Deri ve Cilt Kanserleri

Ülkemizde daha çok erkelerde rastlanıyor ve sıklığına dair kesin istatistiksel bilgiler yok. Cilt kanserlerinin büyük çoğunluğu aşırı ultraviyole ışınları (genellikle güneşten gelen) kaynaklı. Solaryum kullanımı da risk faktörü. Günümüzde, ozon tabakasının incelmesinin cilt kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu biliyoruz. Örneğin Amerika’da melanoma vakaları 1950’den beri yüzde 600 artmış.

Aşırı güneş ve (UV) ışınımlarından uzak kalarak, ve güneş kremi kullanarak deri ve cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltmak mümkün.
Deri Kanserinin 3 tipi var. Bazal ve Squamöz hücreli kanserlerin tedavisi daha kolay ve tedavi başarı oranları %95lerde. Melanoma denilen tip ise daha agresif ve hızlı ilerleyen bir tür.

Bazal ve squamöz hücreli kanserler vücudunuzun güneş ışını gören her yerinde oluşabilir, çoğunlukla baş ve boyun bölgesinde görülür. Melanomalar ise erkeklerde en çok göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Kadınlarda ise bacaklar en çok görülen bölgelerdir.  

Cildinizi, derinizi incelerken bu bölgelere özel ilgi gösterin ama diğer bölgeleri de kontrol etmeyi unutmayın. Melanoma ve deri kanserlerine sık olmasa da bazen şu bölgelerde de rastlanabilir: ayak parmağı arası, ayak tabanı, avuç içi, kafatası, kulakların arkası, el ayak tırnakları, jenital bölge.

Kendi kendine düzenli muayene 

Deri kanseri korunma ve erken teşhis için en etkili yöntemdir. Vücudunuzu tanımak ve özellikle benlerdeki DEĞİŞİKLİKLERİ fark etmek önemlidir. Yeni oluşumları izleyin,  çiller, benler, doğum lekeleri ve koyu renkli alanları büyüklük, şekil ve renk değişikliği açısından gözlemleyin. Gerekirse cilt doktoruna gösterin. Cilt Kanserlerinde tanı biyopsiyle konulur.

Melanoma ait bulgular; benlerde,

Asimetri - Benin bir tarafının diğer tarafından farklı olması. Benin ortasından hayali bir çizgi çiziniz. Benin her iki yanı aynı büyüklük ve aynı şekilde mi? Melanomda genellikle asimetri vardır.

Sınır Düzensizliği - Melanomun sınırı veya kenarı genellikle pürüzlü, çentikli veya bulanıktır.

Renk - İyi huylu benler herhangi bir renkte olabilir, fakat genellikle tek renklidir. Melanom ise sıklıkla birden fazla rengi içinde barındırır.

Büyüklük - İyi huylu benler küçük kalırken melanom büyümeye devam eder. Genellikle 6 milimetreden büyüktür çaptadır.

Riskiniz yüksekse!

Anne babanızda kardeşinizde ya da çocuğunuzda melanoma varsa ya da solaryum kullanıyorsanız yüksek risk grubundasınız. Bu nedenle vücudunuzda değişim görürseniz mutlaka doktora başvurun. Erken teşhisin tedavide ki önemini unutmayın.
 

Hiç yorum yok: