaşık 10-15 saat civarında vakit harcadım. Zaten kaynak kısmında göreceksiniz okumadığım araştırma kalmadı. Bu konuda Türkçe kaynaklara da baktım çoğu biraz sansasyonel ve tek yönlü bir üslupla yazılmış. Umarım bu yazıdan faydalanır ve sizde benim gibi az da olsa zencefili mutfağınıza dahil edersiniz. Öncelikle mutlaka her tür bitkisel takviye ile ilgili doktorunuza danışın. Aldığınız ilaçlarla ve tedavinizle etkileşir mi araştırın. Yazının sonuna koyduğum uyarıyı burada da tekrar etmek istedim: zencefil kan inceltici etkiye sahip ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar tarafından tüketilmemeli.
Nerede üretilir? Nasıl tüketilir?
Hindistan, Malezya, Cin, Amerika ve diğer bazı tropikal
Eski Yunanlılar büyük bir ziyafet öncesi mide bulantısını önlemek için ekmeğin arasına koyup tüketirmiş zencefili. Yüzyıllar boyunca Çinli gemiciler uzun gemi yolculuklarında deniz tutmasını engellemek için kullanmış. Tarih boyunca bilinen en yaygın kullanımı bulantıya, deniz tutmasına, mide kramplarına, kalp çarpıntısına ve iştahsızlığa karşı.
Bu kullanımlar hala geçerli mi ve kanıtlanmış mı inceleyeceğiz bu yazıda. Zencefili yazmamin sebebi yakın zamanda içeriğindeki maddelerin kansere karşı koruyucu özelliklerinin keşfedilmiş olması. Henüz çalışmalar küçük ölçekli ve çoğu labarotuar ortamıyla sınırlı, ancak ümit verici.
Zencefil ve kanser
3 özellik nedeniyle kansere karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. Apoptosis denen programlanmış kanser hücresi ölümünü destekliyor. Bir internet sitesinde ‘kanser hücrelerini intihara sürüklüyor’ diye tabir edilmiş. Üstelik sağlıklı hücreleri yok etmeden.
Apoptosis ne?
İlk yazılarımdan birinde bahsetmiştim. Vücuttaki anormal, hasara uğramış hücreler kendi kendilerine küçülüp apopıtopik cisimlere dönüşüyorlar. Daha sonra bağışıklık sistemimiz ve 'çöpçü hücre' diye adlandırdığımız özelleşmiş akyuvar hücreleri tarafından yok ediliyor. Ancak bu sistem yüzde yüz değil ve bunu aşan süreçlerde kanserleşme meydana geliyor. İşte zencefil bu sistemi destekliyor.
Kronik yangı giderici
Bu özelik tedaviye yönelik değil sadece kanserden koruyucu. Bugün kronik iltihap ve yangının birçok organ sisteminde kansere neden olduğundan şüpheleniliyor. Dolayısıyla bu iltahabi durum giderildiğinde birçok kanser türünden de korunma sağlanmış oluyor. Zencefilin anti-enflamatuar olduğunu söylemiş miydim?
Otofaji: zencefil ve akciğer kanseri
Zencefilin kanserle savaşta kullandığı diğer yol da doku ve hücrelerin fizyolojik stres altında kaldıklarında kullandıkları bir savunma mekanizması olan 'otofaji'yi (kendi kendini sindirmek) aktive etmesi.
Ornegin, zencefil içindeki aktif maddedelerden '6-Shogaol' bazı akciğer kanserlerinde hücre üremesini yavaşlatmış. Bu çalışma 2009 yılında 'Journal and Agriculture and Food Chemistry' dergisinde yayınlanmış. Tayland'da yapılan ve Journal of Medicinal Food’da 2010 yılında yayınlanan başka bir çalışmada yine akciğer kanseri hücreleri kullanılmış ve zencefil ekstresinin kanser oluşumundan sorumlu, c-myc ve hTERT adlı iki kilit molekülün sentezlenmesini engellediği ortaya konulmuş. Ancak bu araştırmaların kesinliği yok, şu an için sadece labarotuvar ortamında netice vermiş çalışmalar.
zencefil ve yumurtalık kanseri
Michigan Ann Arbor Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, Dr. J. Rebecca Liu ve ekibi zencefilin yumurtalık kanseri hücreleri üzerindeki etkisini inceledi. Sonuç zencefilin standart kemoterapiye direnç gösteren kanserli hücreleri öldürdüğünü gösterdi.
Ancak bu çalışma in vitro, canlı olmayan dokular üzerinde ( latince "cam içinde" demek) yapılmış, henüz hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma yok.
zencefil ve kolon kanseri
Bu konuda Cancer Prevention Research dergisinde yayınlanan olumlu bir çalışma var. Zencefil bağırsakta enflamasyon indikatörlerini azaltıyor. Minesota Üniversitesi Hormel Enstitüsünün fareler üzerinde yaptığı çalışmalarda zencefilin içindeki [6]-gingerol maddesinin kolon kanserini engelleyici etkiler göstermiş. Üniversite gingerol’u anti-kanser ajanı olarak kullanmak için patent başvurusu yapmış ayrıca kullanım teknolojisinini New Jersey bazlı bir ilaç firması, Pediatric Pharmaceuticals of Iselin’e lisanslamış.
Bu ümit verici gelişmeler üzerine Michigan Ann Arbor Üniversitesi, Milli Kanser Enstitüsü desteğinde, bu araştırmanın bir benzerini insanlar üzerinde yapıyor.
Suzanna M. Zick, ND ve ekibi gelişi güzel seçilen 30 kişiye her biri 2 gram zencefil tozu içeren 2 adet kapsül veriliyor 4 hafta boyunca. Verilen doz 2 çorba kaşığı düzeyinde Amerika’da günlük ortalama tüketilenden yüksek bir miktar. Ama bu miktar Hindistan, Çin ve Japonya da yemeklerle günlük tüketiliyor ve bu ülkelerde kolon kanseri rakamları daha düşük. Ancak buradan hemen çıkarım yapmamak lazım çünkü bu ülkelerde daha az kırmızı et yeniyor ve daha fazla sebze ve lifli gıda tüketiliyor.
Bu çalışmada zencefil tüketenlerin aynı anda aspirin de dahil anti eflamatuar etkili başka ilaç almasına izin verilmemiş. Çalışma öncesi ve sonrası kolondan doku örnekleri alınıp, enflamasyon oranını arttıran eicosanoids adlı kimyasalın seviyesine bakılmış.
Sonuç, placebo grubu ile karşılaştırıldışında zencefil kullanan grupta enflamasyon değerleri daha düşük. Yani zencefil enflasyona ve dolaylı olarak bağırsak kanserine karşı koruyucu. Yüksek ve kronik enflamasyonun kanser öncesi lezyon ve polip gelişimi ile yüksek oranda ilintili olduğu biliniyor.
Bu araştırma olumlu karşılanmasına rağmen New York North Shore Üniversite Hastanesinden Dr. David Bernstein araştırmada kullanılan günlük 250mg miktarın yüksek olduğu ve daha büyük ölçekli araştırmalara gerek olduğu konusunda uyarıyor.
zencefil ve prostat kanseri
zencefil ve prostat kanseri
Georgıa State Üniversitesinde Dr. Aneja eşliğinde bir grup, farelerde yapılan çalışmalarda zencefil tozunun prostat kanseri tümörünü %56 küçülttüğünü göstermiş. Bu araştırmanın diğer araştırmalardan farkı zencefilin içindeki bir ya birkaç aktif madde yerine tümünün kullanılmış olması.
zencefil ve kemoterapi
Bu konuda araştırmalar çelişkili sonuçlar gösteriyor. University of Rochester Medical Center tarafından yapılan bir araştırmada zencefil kemoterapinin bulantı yan etkisini hastalarda %40 azaltmış.
Cisplastin adlı kemoterapi ilacı mide bulantısı, kusmaya ve midenin boşalımının gecikmesine neden olabiliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zencefil ekstrelerinin cisplastin'in etkilerini azalttığı görülmüş. Ancak bu ekstreler zencefilden kimyasal yolla elde ediliyor ve zencefilin bitki olarak kullanımı aynı etkiyi sağlamayabilir diyor bu çalışma. Nitekim klinik ortamda cisplastin kullanan hastalarin zencefil kullandıkları süre içersinde şikayetlerinde anlamlı bir azalma yaşamamış. 2009’da bir başka klinik çalışmada bir grup hasta Emend adında bir bulantı ilacını diger grup ise zencefil kullanıyor. Zencefil kullanan grupta bulantı ilaç alanlara göre biraz daha fazla.
Bu konuda araştırmalar devam ediyor.
dikkat edilmesi gereken hususlar
Hiçbir destek tedavi ya da bitkisel ürün doktorunuz tarafından uygulanan konvansiyonel tedavilerin yerine geçmez. Nadir durumlarda zencefil kullanımının alerji, mide yanması, şişkinlik ve midede rahatsızlık gibi yan etkileri görülmüş. Aklınızda bulunsun hap halinde satılan zencefil takviyeleri test edilmiyor ve FDA tarafından denetlenmiyor.
En önemlisi asprin, warfarin ve coumadın tarzı kan sulandırıcı ilaç kullananıyorsanız yada ameliyat öncesi zencefil tüketmeyin cunku kan inceltici özelliği var.
Sağlıkla kalın,
ET
Kaynak:
http://tlc.howstuffworks.com/family/ginger-fight-cancer.htm
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf902315e
http://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20111011/ginger-may-have-cancer-fighting-qualities
http://www.livestrong.com/article/445567-ginger-treatment-for-cancer/#ixzz1znQkKwo8
http://www.gsu.edu/news/53580.html
http://www.reedsinc.com/ginger-articles/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=72
http://naturalsociety.com/ginger-destroys-cancer-more-effectively-than-cancer-drugs/#ixzz20RqhIfzF
Lee SH, Cekanova M, Baek SJ. Multiple mechanisms are involved in 6-gingerol-induced cell growth arrest and apoptosis in human colorectal cancer cells. Mol Carcinog. 2008 Mar;47(3):197-208.
Rhode J, Fogoros S, Zick S, et al. Ginger inhibits cell growth and modulates angiogenic factors in ovarian cancer cells. BMC Complement Altern Med. 2007 Dec 20;7:44.
1 yorum:
Zencefil bir çok rahatsızlık için iyileştirici özelliğe sahip. bende zaman zaman tüketmeye dikkat ediyorum. En son eczacı bir arkadaşımın tavsiyesi ile eczanesinde satılan Nutraxin zencefil çayını kullanıyorum. 1 çay kaşığı zencefil üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip 15 dk bekletip sonra içiyorum. günde 3 kere yeterli geliyor. Tavsiye ederim. Daha güvenilir ve daha etkili
Yorum Gönder