Kanserle bir Aile Olarak Başa Çıkmak

Resim:W.Tsou
Bu yazı San Francisco CPMC fizik terapi randevum için beklerken bulduğum bir kitapçıktan kısa bir çeviri. Gördüğünüz gibi her an Kanserle Dans okuyucuları için kaynak taramakla meşgulüm.

Sağlıkla kalın,
ET


Kanserle bir Aile Olarak Başa Çıkmak

Günümüzde erken teşhis, modern tıp, doğru tedavi ve yaklaşım sayesinde pek çok kişi kanseri aşabiliyor. Bir aile üyesine kanser teşhisi konulduğu anda tüm aile birliği ve dengesi değişir.

Kanserle aile olarak iyileştirici ve sevgi dolu bir ortam kurarak başa çıkabilirsiniz. Bunun bir ekip işi olduğunu unutmayın.

Ne yapabilirsiniz?

Kanser teşhisi ya da tekrarı büyük bir şoktur. Kendinizi umutsuz ve güçsüz hissedebilirsiniz. Ne kadar güçlü olursanız olun zaman zaman kendinizi direnci kırılmış hissetmeniz doğal. Hayatınızda kontrol edebileceğiniz şeylere yönelmeye çalışın. En iyi tedavi, doktor sağlık ekibini bulmak, hastayı destekleyecek güç verecek yaşam tarzı yeme/içme değişiklikleri yapmak.

Olabildiğince bilgi toplamaya çalışın hastalık tedavi ve seçenekleri hakkında. Birincil kaynağınız doktorunuz olmalı. Ancak soru sormaktan çekinmeyin. Mutlaka bir ikinci tıbbi görüş alın. Tamamlayıcı ve rahatlatıcı teknikleri örneğin, meditasyon, yoga, görselleştirme gibi. İnternette güvenilir kaynaklara itibar edin.

Duygularınız ifade edin

Zor bir durumla karşı karşıyasınız kendinizi olduğu gibi ve rahatça ifade etmeye çalışın. Bu dönemde yoğun bir kayıp duygusu yaşanabilir, sağlığı kaybetmek, fiziksek görüntü değişiklikleri, bazen ölüm kaygısı.  Bu duygular depresyona, korkuya hatta öfkeye yol açabilir zaman zaman.

Bu duyguları ifade edememek size zarar verebilir. Ayrıca duyguları bastırmak enerjinizi alır. Unutmayın bu süreçte hem fiziksel hem duygusal desteğe ihtiyacınız var.

Duygularınızı ifade ederek ailenize ya da bir başkasına yük olduğunuzu düşünmeyin. Bazen sadece konuşmak ifade edebilmek bile bu duyguların şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır.  Paylaşırken açık ve kabullenici olun karşınızdakinin hislerini değiştirmeye çalışmayın. Negatif ve pozitif tüm ifadeleri dinlemeye açık olun.  

Bazı kişiler çocukları korumak adına kanser gerçeğini saklamaya çalışır ama çocukların hayal gücü çok güçlüdür ve bilmedikleri bir durumu çok farklı yorumlayabilirler. Onlara uygun olabilecek açıklamalar yapın. Duygularını rahatça ifade edebilmelerine yardımcı olun.

Olabildiğince normal bir hayat süremeye çalışın

Hastanızı gereğinden fazla korumaya çalışmak yerine hastalıkları hakkında sorumluluk almalarına mümkünse kararın bir parçası olmalarına ortam yaratın. Olabildiğince destek alın, aile arkadaş çevresi, hasta destek grupları etrafınızda size yardımcı olabilecek her tür oluşumdan. Beden ve ruh sağlığınız için yeme/içme ve egzesiz düzeninize dikkat edin. Bu süreçte inişli çıkışlı dönemler olabilir bu doğaldır, mümkün olduğunca hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanmaya çalışın. Sizi mutlu eden insanlar ve ortamlarda bulunun.  

İnancınız ve sizi ayakta tutan, destek veren şeylere odaklanın, zaman ayırın. 

Kaynak:
CareNotes Facing Cancer as a Family


2 yorum:

kanser dedi ki...

Çok faydalı bir makale olmuş,kaleminize sağlık

Unknown dedi ki...

biz tesekkur ediyoruz. sevgiyle.