Pankreas Kanseri - Bölüm 1



İnanin bu yaziya başlayalı nerdeyse 2 ay oldu. Aşağıda yazdıklarımın çoğunu zaten babamın hastalığı ile ilgili araştırmalarımdan biliyordum , ama ne yazık ki o zaman araştırıp yazma sebebim çok farklıydı. O yüzden ne kadar bilsem de, tekrar bu yazıları çevirip kaleme dökmek benim için hiç de kolay olmadı...

Bazı kanser türleri bulunduklari yerle bağlantılı olarak çok büyüyene kadar belirti göstermezler. Bunlardan biri de Pankreas Kanseri. Kanserle Dans olarak diyoruz hep diyoruz ya, erken teşhis çok önemli diye; ne yazık ki pankreas kanseri erken teşhisi nerdeyse imkansız olan kanserlerden beri. Birkaç işaret verse de bunlar çoğunlukla ileri evrelerde ortaya çıkıyor, o işaretleri çok iyi bilmek, ve kendini dinlemek önemli.

Pankreas Kanseri, ancak çok büyüyüp etrafındaki sinir veya organları sıkıştırmadan (karın veya sırt ağrısı) veya safra kesesini veya safra akışını tıkamadan (göz bebeklerinin ve derinin sarılaşması) kendini göstermiyor. Kendini gösterdiğinde de genelde çok ilerlemiş oluyor, bu da pankreas'ın da ötesinde lenf ve/veya diğer organlara yayılmış anlamına geliyor.


Belirtiler ve semptomlar niye yardım edebilir?

Tedaviler, kanser erken teşhis edildiğinde en iyi sonucu veriyor. Diğer organlara dağılmadan... Çoğumuz kimi belirtileri görmezden geliriz. Her işaret kanser demek değil, ama geçmeyen veya zamanla kötüleşen bir şikayetiniz varsa, en kısa sürede doktora görünüp kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Pankreas Kanserinin Evreleri:

Test sonuçları Pankreas Kanserini gösteriyorsa, doktorunuz sizi aşağıdaki üç evreden biriyle teşhisini tamamlayacaktır:

Lokal - 1. Evre: tümör nodülleri alınabilecek durumda.
Bölgesel - 2.Evre: pankreas ötesinde doku veya damarlara yayılmış
Metastas yapmiş- 3. Evre: kanser birden fazla organa yayılmış

Pankreas Kanserinin teşhisi için MRI veta CT scan yapılır. Eğer CT scanden sonra kesin bir sonuca ulaşılamazsa endoskopik ultrason (hastanın ağzından mideye tüp indirilmesi), endoskopik yoldan pankreotografi (hastanın ağzından ince bir tüple pankreasa girilip xray çekilmesi), laparoskopi (karın bölgesinden girilip kamera ile bölgenin incelenmesi), veya biyopsi (ya mide yoluyla pankreasa girilip tümörden parça alınması ya da ameliyatla pankreas dokusundan parça alınması) yapılması öngörülebilinir.

Tümöre ameliyattan önce biopsi tapılmalı mı?

Konusunda uzman Pankreas cerrahları ameliyattan önce biopsiyi öngörmezler. Çünkü pankreas ulaşılması zor bir bölgede olduğu için, çok ciddi bir ameliyat gerektirir.

EB


Kaynaklar:
http://www.pancreatic.org/
http://www.cancercenter.com/pancreatic-cancer/pancreatic-cancer-staging.cfm

Hiç yorum yok: