Arsenik ve Pirinç Ürünleri... Aklımıza Bile Gelmez...



Akşam yoğun bir gününün sonunda Kanserle Dans'a yeterince zaman ayıramadığım için kendimi suçlu hissederken, Kanserle Dans beni buldu. Şimdi size tercümesini yaptığım yazının haberi sadece 3 saat önce yayınlanmış desem...
 
Sanırım hepimiz artık biliyoruz, arsenik bir çeşit zehir ve kanserojen maddelerden biri. Daha önceki yazılarımda sigaranın içinde bulunduğundan bahsetmiştim. Şimdi şuna bakın, Amerika'da yapılan bir araştırmada pirinç ve pirinçten yapılan içecekler, bebek ve çocuklara verilen pirinç gevreğinin içinde yüksek miktarda arsenik bulunmuş. Araştırmada 60 farklı pirinç ve pirinç ürünü tetkik edilmiş. 

Pirinç su içinde büyüdüğü için, içinde bulunduğu suyun ve toprağın arseniğini de emebiliyor ne yazık ki... Toprakta da arsenik doğal olarak mevcut olabiliyor: kimisi bölge ve çevre kaynaklı, kimisi kullanılan gübreden. Arsenik ilk seviyede kanserojen olarak, akciğer ve mesane kanserine risk faktörü kabul ediliyor. 

Günde bir porsiyon pirinç tüketimi vücuttaki arsenik seviyesini % 44 arttırabiliyor! Ve vücuda giren arsenik, seneler sonra bile ne yazık ki bize kanser olarak dönebiliyor. Tavsiye edilen kısıtlı miktarda pirinç ve pirinç ürünlerinin tüketilmesi. 

Peki pirinci ne şekilde pişirirsek en iyi korunabiliriz? Önce suda yıkayıp, süzüp, sonra da 1 bardak pirinci 6 bardak suda haşlayıp, artan suyu dökerek... Böylelikle mevcut olma ihtimali olan arseniğin %30’una yakın bir miktarı elimine edilmiş oluyor. 

Türkiye'de pirinç ürünleri ile ilgili araştırma elimizde mevcut değil, ama ben sizin yerinizde mutlaka araştırırım ve işi şansa bırakmam.

Sağlıkla kalın,
EB

Kaynaklar:

Hiç yorum yok: