Kanserle Dans'ta Sanat: COLLAGE


Size Teksas MD Anderson Paliyatif Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öncülüğünde kanser hastaları için kurulan bir sanat programından bahsetmek istiyorum. Evet yanlış duymadınız bir tıp merkezi tarafından hastalar için kurulan, tamamı bağışlar ve gönüllü sanatçıların katkısıyla yürütülen bir program.
2006 yılında Doktor Jennifer Wheler, bölüm başkanı, Razelle Kurzrock’a kanser hastaları için bir sanat program yaratma fikrinden bahsetmiş. Kendini bilimsel oryantasyonu olan biri olarak gören Dr. Kuzrock’un fikre ısınması uzun zaman almış ama hastaların kafasını nasıl hastalıktan uzaklaştırdığını görünce ikna olmuş.

Ve böylece COLLAGE sanat programı doğmuş.

Basit ama kişisel

Program çok başarılı. 6 gönüllü sanatçı kolaj, resim, çizim, kitap yapma, fotoğraf, kreatif yazı, kaligrafi gibi alanlarda hastalarla ve aileleriyle bire bir çalışıyor ve herkesin katılabileceği aylık seminerler düzenliyorlar. Programa katılanların yarattıkları eserler hastane bekleme alanları ve odalarda sergileniyor.  

Özünü yakalamak

Gönüllü sanatçılar hastaların düşüncelerini kelime ve resme dökmesine yardımcı oluyorlar. Ortaya çıkan eser hasta ve ailesine kitap haline getirilerek veriliyor.
Yeniden birey olabilmek

Dr. Wheeler’e göre bu program sadece hastalığı unutturmakla kalmıyor hastalığın kimliklerine etkisini anlamalarına da yardımcı oluyor.
“Birçok hasta sistemin bir parçası,  makinenin bir çarkı haline geldiği hissiyle mücadele ediyor. Kanser hastası olarak kişiliklerini kaybetmiş hissediyorlar. İşte bu noktada sanat bireyselliklerini yeniden yapılandırmalarına yardımcı oluyor’’ diyor Dr. Wheeler.  

Sanırım en can alıcı kısmı da bu.

Sağlıkla kalın, ET
 
Kaynak:

Hiç yorum yok: