Sizi Sevenler için Sevgilerini Gösterme Yollarından Biri: Masaj

Masaj Nedir?

Masaj bir tamamlayıcı tedavi türüdür. Tamamlayıcı tedavilerin amacı sadece hastalığın semptomlarına değil tüm vücuda yöneliktir.

Kanser süresince uygulanacak masaj terapisinin amacı kansere bağlı yan etkileri azaltarak hayat kalitesini yükseltmektir.

Kanserde Masaj Terapisinin Yararları Nelerdir?

Cerrahi müdahale ve kemoterapi gören hastalar üzerinde yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre masajın;

* Ağrılar,
* Halsizlik, Yorgunluk,
* Bulantı,
* Endişe, Kaygı ve Depresyon
* Uyku Kalitesi,
* Nöropati
* Zihinsel Berraklık,
* Lenfödem üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Masaj Kanser Hastaları İçin Güvenlimidir?

Hafif şiddette ve rahatlatıcı masaj kanserin tüm safhalarında uygulanabilir. Tedavi gören bölgeler ve altındaki organlara uygulanacak basınç rahatsızlık vermemesi açısından fazla olmamalıdır. Bazı hastalar masaj terapisinin kanserli hücreleri lenf kanalları aracılığı ile yayabileceği endişesi taşıyabilirler fakat bu yanlış bir bilgidir çünkü lenf sisteminde masaj veya başka herhangi bir hareket nedeni ile olabilecek bir sirkülasyon kanser yayılımına yol açmaz.

Evde Kendimize Uygulayabileceğimiz Masaj Şekilleri Nelerdir?

Evinizde aileniz ve arkadaşlarınız sizin için yararlı olabilecek birşey yapmak isteyebilirler. Bunun bir yolu da basit ve yumuşak bir masaj olabilir. Bu hem sizin için bir rahatlık hemde sizi sevenlere için bir sevgilerini gösterme ve kabullenme yoludur. Aşağıdaki bazı basit teknikler sizlere yardımcı olacaktır;

El Masajı

Badem yağı veya kayısı çekirdeği yağı gibi bir losyonu ele uygulayınız ve başparmağınızı avuçiçi merkezinden kenarlara doğru hafifçe bastırıp kaydırarak masajı yapınız.


Baş ve Kulak Masajı

Bu alanlara uygulanacak masaj rahatlatıcı, ağrıyı azaltıcı ve uykuya yardımcı özelliklere sahiptir. Orta şiddette bir basınç ile parmak uçları tüm kafatasını kapsayacak şekilde gezdirilir. Kulaklar, üst kısmından kulak memesine kadar baş ve işaret parmakları ile hafifçe sıkılarak masaj tamamlanır.



Ayak Masajı

Losyonu ayağa tüm elinizi kullanarak hafif okşamalar ile yayınız. Başparmağınız ile ayaktabanı boyunca orta şiddette basınç uygulayarak masajı tamamlayınız.



Sırt Masajı

Losyonu uzun fakat yavaş darbeler ile tüm elinizi kullanarak yayınız. Kasları tüm sırt bölgesi boyunca kontrollü bir basınç ile bastırınız. Tedavi durumunuza göre yüzükoyun veya tek tarafınız üzerine yatmayı tercih edebilirsiniz.


Kaynak:
Cancer Council Helpline, September 2011, Massage and Cancer.
Çeviri:
Cengiz Unutmaz


Hiç yorum yok: