Kanser ve İlişkiler -- Cengiz Unutmaz

Kanserde İlişkiler Nasıl Değişir ?

Kanser hastası olan bir kişi ile ilişkiler teşhis ve tedavi süresi boyunca büyük bir stres altında ilerler. İlişkilerde kansere birlikte meydan okumak ya ilişkiyi kuvvetlendirir, ya şekil değiştirmek zorunda bırakır ya da ilişki bu stres altında eğilir.
Eğer özen göstermeye çalıştığınız kişi ile olan önceki ilişkiniz yıpranmış bir durumda ise, kanser tedavisinin yarattığı baskı ile etkileşen o kişiye özen gösterme çabaları ilişkideki tansiyonu yükseltecektir. Bu durumdan kaçınmanın yollarından biri rolünüzü bir başkası ile paylaşmak ve tam-zamanlı olmamaya çalışmaktır.

Partnerinize Özen Göstermek ...

Kanser, aile içerisindeki rolleri değiştirebilir ve partnerinizin pekçok sorumluluğunu yüklenmenizi gerektirir. Bir takım ruhu içinde çalışarak partnerinizle rolleri nasıl değişmek istediğinizi ve tedavi sürecindeki yaşantınızı nasıl yeniden planlamanız gerektiğini konuşmanız gerekir. Ne kadar önemli ve ailenin bir parçası olduklarının hissettirilmesi gereklidir. Varsa çocuklar da bu değişim hakkında bilgilendirilmelidir.

Partnerinizin tüm iş ve sorumluluklarını almanız doğru değildir. Bazı işleri paylaşmaları onların kişisel kontrol, bağımsızlık ve saygınlıklarını korumaları açısından önemlidir.

Yardımınız İstenmediğinde ...

Bazı özel koşullarda (banyo yapmak, tuvalete gitmek, gibi) özen göstermeye çalıştığınız kişi yardımınızı istemeyebilir. Kendisini yorduğunu ve acı verdiğini bildiğiniz böyle bir durumda geride durmaya çalışmak elbette zordur fakat eğer yardımınız istenmiyorsa bu karara saygı göstermeniz gerekmektedir. Eğer güvenliği hakkında endişeleriniz varsa yakınında çalabileceği bir zil bulundurmak yardımcı olacaktır. Ayrıca kendisine her 5 – 10 dakika da bir gelip sesleneceğinizi söylemek te olumlu bir davranış olacaktır.

Medikal tedaviyi reddetmek gibi bir durum ile karşılaşırsanız, lütfen konuşmaya çalışarak duygularını paylaşınız. Aileden biri veya pozitif etkileşimde bulunduğu bir yakın arkadaşın konuşması da bu konuda yardımcı olabilir. Bu yardımcı olmaz ise doktorları ile konuşulmalıdır.

Anlaşmazlıklar ...

Özen göstermeye çalıştığınız kişi ile zaman zaman fikir ayrılıklarına düşmeniz normaldir. Biraz karmaşık ve stresli de olsa böyle zamanlar durumu onun bakış açısından da görmenizi sağlayacak ve sizi ona yakınlaştıracak zamanlardır ve önemlidir. Eğer bu anlaşmazlık için bir ortak nokta bulamazsanız, bir mola alarak kendinizi bir sonraki yardımcı olabileceğiniz pozisyon için düşünmeniz yararlı olacaktır.

Eğer Yardımınızın  İşe Yaramadığını Hissediyorsanız ..

Çok özen göstermeye çalışsanız bile kanser sürecinde bu durumu yönetebilmeniz çok zordur ve bazen ilişkilerde öyle değişiklikler olur ki çok daha zorlaşır. Bu durumda en doğrusu yalnız veya birlikte bir profesyonel yardım almaktır. Danışmanınız ilişkinizdeki bu yardımlaşmayı yönetebilmenize veya daha az stres verici bir şekilde nasıl değiştirilebileceğine yardımcı olacaktır.

Yardımınıza İhtiyaç Kalmadığında ...

Özen gösterdiğiniz kişinin kendisini daha iyi hissettiği ve hayatına kaldığı yerden devam etmek isteyeceği zaman gelecektir. Bu size kendinizi artık gereksiz veya kaybolmuş gibi hissettirebilir. Özen gösterdiğiniz kişi artık yeni bir bağımsızlık kazanmıştır ve ona harcadığınız vakit ve çabaları hatırlamıyor gibi gözükebilir. Bu acı verici bir durumdur fakat muhtemelen o kişi bu durumun farkında olamayacaktır. Eğer eskisi gibi ona hergün özen göstermeye çalışırsanız bu bir meydan okuma olarak algılanabilir. Sizin de hayatınız değişmiş olduğu için şimdi kendinize bu yeni duruma uyum göstermek için zaman verme sırası sizdedir. Gelecek ve duygularınız hakkında güvenebileceğiniz biri ile konuşmanız iyi gelecektir.

Kaynak: How Relationships Change? Cancerwa.asn.au, Nov.2011
Çeviri: Cengiz Unutmaz

Hiç yorum yok: