Kemoterapi ve Yan Etkiler -- Enfeksiyon

Bazı kemoterapiler kemik iliğinde yeni akyuvar üretimini etkiler. Akyuvarlar vücudunuzu enfeksiyona karşı korur. Kemoterapi nedeniyle akyuvar sayısı  azaldığında enfeksiyonun önlenmesi önemlidir.

Akyuvarların çeşitlerinden biri nötrofildir. Nötrofil sayısının çok azalmasına nötropeni denir. Nötropeni durumunda enfeksiyon belirtilerini takip etmek önemlidir. Ateşinizi günde en az bir kez ya da doktorunuz söylediği sıklıkta ölçün. 38C derece veya daha yüksek ateşiniz varsa doktorunuza bildirin.

Enfeksiyonu Engellemeye Yönelik
·         Tedavi süresince akyuvar değerleriniz düzenli takip edilecektir. Kemoterapi akyuvar sayısını çok düşürüyorsa enfeksiyon riskini azaltmak ve akyuvar sayısını artırmak için doktorunuz ilaç önerilebilir.
·        Sabun ve suyla sık sık ellerinizi yıkayın. Yemek yapmadan veya yemeden önce, tuvaletten, öksürük, hapşırıktan ve hayvanlara dokunduktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.
·         Dokunacağınız yüzeyleri silmek için dezenfektan mendil kullanın. Umumi telefonlar, kapı kolları ve diğer ortak kullanılan eşyalar gibi.
·         Tuvaletten sonra temizlenirken dikkatli olun. Tuvalet kağıdı yerine temizlik için bebek bezi veya püskürtme başlıklı sprey şeklinde su ve bez kullanabilirsiniz. Rektal bölgede ağrı, kanama veya hemoridiniz varsa doktorunuza bilgi verin.
·         Nezle, grip, kızamık, suçiçeği geçirenlerden uzak durun.
·        Kalabalıklardan uzak durun. Alışveriş ya da sinemaya gidecekseniz tenha olduğu zamanları seçin.
·         Kendinizi kesmemeye, çizmemeye dikkat edin. Tırnak kenarlarını kesmeyin, yırtmayın. Jilet yerine traş makinesi kullanın. Makas, iğne, bıçak kullanırken özellikle dikkatli olun.
·         Kateterinizin etrafında enfeksiyon belirtilerini takip edin. Akıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrı gördüğünüzde değişiklikleri doktorunuza haber verin.
·         Ağız bakımınıza dikkat edin. Dişlerinizi yemeklerden sonra ve yatmadan önce fırçalayın. Çok yumuşak bir diş fırçası kullanın. Fırçalamadan önce kıllarını sıcak suya tutup daha da yumuşatabilirsiniz. Alkol içermeyen ağız gargaraları kullanın.
·         Cildinize iyi bakın. Sivilceleri sıkmayın. Banyo ya da duştan sonra kurulanırken yumuşakça dokunarak kurulanın. Kesiklerinizi temizlemek için ılık su, sabun ve antiseptik solüsyon kullanın.
·         Doktorunuza sormadan grip aşısı ya da başka aşı olmayın.
·         Sıcak yiyecekleri sıcak, soğukları soğuk tutun. Yemeniz biter bitmez buzdolabına kaldırın.

·         Çiğ sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkayın. Çiğ ya da az pişmiş balık, deniz ürünü, et, tavuk, yumurta yemeyin. Bunlarda enfeksiyona neden olacak bakteri olabilir.
·         Doktorunuza acil durumlarda ve hafta sonları nasıl ulaşabileceğinizi öğrenin.
·         Küflenmiş, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş gıda ve içecekleri kullanmayın.

Enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, 38C veya daha yüksek ateş halinde doktorunuzu arayın. Doktorunuzla konuşmadan aspirin, parasetamol ya da başka ateş düşürücü almayın.

Diğer enfeksiyon bulguları:
Kızarıklık
Şişlik
Döküntü
Titreme
Öksürük
Kulak ya da baş ağrısı  
Kanlı ya da bulanık idrar
Ağrılı ya da sık idrara çıkma
Sinüslerde ağrı ya da baskı



Kaynak:
http://www.cancer.gov/cancertopics/coping/chemotherapy-and-you/page7

Hiç yorum yok: